Foto: Tartu Kontsert OÜ
Saund
5. august 2016, 13:17

"RUJA KEELATUD KONTSERT": Rein Rannap esitleb oma uhiuut heliplaati

Rein Rannap alustab 9. augustil koos Kristjan Kannukese ja rokkansambliga kontserttuuri erinevates Eesti paikades, et tutvustada oma uut albumit: "Keelatud! – Eesti esimene rokkalbum – 43 aastat hiljem – Ruja varased laulud".

Plaadil ja kontserttuuril esitatakse laule Ruja esimesest perioodist aastatel 1971-1973. See plaat võinuks olla Eesti ja kogu toonase Nõukogude Liidu territooriumi kõige esimene rokkalbum, kuid et toona ei lubatud ansamblil aastaid salvestada, ilmub see muusika alles nüüd.

Kui osadest lauludest ongi säilinud mingid kehva helikvaliteediga ja lühendatud vormiga lindistused telestuudiost, siis mitmed laulud kõlavad siin tõesti esmakordselt üle aastakümnete, olles vahepeal säilinud vaid Rannapi mälusopis või noodivisandites. Tookord ei keelatud ansamblil mitte ainult salvestada, vaid sageli ka esineda ning seetõttu on tuuri nimeks "Ruja keelatud kontsert". Kontserdil kõlab Ruja varaseid laule aga rohkem, kui neid mahtus plaadile.

"Oma hoiakuid väljendasime lisaks muusikale loomulikult ka laulude sõnades. Kuid kuna need polnud me endi tehtud, vaid ma kasutasin tunnustatud luuletajate, enamuses ka juba trükis avaldatud sõnu, siis oli tsensoril sageli raske millestki kinni hakata, ja eks need paistsid ka paberil süütumad välja, kui esitades. Näiteks: rõhutasime sõnu "oh, vabadus“ selliselt, et oli kohe aru saada, et need olemegi meie, kelle osaks on “vangla piiratus”," rääkis Rannap Ruja varasematest aastatest ja selgitab, miks kaasas oma lavapartneriks noore muusiku Kristjan Kannukese. "Kristjan on väga sarnane neile, keda ma kutsusin kokku Ruja algkoosseisu: klassikalise muusika tagapõhi, idealism ja vaimsus, ennastunustav sukeldumine muusikasse, ning lisaks – ta on praegu just samas vanuses, kui olin mina neid laule kirjutades!“ 

Nii tuuril kui plaadil teeb Rannap koostööd noorte muusikutega: laulab Kristjan Kannukene, kitarri mängib Pent Järve, bassi Siim Usin ja trumme Hans Kurvits.

Kontserttuur saab alguse 9. augustil Viinistu Kunstimuuseumist, edasised kontserdid toimuvad:

K 10. august - Tartu Hansa Hoov
N 11. august - Pärnu, Ammende Villa aed
R 12. august - Keila laululava
L 13. august - Tallinn, Kultuurikatla aed
P 14. august - Vihula mõisa aed
Kontserdid algavad kell 19.