Amber HeardFoto: Vida Press
Inimesed
5. august 2016, 04:00

Kuldlõige kinnitab: need on maailma kauneimad naised! (3)

Ilu peitub vaataja silmades ja iluideaalid on eri ajastutel, kultuuridel ja rassidel erinevad, kuid uurimused näitavad, et see, mida me näo juures kauniks peame, on sügavalt meie olemusse juurdunud. Väidetavalt taandub kõik kuldlõikele.

Geomeetriline täiuslikkus seletab nii Marilyn Monroe unustamatut seksapiili kui ka pensionieas Helen Mirreni raugematut sarmi, kuid maailma kauneim naine on rehkenduste järgi näitlejanna Amber Heard.

Teadus on osanud meile ilu kohta väga palju rääkida, kirjutab Harper’s Bazaar. Leitud on kuus füüsilist omadust, millele mehed ei suuda vastu panna, naise kõige meeldejäävam näojoon, ning nüüdseks ka see, milliseid naisi peetakse maailma kõige kaunimateks ja miks.

Kõik taandub vanakreeka kuldlõikefilosoofiale ja toonastele täiuslikkuse põhimõtetele.

Kuldlõige on loodusest sageli leitav suhe, mille kohaselt kahe lõigu pikkused on omavahel suhtes, mida väljendab arv 1,618 ehk fii. Kuldlõikes on nii inimese keha kui ka näiteks päevalill ja teokarp.

Inimese kehapikkus jagatud naba kõrgusega maast võrdub ligikaudu fiiga. Seetõttu nimetatakse seda ka jumalikuks proportsiooniks.

Ehkki kuldlõiget kasutati väidetavalt juba Egiptuse püramiidide ja Parthenoni templi puhul, sai selle teadlik rakendamine kunsti- ja arhitektuuriteoste kavandamisel õige hoo sisse renessansiajal.

Selle järgi on tehtud Leonard da Vinci kuulus "Mona Lisa". Ka Stradivariuse viiulid on kuldlõikes.

Nüüdseks on leitud, et meie huvi teise inimese keha vastu suureneb, kui see keha on sümmeetriline ja proportsionaalne. Teadlased usuvad, et proportsionaalne keha tundub meile tervem ning seega soojätkamiseks sobivam.

On avastatud, et just nimelt kuldlõike põhimõtetele vastavad näoproportsioonid tunduvad meile kõige harmoonilisemad.

Briti ilukirurg Julian De Silva otsustas kuldlõiget kasutada kuulsate naiste nägude hindamisel. Kellel neist on ideaalsed näojoonte suhted ja sümmeetria? Arvuti tõi selguse majja. "Oleme revolutsioonilise tehnoloogia abil lahendanud mõned füüsilise ilu mõistatused," ütles De Silva Harper’s Bazaarile.

"Tulemused olid jahmatavad ning näitasid, et mitmel kuulsal näitlejannal ja modellil on näojooned, mis sarnanevad vanakreeka täiuseideaalidele." Arvutiga mõõdeti naiste silmi, kulme, nina, huuli, lõuga, lõualuid ja näokuju, vahendab Daily Mail.

Analüüsiti 12 põhimõõdu suhet. Kauneimaks kuulutati Amber Heard, kelle näo proportsioonid jäid ideaalsele 1,618-le alla väga napilt.

1. Amber Heard
30aastane Hollywoodi näitlejanna Amber Heard tuli uurimuses esikohale: just tema nägu oli kõige ligilähedasem kuldlõikeideaalile. Eriti täiuslik on tema nina pikkuse ja laiuse suhe, aga ka lõug. Paraku pole «Kariibi mere piraatide» täht Johnny Depp oma abikaasa ilu hinnata osanud – Heard süüdistab teda korduvas peksmises ja on ilmunud avalikkuse ette vermeis põsesarnaga.

Amber Heard Foto: Vida Press

2. Kim Kardashian
Kardashianide reality-perekonna kuulsaim võsu Kim on ammu maailma kauneimate naiste edetabeleis figureerinud. Nüüd sai see ka teadusliku kinnituse. Lisaks on Kimil ideaalse kujuga kulmud (kulmude pikkus jagatuna kõrgusest peab võrduma fiiga).

Kim Kardashian Foto: Vida Press

3. Kate Moss
Ehkki aastatepikkune elupõletamine on Briti supermodelli näole oma jälje jätnud, ei muuda see kauneid proportsioone.

Kate Moss Foto: Vida Press

4. Emily Ratajkowski
Ameerika modell ja näitleja tõusis areenile 2013. aastal, esinedes
Robin Thicke’ muusikavideos
«Blurred Lines». Sestsaadik on ta tõusnud maailma ihaldusväärsemate naiste hulka. Arvutikalkulatsioon näitas, et Emilyl on ühtasi maailma kauneimad huuled.

Emily Ratajkowski Foto: Vida Press

5. Kendall Jenner
Kim Kardashiani poolõde Kendall on Instagrami ajastu esimodelle, kelle nukunägu figureerib paljudes ajakirjades.

Kendall Jenner Foto: AFP / Scanpix


6. Helen Mirren
Ehkki näitlejanna Helen Mirrenil on vanust 71 eluaastat, pole tema ilu ja seksapiil kuhugi kadunud.

Helen Mirren Foto: Vida Press

7. Scarlett Johansson
Üks ilu tunnuseid on ideaalne silmade paigutus – silmadevahe suurus ning silmade paigutus ülejäänud näo suhtes. Scarlett Johansson saavutas selles kategoorias esikoha.

Scarlett Johansson Foto: Vida Press

8. Selena Gomez
Endine Disney lapstäht Selena Gomez on küpsenud ahvatlevaks nooreks naiseks.

Selena Gomez Foto: Vida Press


9. Marilyn Monroe
Ehkki Hollywoodi seksisümbol
Marilyn Monroe suri 1962. aastal, on ta endiselt kaunitaride esirinnas.

Marilyn Monroe Foto: Vida Press

10. Jennifer Lawrence
Oscari-võitja Jennifer Lawrence armastab lõustu teha ja veiderdada, kuid arvuti ei valeta: tal on peaaegu ideaalne nägu.

Jennifer Lawrence Foto: Vida Press