ESIMESED SISSEPÄÄSEJAD: Pidutsejad pidid ootama poolteist tundi, enne kui nad lõpuks festivalialale lubati. Foto: Markus Mikk
Inimesed
5. august 2016, 04:00

ÜÜRATU JÄRJEKORD: "Weekendi" festival algas viivitusega, mitu kontserti tühistati (4)

Palju välismaa megastaare, mitmekümne tunni jagu peomuusikat ja kümned tuhanded pidulised on see, mida sel nädalavahetusel Pärnus kohata võib. Eelmisel aastal esimest korda Eestis toimunud "Weekend Festival Baltic" tõstis lati nii kõrgele, et tänavuse ürituse algusaja venimine valmistas paljudele fännidele veidi pettumust. Ka morjendas fänne mitme kontserdi ärajäämine.

Tund aega enne ametlikku väravate avamist olid ehitustööd veel täies hoos – festivalialal vurasid traktorid, töömehed kõpitsesid pealavale viiva silla kallal, baarid püstitasid telke ja käis sound-check.

Kuigi peaväravad oleks pidanud avatama kella neljast, lükkus avamine kõigepealt edasi poole tunni võrra. Turvatöötajad selgitasid, et nii on korraldusmeeskond palunud.

Lõpuks venis ootamine aga pea poolteisttunniseks. Järjekorras ootajad olid täielikus infosulus, sest turvameeskonna töötajadki ei osanud öelda, miks täpsemalt ürituse algus venib.

Viimaks selgus põhjus: pealava kõlaritorni kinnitus oli katki läinud ja nüüd tuli kiirelt ehitada uus torn. See kõik aga võttis aega.

Kui väravad avati, hõisati rõõmust

Kuigi ootamine morjendas paljusid, hoiti üldist meeleolu üleval laulujuppi üles võttes ja vägijoogistki ei jäänud puudu. "Edasi!" karjus kõik see rahvamass ühest suust, et viimaks ometi kitsikusest pääseda. Festivaliala WCsse pääsemiseks tuli ronida üle aedade, sest mis sa teed – ega häda anna häbeneda.

Mõni minut enne poolt kuute väravad avati ja rahvamass jooksis, justkui tuli takus, turvaväravate poole, et viimaks festivalile pääseda. Viimased joogid kallati kõrist alla hoo pealt või lihtsalt visati käest ära muruplatsile. Peaasi et sisse pääseks.

Viimaks alale pääsenud, karjuti ja huilati nagu metsloomad. Sõpradega kallistati nagu oleks just võidetud jackpot.

Festivali melu nautima tulnud eestlanna Morgani sõnul oli ootamine küll veidi pettumust valmistav, kuid ta loodab, et edasi läheb kõik viperusteta. "Eelmisel aastal esimest korda ja see oli nii üllatav, siis see aasta on ootused hästi kõrged, kuid natuke tekkis ilma puhul kahtlusi," sõnas neiu.

Ühtegi kindlat lemmikesinejat Morgan ega tema kaks sõpra välja tuua ei osanud – nende jaoks on peamine festivali melu. "Tegelikult ma ootan seda, et igapäev on meeldejääv," lausus ta. "See aasta on naljakas see, et iga tund on mõni megahea artist, siis tahaks kõiki kuulama jõuda."

Lisaks eestlastele on üritusele tulnud ka palju välismaalasi. Ka üle lahe Soomest tulnud neiud on ootusärevil ning otsivad enda sõnul vaheldust. On ju melu eri riikides erinev. Pikk järjekorras ootamine neid nüüd enam ei morjendanud.

"See ootamine ei loe enam, sest nüüd oleme ju siin sees!" hõiskasid tüdrukud justkui ühest suust.

Peomeeleolus olid ka Leedust pärit noormehed, kes suured Steve Aoki fännid. Kohale tulekuks tuunisid nad ära isegi oma auto, teipides selle kapotile "Weekendi" lühendi WKND.

Ent viperused jätkusid ka hiljem. Päevane sissepääsu ees tunglemine oli jõudnud nüüd pealavale viiva silla juurde, millel olid endiselt piirdeaiad ees. Nimelt ei lastud pealava juurde ka veel kell üheksa.

Ehitustööd käisid festivalialal veel pärast ürituse ametlikku algusaegagi. Foto: Mari Luud

Vastuseks ütles meeskond, et hommikuse tormi tõttu tuleb kõlaritornid uuesti kokku panna ja üle vaadata ka lava. Mis ärajäänud kontsertidest saab, ei osanud keegi öelda. Enne Õhtulehe trükkiminekut kinnitati, et eilse õhtu kaks viimast artisti, Steve Aoki ja Avicii, tulevad siiski lavale.