TRUMPI PEREKOND: USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump koos endisest modellist abikaasa Melania ja poeg Barroniga. Teda aitavad valimiskampaanias ka kahest eelmisest abielust sündinud neli last (paremal). Foto: Vida Press
Maailm
5. august 2016, 04:00

USA presidendivalimised: Trumpi trump on tema suur pere (3)

Ameerikas on alati esiplaanile tõstetud pereväärtusi, abielu ja lapsi. Nii tehti seda ka vabariiklaste ja demokraatide suurkogudel, kus mõlemad presidendikandidaadid olid kõige kallimad või tähtsamad inimesed lavale toonud.

Kõigepealt tulid parteilaste ette abikaasad. 70aastase Donald Trumpi praegune (kolmas) abikaasa, 46aastane sloveenlanna Melania Trump on võtnud osa paljudest kampaaniaüritustest ja esines Clevelandis toimunud kongressilgi üsna sütitava kõnega, kuigi teda hakati kohe süüdistama plagiaadis.

Nimelt sarnanes nii mõnigi Melania lausutud mõte praeguse esileedi Michelle Obama kunagise kõne omaga. Kuid Trumpid ei lasknud end sellistest tühistest süüdistustest morjendada ega teinud neist peaaegu üldse välja.

Donald Trumpi ei kõigutanud ka eelmisel pühapäeval ajalehes New York Post avaldatud Melania Trumpi alastifotod, mis pärinevad aastast 1995. Vabariiklaste presidendikandidaat leidis, et neid pole põhjust häbeneda, sest Melania on imeilus naine.

Bill Clinton kiidab oma abikaasat

CLINTONI PEREKOND: Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton koos abikaasa Billi (paremal) ja ainsa lapse, tütar Chelseaga. Foto: Reuters / Scanpix

68aastase Hillary Clintoni abikaasa, peagi 70aastaseks saav ekspresident Bill Clinton oli samuti Philadelphias korraldatud kongressil kohal ja esines seal kõnega. Vaatamata sellele, et paljude allikate järgi pole Hillary Clinton olnud mehele kunagi võrd- ega usaldusväärne partner: ta olevat abikaasat paljudel kordadel alandanud, mõnitanud ja isegi peksnud.

Kuid presidendivalimiste eel on vägivaldne minevik mõneks ajaks unustatud ja Bill Clinton oli rõõmsalt abikaasat toetamas. Ta kiitis oma kõnes Hillaryt iga kandi pealt taevani – abikaasa olevat ideaalne sõber, abikaasa ja ka tulevane president.

Bill Clinton on viimasel ajal nii aktiivseks muutunud, et paljud eksperdid kardavad, et ta hakkab Hillary Clintoni võidu korral riiki juhtima. Seetõttu soovitatakse Hillary Clintonil abikaasale kiiresti selgeks teha käsklus: "Koht!"

Kindel on see, et kui Donald Trump peaks valitama presidendiks, siis saab USA endale hoopis teistsuguse esileedi, kui seni on nähtud. Kui aga presidendiks valitakse Hillary Clinton, siis on tema abikaasat juba Valges Majas nähtud ja ehkki see oli paarkümmend aastat tagasi, poleks see ikkagi enam nii põnev ega uudne.

Trumpil on viis last Clintoni ühe vastu

Kui lastest rääkida, siis oli Donald Trumpil kongressimelus mõnes mõttes lihtsam, sest tal on rohkem lapsi kui Hillary Clintonil. On, kellega eputada. Donald Trumpil on kolme abikaasaga viis last: 38aastane Donald John, 34aastane Ivanka, 32aastane Eric, 22aastane Tiffany ja 10aastane Barron.

Tiffany Trump Foto: Vida Press

Kõigil neil oli suure rahvamassi ees kindel osa: neid esitleti publikule ja nad pidasid kõne. Barron jäi aga fotokaamerate silma ette haigutavana – ilmselgelt oli tal väga igav ja kongressivärk tundus ebahuvitavana.

Kõige rohkem pälvis tähelepanu Ivanka, kes esitles kongressi delegaatidele oma isa ja esines ka lühikese sõnavõtuga. Ivankat hakati nimetama Vabariikliku Partei uueks staariks ja Donald Trumpi salarelvaks. Tema peaülesanne oli veenda naisvalijaid hääletama Trumpi poolt.

Ivanka Trump Foto: Reuters / Scanpix

"Kui mu isa ütleb, et ta taastab Ameerika hiilguse, siis ta seda ka teeb," kinnitas tütar veendunult.

Clintonitel oli demokraatide kongressil Donald Trumpi lasterohkusele vastu panna vaid üksainus laps – 36aastane tütar Chelsea, kes pidas ema toetuseks kõne. Ajakirjanduses hakati kohe vaidlema, kumb pidas parema ja veenvama kõne: kas Chelsea Clinton või Ivanka Trump, kes olevat kunagi olnud isegi sõbrad.

Avaliku arvamuse küsitluse tulemuste põhjal valiks ameeriklased praegu presidendiks Hillary Clintoni. Temale annaks hääle 43% ja Donald Trumpile 35% küsitletutest, selgus agentuuri Reuters ja instituudi Ipsos korraldatud küsitlusest. Telekanali Fox küsitlus andis koguni 49:39 Clintoni kasuks.

Valimisteni jääb tänase seisuga aga 95 päeva ja õige kampaania alles algab.