Reedel kell 23.59 linastub raekoja platsil Catherine Hardwicke’i film „Juba igatsen su järele”. See on positiivne, meelelahutuslik ja väga emotsionaalne film kahest lahutamatust sõbrannast. Foto: tARTuFFFoto: tARTuFF
Eesti uudised
4. august 2016, 17:05

Tartust on augusti alguses saanud jälle armastuse pealinn

Nii nagu kümnel varasemal aastal, on ka tänavu saanud Tartust tänu armastusfilmide festivalile tARTuFF linn, kus hõljub õhus armastus.

Festivali tARTuFF üks korraldaja, programmi kokkupanija Helmut Jänes tõdeb, et kui teed üht festivali usu ja armastusega, siis see ka õnnestub, ning isegi ilmataat usub sinusse.

„Kui esmaspäeva pealelõunaks oli Tartu linn muutunud hetkega Eestimaa vihmapealinnaks, siis mõni tund enne festivali algust tuli välja päike ja inimesed hakkasid Raekoja platsile paigutatud toolidel istet võtma, et endale varakult hea koht välja valida. Tartust oli saanud ühtäkki armastuse pealinn ja seda on ta olnud sedasi juba 11 aastat järjest,” tunnistab Jänes, et festivaliemotsioonid on esimeste päevade järel nii temal kui ka filmisõpradel laes.

Helmut, kas tänavusel festivalil olete keskendunud ka mõnele konkreetsemale alateemale?

Väga konkreetseid alateemasid me endale seadnud ei ole. Oleme nii mängufilmi- kui ka dokumentaalfilmiprogrammi koostades silmas pidanud põhimõtet, et armastus ei tunne piire ja seega võib meie filmides leida armastust igas värvingus igale maitsele.

Milliste filmide tARTuFF-ile jõudmise üle olete korraldajatena eriti õnnelikud?

Kuigi see võib tunduda klišeelik vastus, siis sellel aastal on filmiprogramm kohe kuidagi väga hästi välja kukkunud. Vähemalt meile endale tundub nii ja ka tagasiside on olnud valdavalt positiivne. Kui tuua välja üks-kaks filmi, mille üle me kõige rohkem rõõmustame, siis on nendeks ikka need, mis tulid kätte kõige raskemini. Näiteks on hea meel tuua lõpuks Eestis suurele ekraanile Oscari võitnud film „Tuba” (linastub reedel kell 22), mis ei tohiks küll kedagi külmaks jätta.

Milliseid filme ei tohiks festivali kahel viimasel päeval ehk reedel ja laupäeval maha magada?

Kes näiteks tahaksid veel sel nädalavahetusel tARTuFF-ist viimast võtta ja saada nii naerda kui nutta, siis kindlasti soovitan neile reedel linastuvat briti tragikomöödiat „Juba igatsen su järele”, kus peaosades sõbrannadena teevad võrratud rollid tuntud näitlejad Drew Barrymore ja Toni Collette. Laupäeval soovitaksin enne põhiprogrammi aga läbi astuda Athena keskusest, kus näidatakse vaimukat ja tänapäeval vägagi aktuaalset Taani dokfilmi „Putukad”.

Tänavu on festivali raames toimumas ka Tartu ülikooli muuseumi programm. Kuidas koostöö alguse sai ja millist lisaväärtust see programm festivalile võiks anda?

Tartu ülikooli muuseumi vestlussarjade programm on kindlasti üks selle aasta festivali kõrgpunkte, mille vastu on suur huvi. Teisipäevast laupäevani saab kell 17 Raekoja platsile püstitatud festivalitelgis kuulata ja arutleda aktuaalsete teemade üle, mis meid kui lihtsaid kodanikke kõige rohkem puudutavad. Vestlused annavad filmifestivalile juurde teise mõõtme, lisaks passiivsele vaatamisele saab nii ka ise maailmaasju paremaks muuta.

------------------------------

Süda on ja jääb raeplatsile

Kui Helmut Jänese käest küsida tARTuFF-i uuenduste kohta, vastab ta, et armastusfilmide festival on mingis mõttes väga traditsiooniline festival. Hoiab ju tARTuFF juba 11. aastat oma südant Raekoja plastil, kus kuue päeva vältel näidatakse kokku 12 filmi. „See on seni töötanud ja loodame, et töötab ka edaspidi. Oleme seda meelt, et muutuste tegemiseks peab olema vajadus, seni pöörame rohkem tähelepanu asjade veelgi paremale sujumisele. Kogu festivali tiim teeb pingutusi, et mõnus oleks nii vaatajatel kui ka korraldajatel,” selgitab Jänes.