Shia LaBeoufFoto: Vida Press
Inimesed
4. august 2016, 04:00

Hirmus hais ja hambutu suu: mida kõike on näitlejad pidanud rolli nimel taluma? (1)

Milline filmistaar ei pesnud end neli kuud?

Kes on lasknud endal meelega hambaid välja tõmmata, kes mitukümmend kilo kõhnunud või kosunud? Hollywoodis on tehtud tõetruuduse nimel pöörasusi.

De Niro töötas taksojuhtina

Robert de Niro Foto: Vida Press

Paranoilise endise merejalaväelase Travis Bickle’i osa Martin Scorsese "Taksojuhis" (1976) sundis Robert De Nirot end kõvasti näljutama. Et elada taksojuhi ametisse sisse, sõidutas ta Roomas Bernardo Bertolucci filmi "1900" võtete vahepeal kundesid.

Kui üks neist De Niro ära tundis, olevat too vastanud: "Mis teha, näitlemine on selline. Ühel aastal saad Oscari, järgmisel sõidad juba taksot!"

LaBeouf keeldus end pesemast

Shia LaBeouf Foto: Vida Press

Valmistumaks uskliku tankisti osaks David Ayeri klaustrofoobses sõjadraamas "Raev", ei pesnud endine teinitäht Shia LaBeouf end neli kuud. Kuna teiste võttetrupi liikmete jaoks muutus lehk väljakannatamatuks, ei lubatud teda enam nende hotelli ja ta kupatati kaugemasse hostelisse elama.

Et rolli veelgi rohkem sisse elada, lasi LaBeouf ühe hamba välja tõmmata ja lõikus nägu noaga.

Hillary Swank elas kuu aega mehena

"Poisid ei nuta" on tõestisündinud lugu teismelisest poisist Brandon Teenast, kes oli tegelikult tüdruk ja kes tapeti oma eripära tõttu. Toona Hollywoodis tundmatu Hillary Swank teenis rolliga Oscari.

Hillary Swank Foto: Vida Press

Ümberkehastumine oli vapustav. Ta võttis kaalus alla, et toonitada poisilikku näokuju, ja elas kuu aega mehena, sidudes rinnad kinni ja toppides aluspükstesse sokinutsaka. Näitlejatar muutus tundmatuseni: tema naabrid olid veendunud, et Hillaryl on vend külas.

Cage lasi hambad välja tõmmata

Oma hambumust pidas rolli loomisel ülimalt oluliseks ka Nicolas Cage . Ta lasi endal hambad välja tõmmata, et kehastada filmis "Birdy" hirmsate näovigastustega Vietnami sõja veterani.

Nicolas Cage, Matthew Modine Foto: Vida Press

"Need olid titehambad," kinnitas ta 1985. aasta intervjuus. "Nii et kasutasin olukorda ära ja lasin need välja tõmmata. Mõtlesin, et see tekitab rollile huvitava mõõtme."

Võtete ajal kandis Cage ümber pea sidet. Kui ta selle viimaks ära võttis, tulid lagedale võikad vinnid ja sissekasvanud karvad.

Nicolas Cage Foto: Vida Press

"Tänaval kohtasin jõhkraid reaktsioone. Mehed-naised naersid, lapsed jõllitasid." Kuid Alan Parkeri "Birdy" tõi Cage’ile Cannes’is žürii eriauhinna ning tõestas, et ta on riskialdis ja teatraalne näitleja.

Jared Leto kosus 30 kilo

Jared Leto Foto: Vida Press

Jared Leto oli filmis "27. peatükk" John Lennoni mõrtsuka Mark Chapmanina (2007) täiesti äratundmatu. Nägus näitleja võttis 30 kilo juurde õige rõveda kokteiliga: ta jõi igal õhtul mikrolaineahjus kuumaks aetud jäätist sojakastme ja oliiviõliga.

Tagajärg oli podagra ja näitleja pidi ratastooliga ringi liikuma, et liigesed peaksid vastu. Leto on öelnud, et end paksuks süüa oli palju vaevarohkem kui narkomaani osaks filmis "Reekviem unelmale" (2000) nälgida.

Jared Leto Foto: Vida Press

Kui "27. peatüki" võtted lõppesid, ei söönud Jared kümmekond päeva midagi, vaid pidas sidrunivee ja cayenne’i pipra paastu. "Enam-vähem normaalselt tundsin ma end alles aasta pärast," ütles näitleja hiljem ja tunnistas, et talle jäid Chapmani osast mitu terviseprobleemi.

Bale võttis 28 kilo alla

Filmi "Masinist" (2004) peaosalise, aasta aega unetuse käes vaevelnud mehe kehastamiseks võttis Christian Bale alla 28 kilo, loobudes söömisest peaaegu sootuks ning vihtudes pööraselt trenni teha. Hiljem nentis ta, et see polnud lavastaja nõudmine, vaid tema enese hulljulgus.

"Mul oli tobe võitmatustunne. Mõtlesin: "Ah, mis seal ikka, saan hakkama."" Seejärel kräunutas Bale oma keha veelgi: järgmiseks filmiks "Batman alustab" võttis ta juurde 50 kilo.

Kilmerist sai The Doorsi legend

Val Kilmer Foto: Vida Press

Et mängida legendaarse The Doorsi lauljat Jim Morrisoni, õppis Val Kilmer pähe ansambli 50 laulu ja pinnis kuude kaupa bändi omaaegset produtsenti, et Jimi intonatsiooni nüansid selgeks saada.

"Val tunneb Jim Morrisoni paremini, kui Jim end ise eales tundis," kinnitas produtsent Paul Rothschild 1991. aastal Washington Postile. Kilmer laulis nii usutavalt, et The Doorsi elusolevad liikmed ei suutnud vahet teha, kas kõlab Vali või Jimi hääl.

Day-Lewis lasi end lusikaga sööta

Daniel Day-Lewis Foto: Vida Press

Halvatud iiri luuletaja Christy Browni kehastamine Jim Sheridani filmis "Minu vasak jalg" oli Daniel Day-Lewisele järjekordne võimalus süvitsi osasse sukelduda. Näitleja oli Christy ka siis, kui kaamerad parajasti ei töötanud.

Daniel Day-Lewis ja Fiona Shaw Foto: Vida Press

See tähendas, et ta veetis kogu võtteaja ratastoolis ja teda tuli lusikaga sööta. Daniel ei võtnud jalgu alla ka siis, kui pidi võttepaviljonis kohta muutma. Ta tassiti sinna ratastooliga. Ta sai ümberkehastumise eest Oscari.