«MACARENAGA» MILJONÄRIDEKS: Los Del Rio muusikud Rafael Ruiz ja Antonio Romero. Foto: Vida Press
Inimesed
3. august 2016, 04:00

"Macarena" sündis austusavaldusest lummavale flamenkotantsijannale

Kui poplaulude võimsust saaks orkaanide kombel hinnata, siis oleks täna 20 aastat tagasi Ameerika edetabelite tippu sööstnud "Macarena" viienda astme tuulispask. Tulevane tantsuhullus sai alguse ontliku hispaaniakeelse rumbana, aga kui Miami produtsendid sellele vungi sisse keerasid, kargles kogu maailm "Macarena" taktis.

Edetabelis "Billboard Hot 100" rekordilise 60 nädalat veetnud "Macarena" esitaja oli Los Del Rio. Selle nime all olid juba 1962. aastast saadik tegutsenud kaks Andaluusia härrasmeest, Antonio Romero ja Rafael Ruiz.

"Macarena" sünnilugu oli järgmine. 1992. aasta kevadel kutsuti Los Del Rio Lõuna-Ameerikasse kontserte andma. Venezuelas Caracases osales duo poliitika- ja kultuuritegelaste peoõhtul, kus tegi väikese etteaste kohalik flamenkoõpetajanna Diana Patricia.

Kaunitari tantsuoskus lõi Hispaania bardid pahviks. Antonio improviseeris Diana Patricia auks väikese salmikese, tituleerides ta Magdaleenaks: "Dale a tu cuerpo alegr?a, Ma’dalena, que tu cuerpo e’ pa’ darle alegr?a y cosa’ buena" ("Anna oma kehale rõõmu, Magdaleena, sest su keha on rõõmu ja heade asjade andmiseks").

Andaluusia kultuuris ei tähenda naise võrdlemine Jeesuse naisjüngri, endise prostituudi Maarja Magdaleenaga mitte viidet tema liiderlikkusele, vaid sensuaalsusele. Kui Los Del Rio hiljem need read lauluks vormis, oli Magdaleenast saanud Macarena – viide Andaluusia pealinna Sevilla samanimelisele rajoonile.

"Macarena" rumbarütmis algversioon sai 1992. aastal linti ning ilmus järgmisel aastal singlina. See oli esimene "Macarena" kuuest versioonist, mida võib Los Del Rioga seostada.

Hispaanias, Colombias ja Mehhikos lõi laineid hispaaniakeelne flamenkohõnguline popversioon. Iseäranis popiks kujunes see Puerto Ricos, kus seda kasutas oma mitteametliku valimiskampaanialauluna toonane kuberner Pedro Rossello.

Arvatakse, et USA latiinokogukondadesse, iseäranis Miamisse ja New Yorki, tõid "Macarena" sealt pärit kruiisituristid, kes kuulsid seda Puerto Ricos ja nakatusid selle rütmist.

Mõni aasta hiljem vallutas "Macarena" maailma aga tänu Miami produtsentide triole Bayside Boys, kes tegid Andaluusia duo hitist ingliskeelsete sõnadega remiksi. Uus tantsutümakas loodi spetsiaalselt mõeldes Ameerika ja Briti publikule, ingiskeelset partiid esitas lauljanna Carla Vanessa.

Uuest tantsuversioonist sai sensatsioon. 3. augustil 1996 vuhises "Macarena (Bayside Boys Remix)" singliedetabeli "Billboard Hot 100" tippu ning püsis esikohal koguni 14 nädalat. Briti edetabelis tõusis "Macarena" 17. augustil 1996 teisele kohale, kuid esikohale ei pääsenud: seal troonis Spice Girlsi superpopulaarne debüütsingel "Wannabe".

Kümme tantsijannat

"Macarena" uut miksi saatvas videos pakkusid silmailu kümme tantsijannat, kes puusi võngutades kätega vehkisid ja laulusõnade järgi suud muigutasid. Nende seas oli video koreograaf Mia Frye.

ANNA OMA KEHALE RÕÕMU: Kaader «Macarena» tantsu populariseerinud muusikavideost. Foto: YouTube

Valmis teinegi mustvalge versioon tantsuliigutustega. Kuid Wikipedia andmeil pole tegu originaaltantsuga. Mõned žestid on täpselt samas järjekorras pärit ansambli Big Audio Dynamite’i videost "Rush".

1997. aastaks oli "Macarena" singlit müüdud 11 miljonit eksemplari. Ehkki Romerol ja Ruizil oli õigus vaid veerandile autoritasust, said nad püstirikkaks. Ja raha tiksus nende pangaarvele iga aastaga jõudsalt juurde.

Näiteks ainuüksi 2003. aastal, kui "Macarena" hullus oli ammu möödas, teenis duo 250 000 dollarit autoritasu. Nüüdki kõlab "Macarena" tihtipeale tantsusaalides ja spordivõistlustel.

Tants on jõukohane nii titele kui ka taadile

"Macarena" tantsu menu oli pöörane ega piirnenud tantsusaalidega. Liigutused olid lihtsad, ei nõudnud jalgade tööd ning sobisid seega nii väikelastele kui ka vanuritele.

1996. aastal valis USA demokraatlik partei selle oma üleriigilise kongressi tunnusmeloodiaks, mille järgi vehkis kätega ja õõtsutas puusi terve saal.

Oma kõnes viitas "Macarenale" asepresident Al Gore. Seda tantsisid nii riigisekretär Madeleine Albright kui ka tema tulevane mantlipärija Colin Powell. YouTube’is on endiselt olemas video, kus melu taktis plaksutab käsi toonane esileedi Hillary Clinton, lai naeratus näol.

"Kui Bill Clinton ja Al Gore 6. novembril võidavad, siis tantsin koos Al Gore’iga "Macarenat"," andis Hillary oma mehe taasvalimise puhuks välja veksli. Paraku pole teada, kas ta oma lubaduse täitis.

Küll aga esitas nüüd juba ise presidendiks püüdlev Hillary Clinton oma latiinovalijate rõõmuks "Macarenat" mullu suvel Texases San Antonios pressikonverentsil."