PROPAGANDIST: Walesi pealinnas Cardiffis tegutsev imaam Ali Hammuda räägib ajalehe Daily Mail teatel mošees oma õpilastele, et islamiusk lubab naisi pidada seksiorjadena. Foto: Facebook
Maailm
3. august 2016, 04:00

Daily Mail: Walesis jutlustav imaam peab naisi seksiorjadeks (14)

Islamiusk lubab naisi seksiorjadeks võtta, räägib oma noortele õpilastele Walesi pealinnas Cardiffis tegutsev imaam Ali Hammuda.

Imaam Ali Hammuda jutlust Walesi pealinna Cardiffi mošees käis salaja kuulamas ja salvestamas ajalehe Daily Mail aja­kirjanik.

Imaam levitab Islamiriigi ideoloogiat

Imaam jagas oma teadmisi noortele õpilastele, kes teda aupaklikult kuulasid. Oma suureks üllatuseks kuulis ajakirjanik, et imaam Ali Hammuda levitab Walesis äärmusrühmituse Islamiriik inimvaenulikku ideoloogiat ja üritab Islamiriigile uusi liikmeid värvata.

Muu hulgas rääkis imaam õpilastele, et islamiusk lubab naisi orjadena pidada. "Nagu me praegu juba näeme on tulemas palju sõdu. Nendes lahingutes võetakse naised vangi ja neid peetakse orjadena. Ja siis saavad mehed nendega seksuaalsuhetesse astuda," kuulutas Ali Hammuda.

Walesi imaami jutlustatavad vaated kattuvad äärmusrühmituse Islamiriik seisukohtadega. ÜRO hinnangul hoiab Islamiriik ainuüksi Iraagis vangis 3500 inimest.

Nendest suurem osa on jeziidi naised ja lapsed, kes kõnelevad kurdi keelt. Jeziidid ei ole ei moslemid ega araablased ja nad järgivad usulahku, mida Islamiriik põlastab.

Seetõttu võtsid Islamiriigi võitlejad 2014. aasta suvel Põhja-Iraaki tehtud vallutusretke ajal sõjasaagiks tuhandeid jeziidi naisi ja lapsi. Nüüdseks on paljudel neist õnnestunud vangistajate käest põgeneda.

Baden-Württembergi liidumaa Saksamaal on eriprogrammi raames pakkunud tuhandele terrorirühmituse Islamiriik seksiorjusest põgenenud naisele salajast varjupaika. Liidumaa valitsus eraldas kolme aasta pikkusele programmile eelarvest 95 miljonit eurot.

Endine seksiori räägib üleelatud õudustest

Üks endine Islamiriigi seksiori – 21aastane Nadia Murad – sõidab aga juba alates eelmise aasta lõpust maailmas ringi, et rääkida Islamiriigi hirmutegudest.

SEKSIORJUSEST PÄÄSENU: Kolm kuud Islamiriigi võitlejate käes seksiorjuses viibinud Nadia Murad (21) sõidab alates eelmise aasta lõpust maailmas ringi, et rääkida üleelatud õudustest. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Iraagist Kocho külast pärit Nadia Murad oli 2014. aasta suvel sunnitud pealt nägema, kuidas Islamiriigi võitlejad tapsid brutaalselt tema ema ja kuus venda.

Nadia toimetati koos paljude teiste noorte jeziidi naistega Mosulisse. Seal müüdi Nadia ja paljud tema saatusekaaslased seksiorjadeks, kel tuli taluda igapäevast vägistamist.

Islamiriik kasutab vägistamist omamoodi sõjarelvana, et murda oma ohvrite vastupanutahe. Islamiriik on koguni välja andnud fatwa (religioosse seisukoha), mis selgitab, millistel tingimustel tohib mees talle kuuluvat naisorja vägistada.

"See, mida Islamiriigi võitlejad meiega tegid, oli hullem surmast," räägib kolm kuud seksiorjuses viibinud Nadia Murad, kes mullu detsembris käis kõnelemas New Yorgis ÜRO Julgeolekunõukogus, kus ta muu hulgas nõudis Islamiriigi hävitamist.

5. jaanuaril soovitas Iraagi valitsus esitada Nadia Muradi tänavuse Nobeli rahupreemia kandidaadiks. Ametlikult vormistas selle soovituse Norra parlamendisaadik Audun Lysbakken.

ÜRO teatel liigituvad jeziidide vastu toime pandud kuriteod genotsiidiks, seetõttu panevad paljud inglased imeks, kuidas lubatakse Walesi imaamil propageerida Islamiriigi ideid.

Imaam Ali Hammuda süüdistab Daily Maili tema sõnade kontekstist väljarebimises. Ta ütles, et loeng kestis ligemale tund aega, kuid seda salaja lindistanud ajakirjanik kasutas loengust vaid 56 sekundit.