Elisabeth Gilberti teos "Suur võluvägi. Hirmudest vaba loominguline elu" (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
2. august 2016, 16:00

Kuidas jõuda oma unistusteni?

Kuidas ületada hirme ja leida aega, et jõuda oma pikalt meelel mõlkunud unistuste täitmiseni? Kogu maailmas laineid löönud menuki "Söö, palveta, armasta" autor Elisabeth Gilbert annab sellele oma uues raamatus vastuse.

Kirjastuse Varrak vahendusel eesti keelde tõlgitud Elisabeth Gilberti teos "Suur võluvägi. Hirmudest vaba loominguline elu" ongi arutlus-õpetus sellest, kuidas elada hirmudevaba loomingulist elu. Seejuures ei puutu asjasse, kui sa pole ei kirjanik ega kunstnik – kõigil on pisikesed unistused, mis on ammu meelel mõlkunud, kuid mille täitmiseks pole olnud julgust ega aega.

Raamatus tutvustab kirjanik oma loomeprotsessi ning jagab mõtteid loomingulisuse ning inspiratsiooni kohta. Ta julgustab meid kõiki liikuma edasi sellel teel, kuhu uudishimu meid kannab, et meil oleks võimalik tegeleda asjadega, mida kõige rohkem armastame. Seejuures püsib Gilbert kahe jalaga maa peal ning ei utsita liigseid pilvelosse ehitama. Nii kinnitab ta: „Seda õnne ei ole, et saaks ühest helgest hetkest teise kalpsata. See, kuidas te saate endaga hakkama helgete hetkede vahepeal, kui parajasti ei lähe nii edukalt, ja see, kui hästi te olete loomingulise elu veidrate nõudmiste vastu ette valmistatud, ongi kutsumusele pühendumise mõõdupuu. Tõeline töö tähendab meelerahu säilitamist loomise kõigis etappides.“

Kirjanik liigitab oma teose eneseabiraamatuks, kuigi välja on see kukkunud pigem nagu enese analüüsi raamat. Ehk teisisõnu – raamatusse on Gilbert koondanud nii isiklikud kui maailmast kogutud kogemused. Samas, mis võiks olla parem, kui õppida teiste kogemustest või teiste kogetu üle arutledes ise veidi kergemalt elus läbi lüüa. Lahe ja mitte väga pretensioonikas lugemine on see igal juhul.

Aga kuidas siis leida aega selleks, mida oled ammu ihaldanud?

Elisabeth Gilbert soovitab ihaldatusse suhtuda kui armukesse. Armunud inimesed poevad ju läbi seitsme lukuaugu, et oma kallimat hetkekski näha. Ka viis minutit kirega midagi meeldivat teha on parem, kui üldse mitte midagi. Ning väikestest asjadest saavad alguse suured ehk just esimesed sammud viivad meid edasi just sellise elu poole, mida salamisi elada soovime.

Ärgem siis liialt kaua viivitagem - ainult siis, kui oleme täis mängulusti, võib jumalikkus meiega tõsiselt asju ajada.