SULNIS TÜHJUS: Kaks aastat tagasi minimalistiks hakanud Fumio Sasaki oma lagedas ühetoalises korteris niiske lapiga põrandat pühkimas.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
2. august 2016, 04:00

Kolm särki ja tühi tuba: üha rohkem jaapanlasi valib minimalistliku elu (10)

Fumio Sasaki ühetoaline korter Tokyos on lage nagu ülekuulamisruum. 36aastasel toimetajal on ainult kolm särki, neli paari pükse, neljad sokid ja veel mõned üksikud asjad. Küsimus pole rahas – Fumio nagu üha rohkem jaapanlasi on pööranud tarbijaühiskonnale selja ja elab minimalistlikult.

Varem oli Fumio kirglik raamatute, CDde ja DVDde kollektsionäär. Kuid kaks aastat tagasi sai tal trendide järgmisest mõõt täis.

"Muudkui mõtlesin, mida mul veel pole, mis on veel puudu," rääkis 36aastane Tokyos elav toimetaja Reutersile.

Foto: IGAST ÜKS: Fumio Sasaki sööginõud võib näppudel üles lugeda.(Reuters / Scanpix)

Järgmine aasta kulus tal asju maha müües või sõpradele kinkides. Nüüd elab ta oma lagedas ühetoalises korteris ja tunneb asjade vähesusest määratut rahuldust.

"Kuna mul kulub koristamisele ja poes käimisele vähem aega, jagub vabadel päevadel seda rohkem selleks, et sõpradega koos olla, väljas käia või reisida. Olen muutunud palju aktiivsemaks." Fumio Sasaki väitel on temasuguseid range minimalismi harrastajaid Jaapanis tuhandeid.

Inspiratsiooniks koristusguru

Minimalistliku esteetika juured on Jaapani traditsioonilises zen-budismis. Viimastel aastatel on põhjalikku kraamimist ja kolast vabanemist propageerinud jaapani koristusguru Marie Kondo.

Tema loodud KonMari-nimeline korrastusmeetod on vallutanud kogu maailma ning kinnitanud pärast tõlkeraamatu "Jaapani korrastuskunst. Korrastamise elumuutev vägi" kanda ka Eestis.

Marie Kondo utsitab inimesi liigsest kraamist vabanema, et need asjad, mis neile tõsiselt südamelähedased on, mõjule pääseksid. Kui kodu saab korda, muutub ka elu paremaks, lubab Kondo.

KonMari põhimõtet kiidab ka 22aastane Katsuya Toyoda. Internetiväljaande toimetajana tegutseval Katsuyal on 22ruutmeetrises korteris üksainus laud ja magamismatt.

"Mitte et mul oleks olnud rohkem asju kui keskmisel inimesel, aga see ei tähenda, et oleksin kõike, mis mul oli, väärtustanud, või et see oleks mulle meeldinud. Hakkasin minimalistiks, et lasta asjadel, mis mulle tõeliselt meeldivad, mu elus pinnale kerkida."

Fumio Sasaki vannitoakapp sisaldab vaid kõige hädavajalikumaid hügieenivahendeid. Foto: Reuters / Scanpix

Maavärinat ei pea kartma

Vabakutseline ajakirjanik Naoki Numahata (41) on veendunud, et Jaapani minimalism on zen-budistliku maailmavaate loomulik edasiarendus.

"Läänes on ruum täielik alles siis, kui sinna on midagi asetatud. Aga Jaapani teetseremooniate või zeni puhul jäetakse asjad meelega poolikuks, et inimese kujutlusvõime selle täiuslikuks teeks."

ELUKS PIISAB: Minimalist Saeko Kushibiki köögisahtel. Foto: Reuters / Scanpix

Minimalistide väitel on Jaapanis väga mõistlik vähe asju omada, sest riiki raputavad tihti rängad maavärinad. Sasaki sõnul sundis 2011. aastal 20 000 jaapanlast tapnud 9magnituudine maavärin ja tsunami paljusid oma omandit ümber hindama.

"30–50% maavärinavigastusi on tingitud kukkuvatest esemetest," ütleb ta oma tühjas korteris käeviibet tehes. "Aga selles toas seda muret pole."

Veel üks eeskuju: Steve Jobs

Reutersi teatel on Jaapani minimalistid saanud inspiratsiooni ka Ameerika Ühendriikidest. Tagasihoidliku elu väärtustaja oli Apple’i tehnikaguru Steve Jobs (1955–2011, pildil), keda on matkinud tuhanded tehnikafännid.

MUST MUNDER: Apple’i asutaja Steve Jobs hindas minimalistlikku elustiili ja riietus iga päev musta pulloveri ning sinistesse teksadesse. Foto: AFP / Scanpix

Zen-budistist Jobs eelistas lihtsat elustiili ja isikliku omandi nappust. "Mäletan, et käisin Steve’il külas ja tema majas polnud peaaegu üldse mööblit," meenutas John Sculley, Apple Inci tegevdirektor aastatel 1983–1993.

"Tal oli vaid foto Einsteinist, keda tohutult imetles, ja Tiffany vitraažlamp ning tool ja voodi. Ta ei uskunud enese ümbritsemisse asjadega, aga valikuid vaagis ta tohutu hoolega."

Kaheksakümnendate aastate algul Jaapanit külastades sattus Jobs vaimustusse Sony tehase tööliste ühesugusest vormiriietusest, mida soovis juurutada ka Apple’is.

Kuid Apple’i töötajad keeldusid mundrit kandmast, ehkki selle oli disaininud Jaapani moelooja Issey Miyake. Küll aga palus Jobs Miyakel valmistada endale sada musta pulloveri, millest sai koos teksade ja valgete tossudega tema igapäevamunder pead vaevamata.

Tallinlanna teeb tualettpaberit vanadest voodilinadest

Noor tallinlanna Maryliis Teinfeldt kirjutab oma blogis, kuidas üritab elada nullkuluelu – tarbib võimalikult vähe ning eelistab pakendita tooteid. Tualettpaberi asemel kasutab lappe, mida valmistab vanadest voodilinadest.

"Pesen neid peale igat kasutuskorda käsitsi sooja vee ja seebiga," kirjutab oma blogis aadressil www.nullkulu.ee. Maryliis on juba kaks aastat kasutanud päevade ajal tampoonide asemel merekäsna ning riidest sidemeid ja pesukaitsmeid.

Pesunuustikuid heegeldab endale nöörist ise. Samuti valmistab ta endale veel hambaniiti, töödeldes siidniiti mesilasvahaga, ja hambapastat. Ka seep on isetehtud.

Soovimatuid karvakesi eemaldab noor naine isetehtud suhkruvahaga. Deodorandi kasutamist väldib Maryliis põhimõtteliselt.

"Kui võtan elu piisavalt rahulikult, piisab mulle seebist ja nuustikust. Viimane kord, kui erakorraliselt kasutasin tavalist aerosoolpakendis higistamisvastast vahendit, ma isegi karjatasin korraks, sest see oli valus ja kipitav."