EESTI PUBLIKU FÄNNID: Šveitsi pärimusmuusikud ansamblist Landstreichmusik kiitsid Viljandi publikut, kes laulab ja tantsib alati aktiivselt ning elab muud moodi kaasa. Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
1. august 2016, 04:00

Vahel meeldib mulle mägedes joodeldada

"Eestlased on avatud – nad tulevad ansamblit tõepoolest kuulama, tantsivad, lähevad kõigega kaasa. Tihti nii ei juhtu," räägib Šveitsi folkmuusik Christine Lauterburg, kes on kuulsust kogunud oma joodeldamisoskusega ning demonstreeris seda ka möödunud nädalavahetusel Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Tema ansamblikaaslasele Matthias Härtelile oli seekordne folk juba kuues. "Ma armastan siinset publikut! Saame laval ükskõik mida teha, sest kõik tulevad kaasa," kirjeldab ta eestlaste folgilembust.

Tema esimene tutvus Viljandiga oli lausa 11 aastat tagasi, viimati käis ta folgil 2011. aastal. "Viie eemaloldud aastaga on festival palju elektroonilisemaks muutunud. See on muidugi hea, aga ei vasta päris kujutlusele, mis mu peas oli," tõdeb ta.

Küll aga on just 2016. aasta festivalil Härtelile eriline tähendus – reis Eestisse oli ühtlasi ka pulmareis. "Meie bändi teine viiuldaja on mu abikaasa ja sõitsime Šveitsist autoga siia. Oli muidugi tore, kuigi ega meil väga palju aega ei olnud. Peame teise pulmareisi ka tegema ja uuesti Viljandisse tulema," jutustab muusik.

Folkmuusikani jõudis iga bändiliige isemoodi. Austrias Salzburgis sündinud Matthias Lincke kolis Šveitsi seitsmeaastasena ning kuulis siis esimest korda šveitslaste traditsioonilist keelpillimuusikat. "See täiesti imes mu endasse!" kinnitab Lincke.

Christine ütleb, et Šveitsi mägine maastik on suureks inspiratsiooniks. "Elan Bernis ja mäed on põhimõtteliselt akna all. Vahel mulle meeldibki mägedesse minna ja joodeldada, aga Šveitsis on see täiesti normaalne, kuna mäed on igal pool," räägib ansambli kuningannaks ristitud Christine.