Foto: Mati Hiis
Blogid
30. juuli 2016, 04:00

Kuidas president Päts USA kaitset otsis (25)

Kui punane riigivolikogu president Konstantin Pätsi 21. juulil 1940. aastal ametist kõrvaldas, mõistis ta, mis teda kodumaale jäädes ees ootab ja püüdis minna Ühendriikidesse.

USA ajutine esindaja Eestis Leonard saatis 24. juulil Washingtoni telegrammi: "Eesti president, kes möödunud pühapäeval, 21. juulil, oli sunnitud üle andma võimu, pöördus isiklikult minu poole, saates oma poja saatkonda küsima, kas USA president saab abistada teda ja tema perekonda, kokku kuus inimest, andes neile viivitamatult kaitset ja aidates neid asuda USAsse. Endine president ja kogu tema perekond elavad nagu paljud teisedki alalises vangistamise hirmus või kartes halvemat saatust. Vajalikud on instruktsioonid sammudeks, mida võiks ette võtta ja mida ma võiks isiklikult edasi anda presidendile."

Vastus, mis õigustas Leonardit andma Eesti presidendile ja tema perekonnale diplomaatilised viisad maksva passi või sobiva dokumendi esitamisel, tuli juba päev hiljem.

Tõenäoliselt ei saanud Päts sellest kirjast midagi teada. Täna 1940. aastal küüditati viimastel päevadel oma Kloostrimetsa talus range valve all olnud president koos perekonnaga Venemaale Ufa linna. 1954. aasta lõpul toodi ta korraks kodumaale, Jämejala vaimuhaiglasse, kuid viidi kähku jälle minema Buraševo psühhiaatriahaiglasse, kus ta suri.