SUPERVORMI PIINATUD: Matt Damon pidi taas Jason Bourne’iks kehastudes end trenni ja dieediga nii halastamatult piitsutama, et kogetud kannatused kajastuksid tema olekus ka kinolinal. Foto: outnow.ch
Inimesed
30. juuli 2016, 04:00

Ära iial ütle iial: Jason Bourne päästis Matt Damoni näitlejakarjääri

Jason Bourne on kangelane neile, kellele James Bond tundub liiga lääge ja glamuurne: ta on tume, depressiivne, välimuselt nagu luitunud kampsunis naabripoiss. Bourne räägib vähe, aga see-eest on peaosatäitja Matt Damoni õlul psühholoogilisest pingest laetud atmosfääri loomine. Nüüd on ta tagasi – üheksa aastat pärast tõotust, et ei iial enam.

"Esimest Bourne’i filmi tehes olin 29 ja arvasin juba siis, et enda vormiajamine on raske. Nüüd, 45aastaselt, tundub see suisa brutaalne," kirjeldab Matt Damon rolli naasmise vaevarikast teekonda. Tipptasemel füüsis on Jason Bourne’`iks kehastudes ülioluline. Režissöör Paul Greengrassi sõnul on Damonil filmis öelda ainult 25 lauset – veel vähem kui üheski varasemas Bourne’i filmis, ehkki see tegelaskuju pole ealeski mingi lobamokk olnud. Kõnelema peab tema keha. "Film on küll vägivaldne, aga seejuures on tegelaskuju väga emotsionaalne," annab Greengrass Guardiani intervjuus võtme, miks Jason Bourne on alati tundunud sügavamana kui tavaline relvaga vehkiv actioni-kangelane.

Greengrass ütleb, et saaga paadunud fänn mäletab Bourne’i sellisena, kus Damoni teekond üheksa aastat tagasi katkes. "Sa ei tohi välja näha, nagu oleksid kümme aastat head elu nautinud. Pead olema piinatud kuju. Ja ainuke viis seda saavutada ongi piinlemine," meenutab näitleja Guardiani intervjuus režissöörilt kuuldut. Ta tõdeb, et tundiski end nagu õnnetusehunnik – ees ootas kümme nädalat järjest iga päev 90 minutit üliintensiivset trenni. Süüa tohtis ainult juurvilju ja proteiinirikast toitu.

Film tabas ajastuvaimu nagu sepavasar

Damon tunnistab, et Jason Bourne on tegelaskuju, keda ta palavalt armastab. Film päästis ta aastaid tagasi masendusest ja lõi ebamäärasena paistnud tuleviku korraga helgeks. Damon tõusis Hollywoodis orbiidile 1997. aastal, kui sõber Ben Affleckiga kahasse kirjutatud stsenaarium filmile "Hea Will Hunting" Oscari vääriliseks hinnati (Damon mängis filmis ka üht peaosa). Pärast paari menukat osa paljutõotava noore staari edulugu takerdus, rodu filme põrus läbi ja režissöörid ei kibelenud teda enam palkama. Robert Ludlumi romaanidel põhinev esimene Bourne’i film ei tundunud alguses paljutõotav. Seda tuli mitu korda ringi teha ja monteerimine oli pikk ja vaevarikas. Keegi ei lootnud filmile erilist menu, veel vähem osati oodata, et sellest saab üks filmiajaloo menukamaid action-frantsiise.

Ent kui "Bourne’i identiteet" 2002. aastal viimaks valmis sai, tabas sünge tempokas lugu ajastuvaimu nagu sepavasar – maailm oli just üle elanud kohutava terrorirünnaku New Yorgis ning inimkond vaatas ebakindlasse tulevikku. Muserdatud ja segaduses super­agent, kes mälukaotuse tõttu ei tea, kes ta on, kust on ta tulnud, mida teinud ja kuhu on tal minna, tekitas kinopublikus empaatiat.

Tohutu menu ärgitas jätkama – järgnesid "Bourne’i ülemvõim" (2004) ja "Bourne’i ultimaatum" (2007). Kokku on filmiseeria toonud üle miljardi dollari kassatulu.

Pärast kolmandat filmi leidsid nii Damon kui ka Greengrass, et Bourne’i loost pole enam midagi välja tõmmata – Bourne sai ju lõppude lõpuks teada, kes ta on ja kust ta tuleb. "Selle kronu seljas on juba küllalt ratsutatud. Bourne’il on kõik vastused käes ja enam pole huvitav," arvas Damon. Neli aastat tagasi välja tulnud neljanda filmi pidigi välja kandma peategelane Aaron Cross, keda kehastas Jeremy Renner. Fännid ei võtnud paraku uuest kangelasest vedu ja see film ei osutunud nii edukaks kui eelmised.

SUPERVORMI PIINATUD: Matt Damon pidi taas Jason Bourne’iks kehastudes end trenni ja dieediga nii halastamatult piitsutama, et kogetud kannatused kajastuksid tema olekus ka kinolinal. Foto: outnow.ch

Miks Damon ümber mõtles?

Filmimaailma üllatuseks andis Damon kaks aastat tagasi ühtäkki teada, et nad Greengrassiga valmistuvad viiendaks Bourne’i looks. Guardiani intervjuus väidavad nii Damon kui ka Greengrass, et kõik see, mida nad omal ajal saagale punkti pannes välja ütlesid, oligi tol hetkel nende jaoks tõsi. Greengrassi sõnul suutis Damon teda veenda, et Bourne’il on ikka veel lugusid, midagi jutustada. Maailm oli taas muutunud – tänu Julian Assange’ile ja Wikileaksile oli oluliseks teemaks tõusnud küberjulgeolek.

See andis Bourne’i loole aktuaalse tausta. Bourne ise aga seisab silmitsi taastunud mäluga, kust leiab fakte, millest ta aru ei saa. Siit tema uus teekond algabki. Seekord hakkab ta uurima isa salajast elu.

Reedel kinodesse jõudnud "Jason Bourne" on intensiivne märul, seega ei pea paadunud Bourne’i fännid pettuma – kriitikute väitel nägevat kõik tuttav ja ootuspärane välja. Ette on heidetud, et uus film on ehk liiga actioni-keskne ning psühholoogilist pinget on seal vähem kui varasemates. Filmis teevad peale Matt Damoni kaasa Julia

Stiles, Alicia Vikander, Vincent Cassel ja Tommy Lee Jones.

Kas oodata on kuuendatki filmi? "Olen õppinud, et seda viga, et ütlen "ei iial", ma enam ei tee," kostab Damon. Lähiaastate kalender olevat tal siiski juba teiste filmide võtteid täis pikitud.

Järgmise filmi jaoks vitsutas vahukomme

Kui Bourne’iks kehastumiseks pidi Matt Damon end näljutama ja samal ajal kõva trenni vihtuma, siis peagi pärast märulifilmi võtteid oodati teda uue komöödia võtteplatsile ning seal oli tal vaja välja näha nagu keskmine mees. "Pidin kiiresti mõne kilo juurde võtma ja režissöör avaldas lootust, et kugistan vahukommipastat. Nii ma siis tegingi," muheles Damon Daily Telegraphi intervjuus. Näitlejad peavad tihtilugu filmirolle vahetades kiiresti juurde või alla võtma – Tom Hanks on väitnud, et suured kaalukõikumised tekitasid tal diabeedi.

Kas teadsite, et …

…Bourne’i rolli kaaluti peale Matt Damoni teiste hulgas ka Brad Pitti, Matthew McConaughey’t, Sylvester Stallonet ja Russell Crowe’d.

…esimese Bourne’i filmi "Bourne’i identiteet" talvised Zürichi stseenid filmiti tegelikult jäises Prahas. Et Damoni garderoob valmis märksa soojemas Pariisis, pidi näitleja võtete ajal külmavärinaid kannatama ja plagisevate hammaste tõttu pidi tema repliigid hiljem uuesti salvestama.

…Bourne’i tegelaskuju autori, kirjanik Robert Ludlumi originaaltekstist pääses filmidesse imevähe – esimeses filmis tuleb ainult viis esimest minutit raamatust tuttav ette. Põhimõtteliselt võttis stsenarist algmaterjalist üle vaid tegelaskuju – spiooni, kel on mälukaotus. Ludlum seda õnneks ise ei näinud – ta suri aasta enne filmi linastumist.

…esimese filmi tarvis tegi Damon pool aastat poksitrenni ja omandas poksijale iseloomuliku kõnnaku.

…erinevalt Bondi filmidest on Bourne’il iga relv ehtsast relvapoest ostetud. Peategelast kehastav Damon on aga USA liberaalse relvapoliitika vastane.

…"Bourne’i ülemvõimus" murdis Damoni hoop tõepoolest kaasnäitleja Tim Griffini ninaluu: näitlejail jäi stseeni ettevalmistuseks liiga vähe aega.

Allikad: shortlist.com, mentalfloss.com, moviepilot.com