THIS IS IT! Michael Jackson kuulutas 2009. aasta märtsis välja 10 comeback-kontserti, mis pidid jääma tema viimasteks. «Kui ma ütlen, et see on kõik, siis see on kõik,» manitses ta. Publiku tungival soovil lisandus veel 40 kontserti, ehkki levisid kahtlused, et põdur superstaar pole suuteline neid andma. Jackson surigi vähem kui kuu enne esimest šõud ravimite üledoosi tagajärjel. Foto: Vida Press, Reuters/Scanpix
Inimesed
28. juuli 2016, 04:00

Ihuarst: 13aastasele Jackole süstiti hormoone, et tema hääl ei murduks

Michael Jacksoni ihuarst Conrad Murray lõhkab oma värskes mälestusteraamatus ühe pommi teise järel. Tema sõnul süstiti imelaps Michaelile 13 aasta vanuses hormoone, et murdeiga edasi lükkuks ning sillerdav poisihääl alles jääks. Kuid Murray väidab ka, et täismehena unistas Jacko abiellumisest nii 11aastase "Harry Potteri" tähe Emma Watsoniga kui ka oma hea sõbra 12aastase tütrega.

2011. aasta novembris mõistis USA kohus Conrad Murray süüdi Michael Jacksoni tapmises ettevaatamatuse läbi. Just ihuarst oli see, kes manustas põrguliku unetuse käes vaevlevale superstaarile unerohuks kanget narkoosiainet propofooli, mis seiskas 50aastase Michaeli südame. Nelja ja poole aasta pikkusest vabadusekaotusest istus Murray, kes ei tohi enam arstina praktiseerida, ära pool.

MÕRTSUKTOHTRIKS TEMBELDATU: Jacksoni ihuarst Conrad Murray mõisteti süüdi oma staarkliendi tapmises ettevaatamatuse läbi. Foto: Vida Press, Reuters/Scanpix

"Ei, ma ei tapnud Michaelit," kinnitas ta 2013. aasta novembris pärast vabanemist. "Michael tappis end ise." Tema väitel võttis Jackson ise üledoosi. "Ma ei andnud Michaelile eales midagi sellist, mis oleks ta tapnud." Murray kinnitusel vallandas Jacksoni uinuti- ja valuvaigistisõltuvuse aastaid varem tema lähedane sõber, filmidiiva Elizabeth Taylor, kes arvukate operatsioonide ja ihuhädade tõttu ägedate valude all kannatas ning kes oma ravimeid ka Michaelile kiitis.

Puberteeti pikendati keemiliste ainetega?

Nüüd on endine südamekirurg dr Murray avaldanud Jacksoni viimasest kolmest eluaastast rääkiva mälestusteraamatu, mis kannab sama pealkirja kui staari suurejooneliseks planeeritud, kuid surma tõttu ärajäänud comeback-kontserdisari "This Is It" – "See on kõik". "Michael tahtis, et ma tema loo räägiksin – nüüd täidan ma tema palve," ütles arst Briti lehele Daily Mirror, kus avaldati katkeid raamatust.

Jacksoniga kolm aastat enne tolle surma tutvunud Murray kinnitusel olid tema ja Michaeli suhted äärmiselt usalduslikud. Pedofiiliaprotsessi järel eraklikuks ja umbusklikuks muutnud Jackson pihtinud oma ihuarstile saladusi, mida ta polevat avaldanud kellelegi teisele. Näiteks olevat Michael tunnistanud oma arstile, et 13aastasena süstiti talle mingeid aineid, mis pidid murdeiga edasi lükkama. Eesmärk oli säilitada perebändist esile tõusnud imelapse sillerdav lauluhääl.

"Ta hakkas ebamääraselt rääkima, paistis, et tal oli raske täpsemalt kirjeldada, mis temaga juhtus. Ehk oli ta tol õhtul peaaegu katarsisttoova pihtimuse äärel. Kuid Michaeli jutust jäi mulle mulje, et talle oli puberteedi edasilükkamiseks tehtud süste, ilmselt hormoonisüste." Oma südant kergendanud, jäi Jackson Murray sõnul vait.

SÄRASILMNE JA HELEHÄÄLNE: 14aastane Michael Jackson 1972. aasta oktoobris oma pereansambli kontsertšõul «Jackson 5 Special». Conrad Murray väitel oli aasta varem imelapsele hakatud hormoonisüste tegema, et tema ainulaadne hääl ei murduks. Foto: Vida Press, Reuters/Scanpix

Marseille’ ülikooli professor Alain Branchereau väljendas juba viis aastat tagasi veendumust, et Michael Jacksonile oli umbes 12 aasta vanuses tehtud keemiline kastratsioon, kasutades sünteetilist antiandrogeense toimega hormooni tsüproteroon. Kuid tema andmeil kasutati seda ainet imelapse ägedakujulise vinnitõve ravimiseks. Tsüproteroon vähendab rasunäärmete aktiivsust, kuid seda kasutatakse ka kurjategijate keemilisel kastreerimisel.

Vinnid kadusid, kuid Jackson jäigi mitmes mõttes igavesti poisikeseks, sest tsüproteroon blokeeris puberteedi tekke. Imeline hele lauluhääl jäi alles nagu XVII sajandi Itaalia kooripoistel, kes kunsti nimel kastreeriti. Branchereau’ sõnul andis keemilisest kastratsioonist tunnistust ka Jacksoni õbluke keha, kuid lai rinnakorv. "Asitõendeid ei saa me iialgi," nentis prantsuse teadlane, kes on oma hämmastavast leiust kirjutanud raamatu. "Kui just tema kaaskond midagi ei ütle."

Jackson vannutanud oma ihuarsti, et too tema pihtimusest kellelegi ei iitsataks. "Olin nõus," ütleb Murray. "Olin šokeeritud, kui Jackson seda mulle rääkis. See seletaks nii tema ebatavalist käitumist kui ka kehaehituse muutusi."

Murray nimetab Michaelit hullumeelseks ja imeliseks sõgedikuks. Laulja armastanud Las Vegase lõbulindude tänaval tembutada, mängides insuldihaiget, kel tilgub suunurgast sülge. Kord tellinud tohter Jacksoni palvel hotellisviiti prostituute. Lauljal olnud seljas pidžaama ja ees kirurgimask, et teda ära ei tuntaks, Murrayl arstikittel.

THIS IS IT! Michael Jackson kuulutas 2009. aasta märtsis välja 10 comeback-kontserti, mis pidid jääma tema viimasteks. «Kui ma ütlen, et see on kõik, siis see on kõik,» manitses ta. Publiku tungival soovil lisandus veel 40 kontserti, ehkki levisid kahtlused, et põdur superstaar pole suuteline neid andma. Jackson surigi vähem kui kuu enne esimest šõud ravimite üledoosi tagajärjel. Foto: Vida Press, Reuters/Scanpix

Oli armunud sõbra 12aastasesse tütresse

"Olime kokku leppinud, et mängime Saudi Araabiast pärit vendasid. Tegime, nagu räägiksime araabia keelt." Teisel puhul lustinud Jackson prostituutide seltsis klounikostüümis. "Puhkesime lõpuks hüsteeriliselt naerma ja naersime nii kaua, et kõhulihased olid valusad," meenutab arst enda ja staarkliendi ühiseid vempe.

Kuid abielluda tahtnud Jackson hoopis "Harry Potteri" tähe, 11aastase Emma Watsoniga. Selleks ajaks oli popkuningal seljataga kaks abielu – Elvis Presley ainsa tütre Lisa Marie’ga ning oma nahaarsti assistendi Debbie Rowe’ga, kes sünnitas talle kaks last. Kuid Murray kinnitusel polnud Emma Watson siiski Jacksoni südamedaam nr 1. Laulja olnud armunud oma hea sõbra, endise lapsnäitleja Mark Lesteri ("Oliver!") tütresse Harrietti, kui too oli viieaastane. Michael oli tüdruku ristiisa. Selleks ajaks, kui tüdruk oli 12aastaseks saanud, olevat Jacksoni tunded juba meeletult kuumad. "Michael tahtis, et tuleksin tüdruku isaga kohtuma ja abieluplaanidest rääkima," kirjutab Murray oma mälestusteraamatus. Pika karjääri jooksul tabasid Michael Jacksonit mitu korda pedofiiliakahtlustused ja –süüdistused, kuid need puudutasid alaealisi poisse, kellega ta end oma Neverlandi lossis ümbritses.