TÕELINE STAAR: 15aastane Emili Jürgens oli Smilersiga laval nagu tõeline staar. Kuigi enda sõnul võttis Emilil lavale minnes põlve pisut värisema, ei paistnud see publikule kuidagi välja. Rahvas võttis neiu väga soojalt vastu. Foto: Alar Truu
Inimesed
25. juuli 2016, 04:00

Noored talendid Smilersiga laval: "Põlv värises!", "Pilt oli silme ees must!"

"Minu arust said nad üllatavalt hästi hakkama. Üks asi on laulda stuudios või võtta laul kaamera ees linti, teine asi on olla tuhandete ees laval ja mitte jalust nõrgaks minna," kiidab ansambli Smilers solist Hendrik Sal-Saller 15aastast Emili Jürgensit, kes laupäeval koos bändiga lavale astus.

Õhtuleht ja ansambel Smilers korraldasid talendiotsingu, mille võitis 15aastane Emili Rakverest. Neiul oli laupäeval võimalus Kloogaranna festivalil üheks looks Smilersiga lavale astuda. Lisaks valis bänd endaga esinema ka Tartu noormehe Lauri Antsovi (26), kes samuti Hendriku hinnangul suurepäraselt oma ülesandega toime tuli. "Kõik oli väga vinge," ütleb Sal-Saller, et kui bänd oleks andnud kolmetunnise kontserdi, oleks nad võinud veelgi rohkem noori talente lavale lasta, kuid kuna kontsert vältas pisut üle tunni, tuli kahega leppida.

NAUDIVAD ILMA: Ilmataat oli laupäeval lahke ja kostitas festivalikülalisi sooja ja päikesega. Inimesed olid lava ette tekid maha sättinud ja nautisid ilma ja festivalimelu täiega. Foto: Alar Truu

"Lauri jäi meile oma artistlikkusega kohe silma. Algusest peale oli selge, et ta on lahe tüüp ja elab väga muusikasse – see on minu jaoks väga oluline. Olin üllatunud, et inimestel on julgust ja pealehakkamist," jäi Saller konkursiga rahule.

See, et noored bändiga enne lavaleminekut proovi ei saa teha, oli ettekavatsetud. "See oli tõsine proovikivi minna lavale ilma mingi ettevalmistuseta. Emili polnud kunagi isegi kõrvamonitore kasutanud. Asja mõte oligi vaadata, kuidas inimesed erinevates olukordades hakkama saavad," seletab laulja.

NAUDIVAD ILMA: Ilmataat oli laupäeval lahke ja kostitas festivalikülalisi sooja ja päikesega. Inimesed olid lava ette tekid maha sättinud ja nautisid ilma ja festivalimelu täiega. Foto: Alar Truu

"Ma usun, et see lava – tuled, siin on publikus päris mitu inimest, ja sa pead end tõestama – on palju tõsisem koht kui mõni teine."

Hendrikust sai kaheks lauluks taustajõud – noored talendid vallutasid mikrofoni ja Saller mängis neile taustaks kitarri. "Mulle see väga meeldis! Tegelikult oleksin ma hea meelega trummar," muigab Hendrik.

"Kui hakkasime esimesi bände tegema, ei olnud kedagi, kes laulaks ja nii ma sattusin kuidagi laulmise peale ja pidin ka kitarri mängima. Kõik väiksed poisid tahtsid saada trummariteks ja ma loobusin sellest."

NAUDIVAD ILMA: Ilmataat oli laupäeval lahke ja kostitas festivalikülalisi sooja ja päikesega. Inimesed olid lava ette tekid maha sättinud ja nautisid ilma ja festivalimelu täiega. Foto: Alar Truu

Muusiku sõnul on nende bänd nii mõnus, et seal on tore ükskõik mis rolli mängida.

Kas Salleril on noortega ehk ka mingi edasine plaan? "Ma ei tahaks seda välja käia. Tihti räägitakse rohkem ja ei tehta midagi. Parem oleks aga nii, et ei räägi midagi ja lihtsalt teed – see on kaua aega mu moto olnud. Aga muidugi, miks mitte."

Pop- ja rokkmuusika tegemise puhul on Hendriku sõnul väga raske kellegi karjääri ennustada. "Kõik oleneb sellest, kui väga inimene seda teha tahab, paljud asjad on kinni ka juhuses. Lauri ja Emili teevad muusikat selgelt seepärast, et nad tahavad seda teha. Ma loodan, et nad saavad muusikat teha nii palju, kui tahavad."

Lauri sõnul oleks tal aga väga hea meel, kui Hendrik talle ka mõne loo kirjutaks.

Lauri: kolm esimest rida oli pilt silme ees must

"Väga äge! See oli mu jaoks ainulaadne kogemus, üks verstapost mu muusikukarjääris," õhkas Lauri Antsov vahetult pärast Smilersiga lavalt tulemist.

"Ühe Eesti parema popansambliga esineda on ikka super hea tunne. Nad on nii kaua tegutsenud ja tipus olnud, et kogemustepagas, mis ma siin sain, on päris suur."

Lauri tundis end laval väga hästi, sest Hendriku kõrval oli rahulik. "Rääkisime enne kontserti ka törts mehejuttu," ütleb Lauri, kuid lisab, et Hendrik talle juhtnööre ei jaganud. "Me rääkisime kitarridest ja kitarrivõimenditest, nagu muusikud ikka," muigab ta.

ROKIVAD: Klooga­ranna festivalil sai Hendrik Sal-Sallerist kaheks looks kitarrimängija ja taustalaulja. Lauri pääses bändiga lavale Smilersi enda soovil, kuna jäi neile konkursil kohe silma. Hendriku sõnul on Lauri väga artsitlik. Foto: Alar Truu

Laval oli Lauril väga mõnus olla. "Smilersi poisid pakatasid energiast ja andsid mulle ka energiat. Esimesed kolm rida oli pilt must, aga siis tuli tagasi," kirjeldab mees teda laval vallanud tundeid.

Konkursil otsustas Lauri osaleda seetõttu, et pani äsja sõbraga kokku bändi Lauri Antsov & Mauno Tamm ning nende repertuaari kuuluvad ka Smilersi lood. "See tunnustus meeldib mulle väga, ju Hendrik nägi minus midagi," on Lauri väga õnnelik.

Tema küll ei võitnud konkurssi, kuid bändile jäi ta kohe silma ja nii otsustati ka talle anda võimalus lavale minna.

Kui võidu-uudis tuli, puhkas Lauri parajasti sõpradega Hiiumaal. "Tegime video väga viimasel hetkel ja mu sõber saatis selle ära. Istusime Hiiumaal lõkke ääres ja sõber sai meili, et Smilers on mind välja valinud. Ma ei osanudki alguses reageerida ja istusin lõkke ääres edasi," muigab Lauri ja lisab, et järgmisel päeval hakkas tal saarelt ära saamisega väga kiire." Ma tulingi varem sealt tagasi, et Kloogaranna festivalile tulla, aga ma ei kahetse midagi."

Lauri ei ole muusikaga tegelenud väikesest peale, nagu paljud. 2011. aastal osales ta saates "Eesti otsib superstaari", kus pääses stuudiovooru. "Sealt saigi mu muusikategevus alguse. Nüüd olen teinud bände ja end ise edasi arendanud."

Muusikani jõudis noormees enne staarisaadet. "Mul on diabeet ja kui diagnoosi sain, otsisin oma elus mingit väljundit, et kuidagi rajale saada. Hakkasin kitarri mängima ja avastasin, et oskan ka laulda," paljastab Lauri.

Emili: lavale minnes võttis põlve pisut värisema

"Viimane asi, millele ma enne lavaleminekut mõtlesin, olid sõnad. Kartsin, et need lähevad meelest. Põlve võttis veidi värisema, aga kui lavale astusin, oli kõik okei," räägib Rakvere neiu Emili Jürgens.

"Super tunne oli tõesti, ma ei oska muud öelda!" õhkas Emili pärast lavalt tulekut. Neiu tundis end laval nagu kala vees. "Eks ma olen laval ennegi esinenud ja rahvas oli ka väga mõnus."

Muide, proovi Emili bändiga enne teha ei saanudki. "Läksime lihtsalt lavale ja tegime. Kui lugu on hea, siis tulebki lihtsalt välja," ütleb ta.

Emili osales konkursil selleks, et end lihtsalt Eesti rahvale näidata. "Võit polnud eesmärk."

TALENDID: Emili ja Lauri, kel avanes võimalus ansambliga Smilers lavale pääseda, soovisid teineteisele enne esinemist edu ja poseerisid hea meelega koos ka fotograafidele. Foto: Alar Truu

Neiu esitas võistlusele, ja ka Kloogarannal loo "Tantsin sinuga taevas", mis on üks Smilersi populaarsemaid.

"See, et see on populaarne lugu, oli ka üks põhjus, miks selle valisime. Teiseks saime selle enda omaks teha."

Seda, kas Smilersi laulja Hendrik Sal-Saller Emilile ka laval midagi ütles, tüdruk ei mäleta. "See läks kõik nii ruttu, et ma ei mäleta midagi," muigab ta.

"Enne lavale minekut ütles ta küll, et kõik on hästi."

Rahvas võttis Emili tema sõnul hästi vastu. "Kõik olid väga energilised ja soojad, seda oli lavale tunda."

Emili on laulnud väikesest peale ning nüüdseks on tal ka oma bänd, mis kannab nime Emili Jürgens Band. "Käime pulmades ja erapidudel esinemas. Mulle väga meeldib laulda ja esineda – see on mu kirg."

Emili teenib oma esinemistega ka tublisti raha ja tuleval nädalavahetusel ootab teda ees reis Frankfurti superstaar Beyoncé kontserdile. "Emili on sinnasaamise nimel üksjagu vaeva näinud. Ta on esinemistega teeninud nii palju, et katta kõik reisiga seonduvad kulud," räägib Emili ema Tiia.

"Loomulikult on pilet ostetud parimaisse ja kalleimasse tsooni."

Tiia ütleb, et Emili on kõiges maksimalist. Tüdruk ütleb, et see tantsiv artsit on see, kellelt palju õppida ning keda eeskujuks seada. Tegemist on tema suure unistusega.

Tiia usub, et tema tütar võiks olla eeskujuks paljudele noortele, kes soovivad oma unistusi täita ja kuhugi jõuda. "Olen oma viiele tütrele ikka õpetanud: kõige lihtsam on viriseda ja arvustada – katsu ise midagi korda saata."