MAAILMAKUULUS LAPSTÄHT: Daniel filmis «Harry Potter ja Azkabani vang» (2004). Foto: Vida Press
Inimesed
23. juuli 2016, 04:00

Võlurpoiss seljatas viinakuradi: "Minust saab purjuspäi hoopis teine inimene." (6)

Kuu pärast viimase Harry Potteri filmi võtete lõppu tegi Daniel Radcliffe lõpparve ka alkoholiga. Endine rõõsk võlurpoiss ei häbene tunnistada: ta oli alkohoolik, kes võis avalikes kohtades, silmini täis, ringi laaberdada. "Ma olen selline inimene, kes purjuspäi muutub. Aga ma ei taha ärgates näha 20 telefonisõnumit stiilis: "Kus sa oled? Mees, on sul kõik okei?""

Väike Daniel oli 2000. aasta suvel parajasti vannis, kui isa jooksuga tuli ja teatas, et poeg on kinnitatud Harry Potteri ossa. "Hakkasin nutma. See oli ilmselt mu elu parim hetk," on Radcliffe öelnud. Kuid kaheksast filmist koosnev Harry Potteri saaga, mis tegi Briti poisi maailmakuulsaks ja püstirikkaks, oli kui kahe teraga mõõk. Elu avalikkuse pilgu all oli kurnav. Lisaks painasid Danieli kahtlused, kas ta ikka suudab täiskasvanud näitlejana Potteri-mainest vabaneda ja näidata end teistsugustes rollides. Ta on kahelnud oma näitlejavõimetes. Tagatipuks on 166 sentimeetri pikkune staar põhjalikult põdenud oma lühikest kasvu.

Kui levisid esimesed kuuldused võlurpoisi võitlusest viinakuradiga, tundusid need uskumatud. Kuid Daniel oli omadega täiesti puntras. Lõpuks ei hoolinud ta enam millestki ja võis avalikes kohtades end teadvusetuks juua. "Ma ei oska öelda, milline joodik ma olen, sest ma ei saagi mäletada, milline joodik ma olen," ütleb täna 27. sünnipäeva tähistav näitleja värskes Daily Telegraphi intervjuus. "Küllap olen väga kihvt – seni, kuni ma teadvusel olen. Aga siis tuleb minu eest hoolitseda ja tegelikult ma ei taha ärgates näha 20 telefonisõnumit stiilis "Kus sa oled? Mees, on sul kõik okei?""

VÕTTIS END KÄTTE: 27 Club’iga ehk 27aastasena surnud meelelahutustegelaste ridadega ei plaani täna sünnipäeva tähistav Daniel Radcliffe igatahes liituda, sest ei võta enam tilkagi alkoholi ja teeb usinasti trenni. Foto: Vida Press

Tõrjus joomahimu jalutuskäikudega

Kui viimase filmi "Harry Potter ja surma vägised – osa 2" (2011) võtted lõppesid, jättis Daniel joomise maha. Poolteist aastat hiljem kinnitas ta usutluses, et ei mõtlegi enam napsile. Kuid ta ei suutnud siiski kainet liini hoida, kuni kolm aastat tagasi saabus punkt, kust alates pole Daniel tilkagi võtnud. Radcliffe toonitab, et ta ei pummeldanud nagu tavalised kahekümnesed. Muidu jooks ta tänini edasi. Aga ta ei suutnud alkoholiga üldse piiri pidada.

"Ma muutun purjuspäi," seletab ta. "Ma olen üks neid inimesi, kes muutub. Igas inimeses, kes joob nii, et see ei mõju talle ilmselgelt hästi, on miski, mis tunneb selle kaose poole tõmmet."

Iga kord, kui Danielit valdas joomahimu, läks ta jalutama. Ta tegi lausa viietunniseid jalutuskäike. "Aga siis avastasin, et on võimalik ka oma pea sees tegutseda." Lugemine oli üks vahend, millega Daniel püüdis mõtteid alkoholilt kõrvale juhtida. Alkoholi küüsi sattudes oli ta vanast armsast lugemisharjumusest täiesti võõrdunud. Kuid põhitrumbiks on osutunud siiski füüsiline tegevus. "Minust sai tõeline trennihull," tunnistab ta ning lisab, et on viimastel nädalatel treeninud lausa kaks korda päevas.

Potteri-järgse eluga on Danielil aidanud kohaneda tema sõbratar. Ta tutvus Ameerika näitlejatari Erin Darke’iga 2012. aasta kevadel filmi "Kill Your Darlings" võtetel, kehastades maailmakuulsat biitpoeeti Allen Ginsbergi. "Inimesed küsivad ikka: "Mis tunne on olla ekraani peal üles kasvanud?" Aga minu vastus on alati olnud: ma ei kasvanud ekraani peal üles. Jah, ma kasvasin üles võtteplatsidel, aga mu esimene suudlus, mu esimene sõbratar – see kõik toimus väga privaatselt väljaspool kaameraulatust. Aga see stseen Eriniga, kus me tutvume, on tegelikult väga armas jäädvustus sellest, kuidas me teineteisega flirtisime, kuidas me armusime."

Uusim riskantne roll: punsunud ja peeretav laip

17aastasena kiskus Daniel end ihualasti, et teatrilavastuses "Equus" vaimselt ebastabiilset tallipoissi kehastada. See jäi produtsentidele silma: ahaa, Harry Potter tahab muudkui teha. Nüüdseks on Radcliffe tõestanud end võimeka karakternäitlejana, kes võib Broadway laval steppida ja – oma uusimas, augustis kinodesse jõudvas filmis "Taskunoamees" ("Swiss Army Man") – punsunud ja peeretavat laipa mängida.

Endiselt edukas karjäär ja stabiilne isiklik elu on aidanud Radcliffe’il üle saada neurootilisest eneses kahtlemisest. "Kui ma "Inishmaani igeriku" lavastuse proovis maha istusin, siis mõtlesin: ei, ma tõesti kuulun siia. Olen mänginud lavastuses, mis toodi West Endist Broadwayle üle ("Equus" – T. T.). Ma olen mänginud Broadway muusikalis. Ma ei usu, et keegi siin mu positsiooni kahtluse alla seadma hakkab. Ega nad ilmselt polekski hakanud, aga vahel tundub see, mis su pea sees toimub, paraku kaalukam sellest, mis tegelikult teoksil."

Daniel kavatseb tulevikus lisaks näitlemisele ka ise lavastada. Ta mõistab, et Harry Potteri roll jääb teda alati saatma. "Aga ma loodan, et samamoodi, nagu "Tähesõjad" saadab Harrison Fordi."