Foto: erakogu
Inimesed
21. juuli 2016, 15:30

Marilyn Jurman hakkab sügisest ülikoolis psühholoogiat õppima (14)

“Psühholoogia on mind alati kütkestanud, kuna mingil määral tegelen sellega igapäevaselt – nii näitlemises kui ka joogas,” räägib Marilyn Jurman, kellest saab sügisest psühholoogiatudeng.

Marilyn Jurman on laiemale avalikkusele tuntud näitleja ja lauljana, kuid üle kolme aasta tagasi avastas ta enda jaoks ka jooga. Möödunud aastal sai Marilynist ametlikult joogaõpetaja. Praegugi annab ta joogatunde, kuid sügisest alustab ka ülikooliõpinguid – Jurmanist saab Tallinna Ülikoolis psühholoogiatudeng. Tallinna Ülikooli valis Marilyn seetõttu, et elab isegi pealinnas. “Psühholoogia on mind alati kütkestanud, kuna mingil määral tegelen sellega igapäevaselt,” põhjendab ta erialavalikut. “Nii näitlemises, kus on vaja süüvida erinevate tegelaste hingeellu, kui ka joogas, kus keskendun inimese individuaalsele tervislikkusele ja meelerahu leidmisele.” Ka muusika kirjutamisel on Marilyni sõnul psühholoogial suur osa, kus lauljatar tahab, et laulude sõnum toetaks inimest.

Et just psühholoogia õppimine oli Marilyni soov ja unistus, ei kandideerinud ta peale Tallinna Ülikooli kuhugi mujale kooli ega ka erialale. “Näitlemist õppides puutusin psühholoogiaga rollianalüüse tehes pidevalt kokku. Oma lõputöö kirjutasin Carl Gustav Jungist ja nii tekkiski selle erialaga eriline side,” ütleb ta. Sisseastumiskatsetel tuli kõigepealt sooritada silmaringi test. “See koosnes 100 küsimusest erinevate valdkondade – keel, matemaatika, psühholoogia, üldteadmised ühiskonnast ja kultuurist – kohta. Sellele järgnes grupitöö, kus pidi väitlema erinevatel teemadel ning ka individuaalne vestlus,” paljastab ta, mida õppima pääsemiseks teha tuli. Marilyn tunnistab, et ta polnud oma koolipääsemises üldse kindel. “Mu sõbranna ütles, et ta teadis seda niikuinii. Ise nii kindel ei olnud, kuna konkurents oli tugev ja emotsioonid kõrged.”

Algav koolisügis ei ole Marilyni jaoks esimene kord kõrgharidust omandada. 2004. aastal lõpetas ta keskkooli, pärast seda õppis aasta Eesti Kunstiakadeemias nahakunsti, siis aga suundus Viljandi kultuuriakadeemiasse näitlemist tudeerima. “Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetasin aastal 2009 ja huvi uuesti õppima minna tuli tänu jooga õpetamisele. Tundsin, et tahan enda teadmisi inimese tundmises arendada.” Tegelikult mõtles Jurman psühholoogiat õppima minna juba pärast keskkooli, kuid toona nõuti sisseastumiseks matemaatikaeksamit. “Siis oli see eksam valikuline ja mina seda ei teinud. Nüüd seda ei nõutud ja mul oli võimalus uuesti proovida.”