Foto: Vida Press
Maailm
20. juuli 2016, 12:29

VIDEO JA FOTOD | 47 aastat tagasi astus inimene esimest korda Kuule (11)

47 aastat tagasi tänasel päeval puudutas inimese jalg esimest korda Kuu pinda, kui kolm USA astronauti tegid viimaks ajalugu ja külastasid Maa kaaslast.

16. juulil asusid teele Apollo 11 astronaudid Neil Armstrong, Buzz Aldrin ja Michael Collins. Hiljem on Armstrong meenutanud, et nelja päeva pikkune teekond ei olnudki niivõrd närvesööv kui maandumine Kuule – palju teadmatust ja tuhat asja, mille pärast muretseda. Siiski, kõik õnnestub ning Armstrong ütleb Kuu pinnale astudes ilmakuulsad sõnad: "See on väike samm inimesele, kuid üks suur hüpe kogu inimkonnale."

Kaks ja pool tundi uurivad astronaudid Kuu pinnal ringi, koguvad näidiseid ja teevad fotosid. Endast jätavad mehed maha muu hulgas USA lipu. Naastes saavad meestest kangelased.

Aastatel 1969–1972 korraldas USA Kuule kuus õnnestunud mehitatud lendu ning tänaseks on seal käinud 12 inimest.

Arvatakse, et Kuu tekkis ligikaudu 4,5 miljardi aasta eest, üsna varsti pärast Maad. Kuigi teooriaid on mitu, on neist enim tunnustatud see, et Kuu tekkis Maa ja Marsi suuruse taevakeha kokkupõrke tagajärjel. Kuu keskmine kaugus Maast on 385 000 kilomeetrit.

Esimese mehitamata kosmoselaeva saatis Kuule NSV Liit programmiga Luna 1959. aastal.

Kümme aastat hiljem suutsid ameeriklased saatma Kuule inimesed, jäädes selle saavutusega aastakümneteks ainsaks riigiks maailmas.