MEENUTAB MÄRGILIST SUMMERIT: 1992. aasta Rock Summerist on Contral meeles kaks värvikamat seika. Kõigepealt jäi ta politseile vahele, kui püüdis festivalile pääseda piletita. Samuti võttis ta sel summeril ette suure rahakulutamise.Foto: Anni Õnneleid
Inimesed
20. juuli 2016, 04:00

CONTRA: minu esimene Rock Summer lõppes politseibussis (7)

"18aastaselt käisin esimest korda Rock Summeril. Kaotasin juba esimese päeva alguses käepaela, aga olin veendunud oma õiguses Summerist ikkagi osa saada," meenutab luuletaja Margus Konnula ehk Contra suvist festivalikogemust, mis ta seadusega pahuksisse viis. "Kui leidsin kamba, kes üritas tasuta sisse saada, asusin samuti proovima."

Et ilma piletita sisse lipsata, tuli sulesepa sõnul otsida aias nõrku kohti ja märkamatult üle ronida. See aga ei läinud sugugi nii libedalt, kui ta oli lootnud. "Alguses, väiksema seltskonnaga, oli lootust rohkem, aga lõpuks sai vist mitu seltskonda kokku ja siis jäimegi vahele – igal pool valvati hundikoertega," räägib Contra.

"Mulle sai saatuslikuks see, et ma ei viitsinud enam üle aia tagasi ronida. Seal oli vist okastraat ka."

Seadusesilm, kes tabas luuletaja otse pättuselt, viis ta politseibussi oma tegudest aru andma. "Pidin seletuse kirjutama, aga lasti ilma karistuseta minema," meenutab ta.

Margus mäletab, et pärast nurjunud vahejuhtumit oli tal kole tühi tunne. "Ma olin ikkagi siiralt lootnud, et lõpuks peab õnnestuma."

Päris koju riimirätsep siiski ei läinud, vaid püüdis peomelust aia taga osa saada. "Kaks järgmist päeva kõndisin rahulikult ümber aia, aga turvamehed ikka kahtlustasid – küsisid, kus ma ööbisin ja nii," pajatab Contra.

Märgiline on tollane summer luuletajale ka seetõttu, et just seal võttis ta ette esimese tõsisema Eesti kroonide kulutamise. "Viis krooni maksis õlu, sellist hinda ma ei olnud elu sees näinud. Sain päevaraha eest viis õlut, muule naljalt raisata ei raatsinud," möönab mees. Ta ütleb, et viimaseks festivalipäevaks oli raha viimase sendini otsas, sest juba tol esimesel õnnetul päeval kulus kahe päeva raha. "Siis lihtsalt sattusin seltskondadesse, kus sai süüa-juua," meenutab sulesepp, et päris nälga ja janu tal kannatada ei tulnud.

Nukravõitu, kuid mälestusväärse festivalikogemuse pani Contra veidi hiljem ka paberile – ikka riimis, nagu talle kohane.

SUMMER ‘92

mööda katuseid üle aia

ah kui ainult läbi siit saaks

maha jätaks maailma laia

pisike ala saand soovide maaks

oh mis sa teed kui kaitse nii tugev

politsei istub sääl rihma peal nuut

valvel ka koerake meetrisi lugev

teda ei hoia ei kett ega kuut

ainult muutuda kärbseks või sääseks

on variant mis läbi mind viiks

kuid kas nõndagi kuhugi pääseks

see poleks kuigi heaks garantiiks

mõtle kui keegi mind püüaks ja kurjalt

vaataks mu jalgu ja nokka ja suud

kindlasti rebiks ka tiivad mu turjalt

vaevalt jätaks ka midagi muud

see siis oleks kogu mu summer

aga õnneks jääb ära see plaan

eh oleks winter ma kuseksin lumme

aga mis nüüd siis teha ma saan

(Contra)