Tuuli RandFoto: Laura Oks
Inimesed
20. juuli 2016, 04:00

LAULJATARIST TUDENGIKS: Jana Liisa Johannson õpib juristiks, Gertu Pabbo muusika- ja videospetsiks (1)

"Kui olin umbes 13aastane, istusime isaga maha ja arutasime, mida ma võiks tulevikus teha. Ta rääkis muu hulgas, mida kujutab endast õigusteadus, ja see ala köitis mind. Mingil määral andiski isa mulle selle pisiku," räägib superstaarisaatest tuntud Jana Liisa Johannson, kes hakkab sügisest õppima Tartu ülikoolis õigusteadust. Sarnaselt temaga astusid tänavu kõrgkooli ka lauljatarid Gertu Pabbo ja Tuuli Rand.

JANA LIISA JOHANNSON: võib-olla õpin veel arstikski

"Mulle on alati meeldinud väidelda, inimestega vaielda ja oma argumente kaitsta," põhjendab lauljanna Jaana Liisa Johannson (19) otsust minna õppima Tartu ülikooli õigusteadust.

Jana Liisa kandideeris tänavu kõiki kolme suuremasse Eesti kõrgkooli, kusjuures igaühes kahele erialale. Tartu ülikoolis soovis ta sisse astuda õigus- ja arstiteaduskonda, Tallinna ülikoolis proovis pääseda õppima matemaatikat ja bioloogiat, Tallinna tehnikaülikoolis geenitehnoloogiat ning rakenduskeemiat ja biotehnoloogiat. Kõikjale võeti ta ka vastu.

Tegelikult oli aga Jana Liisa otsustanud juba ammu Tartu ülikooli kasuks. "Tahtsin sinna nagunii minna, kuna Tartu ülikool on maailma parimate ülikoolide seas. Arvan, et juba selle kooli paber annab palju juurde."

Erialavalik nõudis küll veidi rohkem kaalumist. "Arstiks õppimiseks on palju rohkem pühendumust vaja. Kindlasti on seda ka õiguses vaja, aga õigusteadus tundus mulle praegu õigem. Võib-olla teen ma tulevikus nii, et lõpetan õiguse bakalaureuse ära ja teen siis ära integreeritud arstiõppe," seletab ta.

Õigusteaduse bakalaureuseõpet peab Jana Liisa endale igati jõukohaseks. "Mulle meeldib väga lugeda ja asju uurida. Kui on huvi õppida, ei teki õppimisega mingit probleemi."

Katseid Jana Liisa ühelegi mainitud erialale tegema ei pidanud. "Esitasin lihtsalt internetis kandideerimisavalduse ja sain riigieksamite tulemuste põhjal sisse."

Eksamipunktid olid tal muljetavaldavad: eesti keel 94, inglise keel 93 ning matemaatika 89 punkti. Eesti keele eksamil sai neiu oma kooli, Prantsuse lütseumi, parima tulemuse. Muidugi oli Janal kõigi sissesaamiste pärast hea meel. "Matemaatika eksam ei läinud mul päris ootuspäraselt, seega ma natuke ikka põdesin, aga olin siiski väga rõõmus."

Kuigi võib näida, et Jana Liisale on kõigi kõrgkoolide uksed valla, siis päris nii see pole. "Ma proovisin ka lavakasse, aga sinna mind ei tahetud," muigab ta.

"Olen loominguline inimene ja näitlemine on mulle muusika kõrval alati meeldinud, aga see pole vist minu teema."

Aastast pausi ta õpingutesse jätta ei kavatsenud, kuna usub, et kui gümnaasiumist otse ülikooli minna, on kõik teadmised värsked. "Ja muusikaga jõuan ma ju terve elu veel tegeleda. Usun, et seda ma ei jäta."

GERTU PABBO: lausa hüppasin suurest rõõmust, kui sain Tallinna ülikooli sisse

Lauljatar Gertu Pabbo (20) võeti vaid mõni päev tagasi vastu Tallinna ülikooli, kus ta hakkab tudeerima integreeritud kunsti, muusikat ja multimeediat.

Ühtki varuvarianti Gertul kõrgkooli kandideerides polnud. "Mitte miski muu ei vaimustanud mind nii, nagu see kool ja eriala."

Tulemusi ootas ta õhinal. "Kui teha sisseastumiseksamid vaid ühele erialale, on risk ja ootusärevus tunduvalt suuremad. Kui sain teada, et pääsesin kooli sisse, oli ka kergendus suur. Hüppasin rõõmust ja helistasin kohe vanematele."

Gertu Pabbo Foto: Tiina Kõrtsini

Ainult ühele erialale kandideeris ta seepärast, et just see õppekava sobivat talle kõige paremini. "Olen alati soovinud õppida midagi muusika vallas, kuid mitte puhast laulmist või instrumenti," põhjendab ta.

"Muusikaga olen kokku puutunud kogu elu ning samuti multimeediaga, mis on tänapäeva muusika ja selle loomise juures väga oluline."

Tallinna ülikooli kodulehe andmeil võivad Gertu valitud eriala lõpetajad leida tulevikus tööd näiteks kujundaja, muusikasündmuse korraldaja või reklaamide taustamuusika loojana.

Gümnaasiumi lõpetas Gertu küll juba möödunud suvel. Ehkki toona otsustas ta teha õpingutes pausi, lubas ta tulevikus haridusteed jätkata. "Otsus edasi õppida tuli väga kindlameelselt ja ma olen sellega väga rahul. Seda ma ei saa öelda, et ma aasta aega vaid puhkasin, aga kindlasti oli paus vajalik. Tunnen, et soov õppida on tunduvalt suurem, kui see oli aasta tagasi," ütleb lauljatar nüüd.

Gertu on varem tõdenud sedagi, et superstaarisaate kõrvalt oli tal raske lõpueksamiteks valmistuda. "Konsultatsioonides ma näiteks käia ei saanud, sest mul lihtsalt ei olnud aega," rääkis ta eelmine aasta.

Nii otsustaski ta eesti keele riigieksami tänavu uuesti sooritada. "Tundsin, et olen rohkemaks võimeline," selgitab ta.

Kuigi Gertu punkte ei avalda, kinnitab ta, et eksam läks hästi ja tulemus oli parem kui mullu.

Kuigi lauljatar veel ei tea, kes temaga samal kursusel õpinguid alustavad, nägi ta sisseastumiseksamitel palju tuttavaid nägusid. "Loodan, et ka neil läks hästi."

Praegu läheb Gertu põhiaur aga laulmisele ja muusikategemisele. "See ei kao minu elust mitte kunagi. Esinen palju ja varsti on koostöös Tomi Rahulaga oodata ka uut singlit. Tuleb kindlasti midagi väga head ja teistsugust," lubab ta.

TUULI RAND: mul tuli isu jälle õppida

"Lõpetasin neli aastat tagasi Otsa kooli ja olen olnud vabakutseline. Nüüd tuli mul isu jälle õppida. Olen aru saanud, et muusikaakadeemia pole mulle ja mõtlesingi, et miks mitte reklaami õppida," räägib lauljatar Tuuli Rand (26).

Tuuli alustab sügisest õpinguid Tallinna ülikoolis reklaami ja imagoloogia erialal. "Reklaam huvitab mind päris palju ja eks muusikuna olen ma sellega ka seotud."

Tuuli, kes esineb artistinime Windy Beach all, tunneb imagoloogia vastu huvi juba ammu. "Eestis on see muusikute seas veel beebikingades ja sellega pole eriti tegeletud. Olen ise palju uurinud ja tahaksin veel rohkem teadmisi saada."

Tuuli Rand Foto: Laura Oks

Tallinnas asuva ülikooli kasuks otsustas Tuuli just seetõttu, et talle meeldib olla pealinnas, kus elu keeb täie hooga. "Ma proovisin ka Estonian Business Schooli, sain sisse, aga see maksab päris palju ja natuke jäi asi raha taha. Muidugi, kui ma poleks reklaami saanud, oleks ma ehk selle raha kuskilt leidnud."

Sisseastumiseks tuli Tuulil läbida sisseastumiskatsed. "Esimene voor oli essee, mille eel Linnar Priimägi kohale tuli ja meile suure auditooriumi ees motivatsioonikõne pidas. Vestlusvoorus vestlesin kolme inimesega, kes näitasid reklaamplakateid ja -pilte, arutlesime nende üle ja nad küsisid küsimusi. Linnari jutust jäi mulje, et see eriala on päris populaarne. Seega on mul väga hea meel, et ma olen üks umbes 25 inimesest, kes 200 kandideerija seast vastu võeti."

Tuuli ütleb, et ootab kooliminekut elevusega. "Võtan seda väga rahulikult ja mõistusega. Mul on isu õppida. Olen juba 26aastane ja teadvustan endale, et lähen õppima. Ootan juba kõike seda infot, mida endasse imada," naerab ta.