LEINAV EMA: Qandeeli ema tütre surnukeha juures ahastamas.Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
20. juuli 2016, 04:00

Tapsin oma õe, sest ta rüvetas meie pere au (34)

"Olen oma teo üle uhke," ütleb Pakistani sotsiaalmeediastaari Qandeel Balochi vend, kes oma kuulsa õe surnuks kägistas. Waseem Baloch uimastas Pakistani Kim Kardashianiks kutsutud 25aastase piltilusa ja populaarse Qandeeli ning seejärel tappis ta. "Ta rüvetas meie pere au," seletab Waseem.

CNN.comi teatel sai Qandeel kuulsaks oma sõnakate ja üha poliitilisemate videotega, mida ta Facebooki postitas. End nüüdisaegseks feministiks nimetanud noorel naisel oli Facebookis ligi 750 000 jälgijat. Tavaliselt prunditas ta kaamera ees suud, rääkis oma soengutest ja staaridest, kellesse ta parajasti armunud oli. Samasuguseid postitusi teevad üle maailma miljonid neiud. Kuid Qandeeli flirtiv tembutamine tundus Pakistanis paljudele röögatult sündsusetu.

ARMASTATUD JA VIHATUD: Pakistani naisõigluslased olid ülistanud Qandeeli söakust meeste ülemvõimu õõnestamisel, kuid tema Facebooki videod põhjustasid ohtralt poleemikat ja ebamugavust. Foto: Reuters / Scanpix

Vend Waseem väidab, et tal sai mõõt täis, kui tema sõbrad hakkasid Qandeeli fotosid ja videoklippe sotsiaalmeedias jagama. Waseemil oli enda sõnul kaks võimalust: tappa ennast või tappa oma õde. Viimane tundus parem väljapääs. Viimseks tilgaks venna kannatuste karikas said Qandeeli selfid koos tähtsa vaimuliku mufti Abdul Qaviga. Veider paar – litsakaks peetav sotsiaalmeediatäheke ja kõrge vaimulik – tekitas Pakistanis säärase skandaali, et mufti kaotas koha ühes Pakistani usukomisjonis. "See oli lõpp," ütles vend pärast vahistamist.

ARMASTATUD JA VIHATUD: Pakistani naisõigluslased olid ülistanud Qandeeli söakust meeste ülemvõimu õõnestamisel, kuid tema Facebooki videod põhjustasid ohtralt poleemikat ja ebamugavust. Foto: Reuters / Scanpix

"Hakkasin seda kõike planeerima pärast Qandeeli skandaali muftiga ja ootasin õiget aega."

Mõni päev enne surma paljastas kohalik meedia, et Qandeel abiellus 17aastaselt ning ligikaudu aasta pärast jättis oma mehe maha. Pärast artiklite ilmumist tunnistas Qandeel, et tema tegelik nimi on Fouzia Azeem ja et ta kasutas valenime oma julgeoleku nimel. Samal põhjusel varjas ta oma asukohta ega rääkinud oma eraelust.

MÕRVAR: Qandeeli vend Waseem vahistati 17. juulil. Foto:

Mitmes viimases videos kutsus Qandeel oma poolehoidjaid üles Pakistani ühiskonna vanu tavasid trotsima. Oma surmapäeva hommikul postitas ta sotsiaalmeediasse selfi, kus ta trotslikult kaamerasse põrnitses, seljas must liibuv särgik ja jalas leopardimustriga püksid. Vaatamata ajakirjanduses ilmunud väidetele, et sotsiaalmeediastaar kardab oma elu pärast, kirjutas Qandeel: "Ma jätkan võitlust."

Ta ütles, et tahab innustada naisi, keda on halvasti koheldud ja kelle üle ühiskond võimutseb.

LEINAV EMA: Qandeeli ema tütre surnukeha juures ahastamas. Foto: AFP / Scanpix

Qandeeli surmast teatas politseisse tema isa. Waseem jooksis pärast õe tapmist pakku, kuid arreteeriti hiljem. Politsei näitas pressikonverentsil videot, kus ta tapatöö üles tunnistas.

Pakistani politsei on lubanud uurida ka mufti seost kaunitari surmaga. Qandeeli ema süüdistas vaimulikku, et just too oli utsitanud tema poega oma õde mõrvama.