Foto: Tiina Kõrtsini
Galeriid
19. juuli 2016, 18:50

GALERII | Varangu külast Haljalas on filmivõteteks saanud 30ndate Karjala kolhoos (13)

Eile õhtupoolikul filmis Soome-Eesti-Rootsi ajaloolise draama „Igitee“ võttegrupp Lääne-Virumaal Varangul üles kolm stseeni, milles lõi kaasa ka peaosatäitja Tommi Korpela. Samuti kohtas võtteplatsil perekond Toomperesid – Hendrik, tema õde Harriet ja poeg Hendrik juunior kehastavad linateoses soome-ameerika pastoriperet.

Soome režissööri Antti-Jussi Annila lavastatud ja Antti Tuuri samanimelisel romaanil põhinev film "Ikitie" ("Igitee") vestab kommunismiideesse uskunud lääne inimeste tööparadiisist Nõukogude Karjalas, mis kujuneb aga peagi põrguks.

1920ndate lõpus ja 1930ndate alguses saatis Lapua rahvaliikumine Soomest välja inimesi, keda pidas kommunistideks. Suur osa neist seadis end sisse Karjala külades, mille olid asutanud majanduskriisimasenduses vaevlevalt kodumaalt pagenud ameeriklased, kes lootsid, et kommunismis saabub parem homne.

Varangu vana koolimaja kõrvale on spetsiaalselt võteteks kerkinud sarnases stiilis puidust kolhoosiküla majad, millel on õigupoolest küll vaid kaks seina, sest muudelt külgedelt ajutisi hooneid ei filmita. Samuti seisab seal pooleliolev maja, mille karkassi juures eilsel avatud võttepäeval stseene jäädvustatigi. Ei puudu ka vanaaegsed põllutööriistad.

Esimeses stseenis kerkisid ehitatava maja seina najale sarikapeo jaoks kasepuud ning teisel korrusel toimetav peategelane Jussi Ketola (Tommi Korpela) märkas lähenevat musta mersut. Järgnevas stseenis astus autost välja NKVD-mees Kallonen (Hannu-Pekka Björkman) ja tervitas ameeriklannat Martta Hilli (Helen Söderqvist). Õhtu lõpuks peeti sarikapidu, kus kõik see külarahvas ehk näitlejad ja poolsada massistseenis osalevat eestlast kantri saatel lõbusalt jalga keerutasid.

Enne, kui peostseenitants lahti läks, selgitas režissöör, et õige pidutsemise põhjus on pastori poega kehastava Hendrik Toompere juuniori abiellumine. Näitleja võttis oma hambaarstist kallima Maria Kirsi endale naiseks läinud nädalavahetusel. Võttegrupp kinkis värskele abielumehele väikese kuue keelega kandle, millele tiimi liikmed oma nimed peale kirjutasid.

2,3 miljoni eurose eelarvega film valmib järgmise aasta sügiseks ja on osa Soome 100. sünnipäeva tähistamisest. Linateos võetakse üles täienisti Eestis, peamiselt Lääne- ja Ida-Virumaal. Eile oli 19. võttepäev, kokku mahub suvesse 35 võttepäeva. Ülejäänud võtted tehakse jaanuarikuus, sest vaja on lund.

Filmi Eesti-poolne produtsent on Kristian Taska, Soome produtsent on Ilkka Matila ja Rootsi produtsent Martin Person. Kunstnik on Kalju Kivi, kostüümikunstnik Eugen Tamberg ja monteerija Tambet Tasuja.