Jana Liisa Johannson.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
19. juuli 2016, 16:18

Jana Liisa Johannson läheb õigusteadust õppima: mulle on alati meeldinud inimestega vaielda ja oma argumente kaitsta (10)

"Kui olin umbes 13aastane, istusime isaga maha ja arutasime, mida ma võiksin tulevikus teha. Ta rääkis, mida õigusteadus endast kujutab, mis ameteid veel olemas on ja see ala kuidagi köitis mind. Mingil määral andiski tema mulle selle pisiku,” räägib lauljatar Jana Liisa Johannson, kes sügisest asub Tartu Ülikoolis õigusteadust õppima.

Tartu Ülikooli kasuks oli Jana oma peas juba ammu otsustanud. “Tahtsin sinna nagunii minna, kuna Tartu Ülikool on maailma parimate ülikoolide seas ja ma arvan, et juba selle kooli paber annab palju juurde. Neiu tõdeb, et õigusteadus pole kindlasti lihtne ala, kuid usub, et see sobib talle väga hästi. “Mulle on alati meeldinud väidelda, inimestega vaielda ja oma argumente kaitsta. Usun, et mul ei tule selle õppimisega raskusi. Lisaks meeldib mulle väga lugeda ja asju uurida. Kui on huvi õppida, ei teki õppimisega mingit probleemi, ma usun.”

Jana Liisa kandideeris veel ka Tartu Ülikooli arstiteaduskonda, Tallinna Ülikooli matemaatika ja bioloogia erialale ning Tallinna Tehnikaülikooli geenitehnoloogia ja rakenduskeemia ja biotehnoloogia erialadele. Kõigile erialadele pääses ta ka õppima. “Ma arvan, et arstiks õppimiseks on palju rohkem pühendumust vaja. Kindlasti on seda ka õiguses vaja, aga õigusteadus tundus mulle praegu õigem. Võib-olla teen ma tulevikus nii, et lõpetan õiguse bakalaureuse ära ja teen siis ära integreeritud arstiõppe,” seletab ta.

Katseid Jana Liisa ühelegi erialale tegema ei pidanud. “Esitasin lihtsalt internetis kandideerimisavalduse ja sain riigieksamite tulemuste põhjal sisse.” Eksamipunktid olid tal muljetavaldavad – eesti keel 94, inglise keel 93 ning matemaatika 89 punkti. Eesti keele eksam oli neiul oma kooli, Prantsuse Lütseumi, parim tulemus. Muidugi oli Janal kõigi sissesaamiste pärast hea meel. “Matemaatika eksam ei läinud mul päris ootuspäraselt, seega ma ikka natuke põdesin, aga olin siiski väga rõõmus.”

Neiu tunnistab, et kaalus ikka viimase hetkeni ehk peaks ta ikka arstiks õppima minema. “Seda ilmselt seepärast, et otsus oli vaja kohe ära teha. ma proovisin isegi lavakasse, aga sinna mind ei tahetud,” muigab ta. “Olen loominguline inimene ja näitlemine on mulle muusika kõrval alati meeldinud, aga see pole vist minu teema.” Aastast pausi ta jätta ei kavatsenud, kuna usub, et keskkoolist otse ülikooli minna on seetõttu hea, et kõik teadmised on värsked. “Ja muusikaga jõuan ma ju terve elu veel tegeleda. Usun, et seda ma ei jäta.”