Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
15. juuli 2016, 15:10

TERRORIRÜNNAK | Prantsusmaal kihutas veoauto rahvasse, hukkus vähemalt 84 inimest, viga sai kaks eestlast (53)

Prantsusmaa Nice'is sõitis neljapäeva öösel Bastille' päeva tähistanud rahva sekka veoauto, võimuesindajate ja meediakanalite teatel sai surma vähemalt 84 ja vigastada umbes 100 inimest. Autot juhtinud mees tulistati surnuks, masinast leiti nii relvi kui ka granaate. Rünnaku eest pole keegi veel vastutust võtnud. Välisministeeriumi teatel said rünnakus viga ka kolm eestlast.
15:10
Õhtuleht.ee

Jätkub rattavõistlus Tour de France , kus täna on 13. etapp. Stardijoonel toimus minutiline leinaseisak ja sajad ratturid eemaldasid kiivrid ning istusid vaikides oma ratastel.

15:08
Õhtuleht.ee

Rünnakus hukkus enam kui kümme last ja üle viiekümne laose on haiglaravil, edastas Quartz.

15:08
Õhtuleht.ee

Seni pole keegi veel rünnaku osas vastutust võtnud. Kuigi mitmed ISISele või ISILile kuuluvad kontod kiitsid rünnakut, pole nemadki vastutust võtnud, kirjutas New York Times.

14:41
Õhtuleht.ee

Välisministeeriumi on teavitatud kolmest vigastatud Eesti kodanikust seoses Nice´i terrorirünnakuga. Eesti saatkond Pariisis on ühenduses kohalike ametivõimudega info täpsustamiseks, samuti vigastatute lähedastega. Üle 100 piirkonnas viibinud eestlase kohta oleme saanud info, et nendega on kõik hästi. Saatkond püüab jätkuvalt ühendust saada kõigi sealkandis viibivate eestlastega.

Välisministeerium paneb Nice’i piirkonnas viibivatele eestlastele südamele, et nad annaks endast lähedastele märku. Lähedastel, kellel ei ole õnnestunud piirkonnas viibivate eestlastega kontakti saada, palume pöörduda välisministeeriumi poole telefonil +372 53 01 9999, e-kirja teel [email protected] või sõnumiga Veebikonsuli Facebooki lehel http://www.facebook.com/veebikonsul/

14:01
Õhtuleht.ee

Kuidas veoauto juht peatati? Juristi Éric Ciotti sõnul hüppas sõiduki esiosale "erakordselt vapper" inimene. "See oli hetk, mil politsei suutis terroristi peatada," selgitas ta New York Timesile.

Veoautot juhtinud isik üritas küll peatajat tulistada ja tulistas ka politseinike suunas, kuid ei saanud neile pihta.

"Ma ei unusta kunagi seda, milline see naispolitseinik välja nägi, kes tapja peatas," nentis Ciotti.

10:31
Õhtuleht.ee

Elisa klientidele on Lõuna-Prantsusmaal Nice'is eile hilisõhtul toimunud terrorirünnakuga seoses nii kõned kui sõnumid tasuta Prantsusmaale ja Prantsusmaale Eesti.

10:28
Õhtuleht.ee

10:14
Õhtuleht.ee

Aasia-Euroopa tippkohtumisel viibivad valitsusjuhid ja riigipead alustasid tänast kohtumist leinaseisakuga ja tegid ka ühisavalduse, milles mõistsid rünnaku Nice' s otsustavalt hukka. Samuti avaldati kaastunnet Nice’i terrorirünnakus hukkunute lähedastele. "Euroopa ja Aasia liidrid mõistavad ühiselt tugevalt hukka terrorirünnaku Nice’is," ütles peaminister Taavi Rõivas. 

09:40
Õhtuleht.ee

KAKS EESTLAST SAID VIGA. Välisministeeriumi on teavitatud kahest vigastatud Eesti kodanikust seoses Nice´i terrorirünnakuga. Samuti on tulnud infot eestlaste kohta piirkonnas, kellega lähedastel ei ole õnnestunud ühendust saada. Eesti saatkond Pariisis on ühenduses kohalike ametivõimudega info täpsustamiseks.

08:53
Õhtuleht.ee

AFP teade: surnuid on nüüd 84. 

06:58
Õhtuleht.ee

Välisministeeriumist öeldi Delfile, et hetkel puuduvad andmed, et hukkunute seas oleks eestlasi.

06:56
Õhtuleht.ee
06:42
Õhtuleht.ee

Prantsusmaa tänased ajalehed kasutavad esikaantel sõnu "veresaun" ja "kohutav". Siin on nendest ülevaade.

06:35
Õhtuleht.ee

AFP teatas, et rünnakuks kasutatud veoautost leiti 31-aastase prantsuse-tuneesia päritolu mehe isikutunnistus.

Ametivõimud püüavad kindlaks teha, kas veoautot juhtinud on seesama mees, kelle isikutunnistus masinast leiti. Autot juhtinud mees tulistati surnuks.

Veoautost leiti relvi ja granaate.

06:33
Õhtuleht.ee
06:21
Õhtuleht.ee
05:49
Õhtuleht.ee

Nice'i puhkust veetev ja muidu Põhja-Californias tapmisi uuriv USA politseinik ütles, et ta kuulis 30 kuni 40 lasku.

Tony Molina sõnul oli tema jõudnud tagasi oma seitsmendal korrusel olevasse tuppa, kui ta nägi veoautot, mis oli juba pool miili (umbes 800 meetrit) mööda promenaadi liikunud.

"Oli näha, kuidas veoauto sõidab üle inimeste," sõnas Molina.

Politseiniku hinnangul oli veoauto kiirus umbes 40 km/h ja ta siksakitas.  

"Minu esimene arvamus oli, et tegemist on purjus juhiga, kuid ta siksakitas ja ei aeglustanud, mispeale hakkasin mõtlema, et tegemist pole lihtsalt õnnetusega," kirjeldas ta.

05:41
Õhtuleht.ee

Rünnakuid pealt näinud ameeriklane Paul Delane ütles CNNile, et nad said koos elukaaslasega lihtsalt aru, et peavad elu eest jooksma.

"Mul polnud aimugi, kuhu me jookseme. Muusika oli nii kõva, midagi polnud kuulda. Ma ei näinud veoautot, kuid ma kuulsin inimesi karjumas ja nutmas, inimesed kandsid lapsi kätel," kirjeldas ta. "Me ei teadnud, kas peaksin peitu pugema või edasi jooksma. Mitte keegi ei teadnud, mida tuleks teha, me teadsime lihtsalt, et peame elu eest jooksma."

05:35
Õhtuleht.ee

TÄHELEPANU! Eestlased Prantsusmaal Nice'is: võtke ühendust välisministeeriumiga ööpäevaringsel valvetelefonil +372 6377 000.

05:34
Õhtuleht.ee

Peaminister Taavi Rõivas avaldas hukkunute lähedastele ja prantsuse rahvale kaastunnet seoses eile Nice’is toimunud rünnakuga.

“Eile tähistasid prantslased oma rahvuspüha - nautisid vabadust, võrdsust ja vendlust üle kogu riigi, sealhulgas Nice’is,” ütles Rõivas. “Toimepandud rünnak oli süütute ja rahumeelsete inimeste vastu suunatud jõhker ja argpükslik kuritegu Prantsusmaa pidupäeval.”

Loe rohkem