Foto: AFP PHOTO / XAVIER LEOTY
Saund
14. juuli 2016, 15:41

LOOJATEL SAI KÕRINI! Muusikaloojad nõuavad ühisavalduses õiglast rahajagamist

Autoritasude ebaõiglase jagunemisega rahulolematud muusikud läkitasid sel nädalal Euroopa Komisjoni ühiskirja ahastusele viitava sõnumiga: "Nüüd on küll küllalt". Lisaks 312 eestlasele on kirjale alla kirjutanud ka mitmed Euroopa tippmuusikud.

Ühtekokku enam kui tuhande allkirjaga kirjale on alla kirjutanud paljud muusikamaailma suurkujud nagu Andrea Bocelli, Daniel Buren ja Klaus Meine. Eestlastest leiab nimekirjast teiste hulgas ka Artjom Savitski, Karl Madise, Pearu Pauluse, Mihkel Mattiseni, Kristiina Ehini ja Rolf Roosalu.

Muusikaloojad soovivad, et valitsused lõpetaks nende huvide ja õiguste allasurumise ning võimaldaks läbi seadusemuudatuste interneti kaudu levitatava muusika ja filmide tasudest osa saada ka neil.

Kiri, milles muusikud paluvad ühtlasi kiiret kohtumist Euroopa Komisjoni presidendi Jean Claude Junckeriga, kõlavad etteheited muusikajagajate, sh Youtube'i ja Spotify suunas. Põhjuseks on see, et loomingut vahendatakse tarbijani loojate autoriõigusi aktsepteerimata.

"Veelgi hullem sellest, et need platvormid pääsevad tasude maksmisest, on see, et see tegevus tõmbab jätkuvalt allapoole kogu loomingu turuväärtust, kuni on selle viinud täiesti põhja," seisab kirjas.

Autorid, kelle seas on nii lauljaid, heliloojaid kui ka filmiloojaid, on ühel nõul, et enam ei ole aega seaduste kosmeetiliseks parandamiseks, vaid on viimane aeg panna tehnilised platvormid vastutama ka autoriõigustega kaitstud tegevuste eest.

"Me soovime, et loojate ja kunstnike karjäärid oleks mõistlikuks valikuks ka järgmise põlvkonna eurooplastele," on kirjas selgitatud ka sügavamaid põhjuseid kui pelgalt raha.

Eesti Autorite Ühingu juht Kalev Rattus möönis, et kirjale on keeruline midagi lisada. "On selgemast selgem, et olukorras, kus üle 90% internetis levitatava sisu eest kogutud rahast rändab üksikute suurfirmade taskusse ning muusikamaailmas on muusika plaadistamine muutunud luksuseks ja turunduslikuks veidruseks sadadele tuhandetele muusikutele ja autoritele, on midagi väga paigast ära," rääkis Rattus.

"Me võime ju kiita imetabast digiajastut, et küll on tore kui kui kõike lahedat ja cool'i saab kätte tasuta, kuid me peaks ka suutma mõelda paarkümmend aastat ette ja küsima, kas ja kes tahab tulevikus meile neid südamlikke ja haaravaid kunstiteoseid luua, kui nad peavad seda tegema muu töö kõrvalt pisku eest, millel on enamuse jaoks selgelt vaid eneseteostuslik väärtus. Ja kui lisada, et samal ajal teevad mõned gigandid sellesama "väärtusetu" loominguga kauplemisel sadu miljoneid ja miljardeid eurosid kasumit, siis saame ju aru, et see tasakaalupunkt vajab kiiret korrektsiooni."