OSTSID JOALA RIIDEID: Kirbukal tegi suurima annetuse Jaanus Kuklane, kes soetas 120 euro eest Jaak Joala teksavesti. Jaanuse sõber Janek Jakobson ostis aga 112,40 euro eest Joala siidsärgi. Pildil vasakult: Janek Jakobson, kirbuka korraldajad Vahur ja Liina Kersna ning Jaanus Kuklane ja tema elukaaslane Egle Taurus. Foto: Liina Kersna/Facebook
Inimesed
11. juuli 2016, 04:00

JAAK JOALA TEKSAVESTI OSTJA: panen Jaagu vesti kuldsesse raami ja riputan selle enda pubi seinale! (16)

Võru heategevuslikul täikal leidsid uue omaniku kuulsuste riided ja aksessuaarid Joala vestist Kivisaare kellani.

Liina ja Vahur Kersna korraldatud heategevuslikul kirbukal tegi laupäeval rekordannetuse Võru pubi Õlle 17 omanik Jaanus Kuklane, kes soetas 120 euro eest Jaak Joala teksavesti. See summa läks nii, nagu laulja abikaasa Maire Joala oli soovinud, fondile "Igal lapsel oma pill", mille toel ostetakse õppeasutustesse muusikainstrumente. Joala vesti uus omanik Jaanus lubas, et laululegendi rõivaese ilmub kuldses raamis tema pubi muusikasaali seinale paari nädalaga.

"Tegime laupäeval Virtsust pärit sõber Janekuga, kes on samuti suur muusikahuviline ning Joala fänn, Võru pärismuusikafestivali käsitöölaadale paar tiiru peale. Keskpäeval jäid meile silma Joala asjad, mida müüdi laada raames heategevuslikul täikal. Paar tundi hiljem oli otsus küps – tegime annetused," räägib Jaanus.

Mõne aja pärast tegid mehed juba laada peal kirbukale südilt reklaami.

VIIS ANNETUSKASTI: Heategevuslikul kribukal oli letil viis sildistatud ja läbipaistvat annetuskasti. Igaüks otsustas, keda ja kui suure summaga ta toetab. Foto: Aldo Luud

Jaanuse sõnul küpses sealt edasi mõte, mil moel saaks anda kuulsuse esinemiskostüümile teise elu. Ost ei sündinud hetketuju ajel, sest pubi muusikasaalis toimub üsna sageli kontserte, saali seintel on aga muusikute pildid. Idee sai jumet juurde, kui telemees ja kirbuka korraldaja Vahur Kersna lubas Jaanusele, et saadaval on ka kunagise kontserdi poster, kus Joala oma legendaarset teksavesti kannab. Pubiomanikule meenus seejärel, et tal on olemas koguni igihaljas vinüülplaat Joala lauludega.

Mehe annetuse üle rõõmustas ka Jaanuse elukaaslane Egle Taurus, kes on Joala loomingu suur austaja. Kuklase pikemat aega Iirimaal elav sõber ostis aga Joala siidpluusi.

Kuldne raam on parem kummutisahtlist

Jaak Joalale kuulunud esinemiskostüüme katsuti käega ja isegi nuusutati. Oskaksid asjad rääkida, jätkuks juttu kauemaks. "Kõigest riided, Joala hinge nende juures pole," nostalgitses daam mustas nahktagis, kes oli Viljandist Võrusse ainult täika pärast kohale sõitnud.

Vene kuulsaima moekunstniku Slava Zaitsevi disainitud sinine pintsak, mida laulja kandis 1987. aastal Mati Talviku saates "Lugu kadunud flöödimängijast", ei huvitanud annetajaid aga sugugi nii palju, kui mustakirju siidsärk, mis oli Jaagul seljas kolme tenori tuuri "Las jääda kõik, mis hea" Tallinna kontserdil.

KES KEDA: Kumma täikal läheb paremini – kas Liina Kersna heategevus-kirbukal või täikakuningannaks tituleeritud Maire Aunastel? Foto: Aldo Luud

Vahur Kersna, kes ei osanud Zaitsevi loomingule hinda pakkuda, arvas, et kui Venemaal sellist rariteeti täikal pakkuda, võiks selle eest saada lausa ulmelise summa.

"Väga hea, et need kostüümid on lõpuks kapist välja toodud! Ja veel parem, kui need rahvale vaatamiseks välja pannakse. See veel puudub, kui mõni hull austaja Joala särgi omale krabab, selle kummutisahtlisse peidab, seda vahel musitab, plaati kuulab ja patja ulub," rääkis kohalik, kes tegi tagasihoidliku annetuse koerte varjupaigale, ilma et oleks soovinud ainsatki eset osta.

Täikal tasub silmad lahti hoida

Laupäeva hommikul kell 10 oli kirbukas alles hoogu kogumas. Lisaks Jaak Joala rõivastele müüdi seal ka teiste Eesti kuulsuste asju. Näiteks enne kella 11 leidis raadiohääl Alari Kivisaare kell uue omaniku. Ostja oli selleks spetsiaalselt Tallinnast Võrru kohale tulnud. Muusik Stig Rästa jalanõud ja särgid läksid nagu soojad saiad. Antslast pärit moekunstnik Kristina Viirpalu disainitud käsitööbodide eest annetati veebis kokku 600 eurot erivajadustega laste hoiule. Kirbukal koguti heategevuseks esimese päevaga ligi 2550 eurot.

Eriliseks tegi ürituse just ostja võimalus valida, kellele raha annetada. Müügiletil oli viis karpi toetatavate asutuste nimedega: Järve kooli erivajadustega väikelaste hoid, Võrumaa naiste tugikeskus, Võru pensionäride ühendus, Võru koerte varjupaik ning fond "Igal lapsel oma pill". Kirbukal alles jäänud esemeid, müüakse edasi internetis.