KOLM AASTAT ASJATUT RAVI: Kantristaar ja näitleja Kris Kristofferson arvas kolm aastat, et põeb Alzheimeri tõbe, kuid tänavu kevadel diagnoositi tal hoopis borrelioos. Foto: Vida Press
Inimesed
9. juuli 2016, 04:00

Tundsin, kuidas mu abikaasa aeglaselt teispoolsusse libiseb (4)

Arstid diagnoosisid kantristaar Kris Kristoffersonil puugitõve asemel dementsuse.

Puukborrelioos ehk Lyme’i tõbi on salakaval haigus, mida kogenud tohtridki sageli teiste haigustega sassi ajavad. Ameerika kantristaar Kris Kristofferson tembeldati hoopis dementseks ja ta elas selle masendava diagnoosiga kolm aastat, möödunud aasta juunini.

Kris Kristofferson (80) on üks maailma edukamaid muusikuid, aga viimased aastad on talle terviseprobleemide tõttu olnud väga keerulised. Daily Mail vahendab, et laulja tervis hakkas halvenema tosin aastat tagasi, kui tema mälu järsult kehvemaks läks. Aastal 2013 sai staar arstidelt hävitava diagnoosi – ta põdevat ravimatut ja progresseeruvat dementsuse vormi – Alzheimeri tõbe. "Mulle väideti, et see on jalgpallist ja poksimisest (Kristoffersoni hobid – K. P.). Ma olevat põrutada saanud," kurtis laulja.

Peale mälunõrkuse olevat teda kimbutanud ka segadushood.

"Ta suutis küll alati meenutada oma laule – muusika on tal sügaval peakolus. Aga kõigepealt märkasin, et tema lõhna- ja ruumitaju hakkas kaduma," kirjeldab Kristoffersoni naine Lisa Huffington Postile.

Kris Kristofferson koos abikaasaga. Foto: Vida Press

Kõige raskem olnud abikaasal ja perel taluda staari isiksuse muutumist. "Ta oli varem karismaatiline ja lõbus ning säravalt intelligentne inimene. Tundsin, nagu libiseks ta aeglaselt teispoolsusse," meenutab Lisa.

Kõigest hoolimata jätkas Kristofferson esinemisi ja näitlejatööd, aga see oli raske, teksti tuli teleprompterilt maha lugeda. Aegamööda hakkasid teda piinama teisedki hädad – artriiti meenutavad kroonilised valud ja väsimus, südame rütmihäired ning uneapnoe.

Süüdi 14 aasta tagune hammustus?

Tänavu juunis viis Lisa mehe uuesti arsti juurde ja selgus ootamatu tõde – tegelikult on lauljal hoopis krooniliseks muutunud puukborrelioos. Nüüd on Kristofferson Alzheimeri tõve ravimid nurka heitnud ja juba paar nädalat õiget ravi saanud. Tema seisund olevatki kõvasti paranenud. "Kogu tema isiksus tuli justkui tagasi," pajatas Lisa. Praegu olevat vanahärra hädas veel vaid kehvapoolse lühimäluga. Lisa sõnul läbib tema mees parajasti ravikuuri, kus patsient suletakse spetsiaalsesse kambrisse ja lastakse 100protsendilist hapnikku hingata. "Me naerame koos ja proovime elu helget külge näha, sest Lyme’i tõbi on nii traagiline, et kui sa positiivset ei näe, võib see sind täielikult murda."

Lisa oletab, et abikaasa kuri haigus vallandus 14 aastat tagasi saadud puugihammustusest, kui Kristoffersonil, kes on tuntud ka näitlejana, olid metsases Vermonti osariigis filmivõtted. Kristofferson pidi siis paljudele puukidele meelepärastes padrikutes ringi liikuma.

Kuulsad ja rikkad nutavad puugitõve küüsis

Ole sa talumees või popstaar, puuk ei vali, keda raske tõvega nakatab. Kaks aastat tagasi diagnoositi Lyme’i tõbi Kanada lauljal Avril Lavigne’il (31). Ta meenutas telesaates "Good Morning America" pisarsilmi, kuidas tõbi teda nii rängalt maha murdis, et ta vajus viieks kuuks voodisse. Avrili sõnul ei andnud haigus endast algul muudmoodi märku, kui et ta oli rampväsinud ja isutu. Algul arvas lauljatar, et on üle töötanud. "Lõpuks oli mul tunne, et ma ei suuda ei hingata, rääkida ega liigutadagi. Olin kindel, et suren. Uskumatu, mida üks väike putukas võib teha!" imestas Lavigne.

Avril Lavign vasakul. Foto: Vida Press

Borrelioosiga on kimpus olnud ka filminäitleja Alec Baldwin (58). Ta poetas 2011. aastal New York Timesi intervjuus napilt, et kannatab tõve kroonilise variandi all ning tunneb end igal aastal kindlal ajal kehvalt.

Koomik Ben Stiller (50) avaldas mõni aasta tagasi Hollywood Reporterile, et pikka aega vindunud põlvehäda osutus hoopis puugitõveks. "Paraku ei saa sellest haigusest täielikult lahti, see jääbki mu organismi luusima," nentis näitleja.

Ben Stiller vasakul. Foto: Vida Press

Romantikafilmide täht Richard Gere (66) pidi 2000. aastal filmivõtted puugitõve tõttu edasi lükkama. Ta tundnud end äärmiselt kehvasti ega olevat suutnud voodist tõusta.

Kuulsatest Olseni kaksikutest on borrelioosiga hädas olnud Ashley (30). Tal diagnoositi tõbi möödunud aasta suvel ning ka tema olnud raskelt haige ega saanud mitu kuud õe Mary-Kate’i kõrval seltskonnasündmustest osa võtta.

Kuri tõbi on räsinud ka USA endist presidenti George W. Bushi (70). Diagnoosi sai ta 2006, kui avastas oma säärelt klassikalise niinimetatud pullisilmalööbe. Ekspresident väitis Washington Postile, et sai ravi ja haigus taganes jäljetult.

Lyme’i tõbi ehk borrelioos

Puukide levitatava borrelioosi sümptomid võivad imiteerida teisi tõbesid, sealhulgas lihtlabast külmetust. Esineda võib peavalu, näopiirkonna halvatust, valgustundlikkust, une-, südamerütmi- ja mäluhäireid. Ravimata jäämise korral võivad sümptomid süveneda, haiget võivad peale valu tabada ränk depressioon ning tasakaalu- ja käitumishäired. Mõnikord muutub inimese käitumine nii palju, et tal diagnoositakse ekslikult psüühikahäire.

Keeruliseks teeb diagnoosimise see, et borrelioosi peiteaeg võib varieeruda mõnest nädalast aastateni ja kummaliste haigusnähtude ilmnedes ei tule ammune puugihammustus enam meeldegi. Kõige kindlam borrelioosi tunnus on niinimetatud pullisilm – hammustuskoha ümber tekib spetsiifiline selge punase ringi kujuline lööve. Kuid kõigil borrelioosihaigetel seda ei esine. Tavaliselt ravitakse haigust antibiootikumidega. (Allikas: Wikipedia)