«KUULSA MOEKUNSTNIKU LOOMING: Sinine pintsak Maire Joala käes on läbi aegade kuulsaima vene moedisaineri Slava Zaitsevi töö. Sellega esines Jaak 1987. aastal Mati Talviku saates «Lugu kadunud flöödimängijast.»Foto: Erakogu
Inimesed
9. juuli 2016, 04:00

Jaak Joala rõivad heategevusmüügil (1)

Tähelepanu, Jaak Joala fännid! Nüüd on võimalus soetada endale päriseks laululegendi pintsak, särk, lips või saapad. "Need ei ole lihtsalt mingid riidetükid – neis on energeetika, neis on mälestus. Neis on inimene," ütleb Jaagu fänn Vahur Kersna.

"Muu hulgas tuleb müüki vene kuulsaima moekunstniku Slava Zaitsevi disainitud sinine pintsak, mida laulja kandis 1987. aastal Mati Talviku saates "Lugu kadunud flöödimängijast".

Samuti on saada mustakirju siidsärk, mis oli Jaagul seljas sarja "Las jääda kõik, mis hea" Tallinna kontserdil ning millele annavad lisaväärtuse Joalate pere roti järatud augud.

Jaak Joala Foto: Erakogu

"Jaagu rõivad annetas heategevuseks tema lesk Maire Joala. Kellel on tõsisem huvi neid erilisi esemeid oma silmaga näha või mõni neist endale saada, saab selleks võimaluse täna Võru pärimustantsu festivali kirbuturul, mille korraldavad Liina ja Vahur Kersna. Samuti saab huvi korral endast märku anda Facebooki lehel "Võru heategevuslik kirbukas".

"Minu jaoks ei ole tähtis, kui suure raha eest need asjad maha müüakse, oluline on, et see raha läheb õige asja jaoks," sõnab Maire Joala, kes märgib, et kuigi neil asjadel on temagi jaoks teatav emotsionaalne väärtus, ei näe ta põhjust sentimentaalsuseks.

"Kes see ikka jaksab nende kapitäite asjadega elada," naerab ta.

Kogu Jaagu riietest saadud raha läheb heategevuseks. "Oleme otsustanud, et see läheb projekti "Igale lapsele oma pill" fondi," märgib Maire Joala.

Alghinda Jaagu riietel pole. "Ma isegi ei kujuta ette, mis näiteks see Zaitsevi pintsak maksta võiks," on Vahur Kersna nõutu.

Hind peab olema väärikas

""Meil ju sellist kuulsuste asjade oksjonikultuuri veel ei ole ja seepärast puudub ka pilt, milliseks hind lõpuks kujuneda võib," sõnab Kersna.

"Müüme asja ära siis, kui hind tundub väärikas." 15–20 eurot on selliste ikooniliste asjade eest ilmselgelt liiga vähe. Kersna ütleb, et on väheke taustatööd teinud ja vaadanud, mis hinnaga maailma-staaride asjad on oksjonitel kaubaks läinud. "Näiteks Elvis Presley mitte kõige puhtamad aluspüksid kuldse raami sees osteti 29 000 dollari eest."

Selles teksapluusis (pildil) ja nendes saabastes pildistas fotograaf Jaak Nilson Joalat 90ndatel ilmunud ajakirja Favoriit tarvis. Foto:

Sellist hinda meie ühe suurima muusikalegendi riiete eest veel saada ei loodeta. "Imestaksin, kui summa tuleb neljakohaline," ütleb Maire Joala.

Ta tunnistab, et ei pigistanud oma abikaasa asjadevarusid veel tilgatumaks ning üht-teist on ka tuleviku tarvis kapis ootamas. Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks lubab naine annetada mõned Jaak Joala asjad Eesti ajaloomuuseumile, kus avatakse levimuusikute nurgake.

Selles teksapluusis ja nendes saabastes (pildil) pildistas fotograaf Jaak Nilson Joalat 90ndatel ilmunud ajakirja Favoriit tarvis. Foto:

Kuigi laulutähe riiete väärtus ajas ilmselgelt ei kahane ja neid võib olla mõistlik soetada ka lihtsalt investeerimise mõttes, loodavad nii Vahur Kersna kui ka Maire Joala, et ikoonilise tähendusega asjad soetab endale inimene, kelle jaoks need ka tundeväärtust omavad. "Tahaks ikka, et need asjad saaks endale tõsimeelne Jaagu talendi austaja," lausub Kersna.