Foto: Arno Saar
Eesti uudised
8. juuli 2016, 20:15

GALERII | Keskaja päevadel saab süüa, juua, proovida selga ehtsat rüütlikostüümi ja näha keskaegset sepistamist

Tallinna vanalinna täidavad taas hõngud keskajast. Nelja päeva jooksul, mil huvipäevad kestavad, võid sattuda kuulama keskaegset ansamblit, jutustama innuka ajaloohuvilisega või harjutama vibulaskmist.

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu poolt korraldatud keskaja päevad täidavad Tallinna vanalinna 7. - 10. juunini. Nende nelja päeva jooksul saab külastada Raekoja platsil asuvat turgu ja Niguliste mäel paiknevat meistrite küla, mis pakuvad tegevust kõigil päevil neljast. Raekoja platsil üles pandud laval esinevad ürituse jooksul mitmed muusikud ja tantsutrupid. Korraldatakse ka teatrietendusi, ekskursioone ja õpitube. Laupäeval, 9. juulil leiab aset keskaegne rüütliturniir, mis saab alguse kell 12.

Kõige rohkem tegevust leiavad külalised aga Niguliste kiriku kõrval asuvas keskaja külas. Võimalik on lasta ehtsat vibu, proovida selga keskaegse rüütli varustust, punuda sajanditevanust tehnikat kasutades köit, lasta enda ja/või kellegi teise kä(t)est valmistada vahast lamp või näha, kuidas ammustel aegadel sepakunsti praktiseeriti.

Kõigil neljal päeval saab jälgida elukutselise sepa Heikki tööd. Kord sepistab ta ahjuroopi, kord ukselinki, kord käepidemeid. “Olen sepatööga profesionaalselt tegelenud kuus aastat. Viimased kaks aastat on see olnud pigem hobikorras, kuid mõnu pakub see mulle ikka veel.” Heikkit aitasid kaasa kaks tema tütardest, kes puhkehetkel meistri ja pealtvaatajate jaoks süüa tegid. Mekkida sai nii suppi kui ka pannkooke, mis olid tühja kõhu peale taevalikult maitsvad.

Peale Heikki pakkusid meistrite külas veel tegevust ajalooklubi Lonkava Hundi Koja liikmed, kes demonstreerisid keskaegseid võitlusvõtteid (ehk kuidas kõige paremini vastast mõõgaga tükkideks lüüa) ning pakkusid võimalust selga proovida ehtsat rüütlikostüümi. Kahjuks ei esindanud Koda kõik selle liikmed, sest lõppude lõpuks on tegemist ikkagi hobiga, mis ei õiglusta kõigi jaoks töölt puudumist. Sellest hoolimata pakuvad nemadki oma teadmisi keskajast ja toonasest eluolust kõigil neljal ürituse toimumise päeval.

Viimasena jäi silma väike lett, mille taga seisis üks inimene. Leti peal lebavad erinevad käe kujuga vahast lambid, mis olid punast, rohelist, kollast, sinist värvi või kombinatsioon nendest. Vahast lambi tegemine võtab aega umbes viis minutit. Esimesena määrib leti taga seisev karismaatilisus kliendi käe kreemiga kokku. Teiseks tõstab ta kunde kätt külma vedeliku ja sooja vee vahet kolm korda. Selleks ajaks on käe ümber tekkinud juba hägune, peaaegu läbipaistmatu kiht vahataolist segu. Viimasena võib külastaja oma käe kasta värvikaussidesse, tekitades ainulaadse värvikombinatsiooniga lambi voodikapile asetamiseks.

Kindel on see, et tegevust jätkub igaühele, olgu ta esimest kooliaastat ootav jõnglane, kümnendat abieluaastat tähistav paarike või mudilastega mõnusat päeva veetev vanavanem. Ka tegevusi on igale huvilisele - olgu sinu erialaks sepistamine, nahatöötlus, keskaegsed duellid rüütlite vahel või kokkamine. Laupäeval kell 12 toimub veel rüütliturniini avatseremoonia, millele järgneb kahetunnine turniir vibulaskjate, võitlejate ja hobustega.