VILUNUD TANTSUTÜDRUK: huvilisi juhendanud Eliis on Shaté Showgrupis tantsinud juba kaheksa aastatFoto: Teet Malsroos
Inimesed
8. juuli 2016, 15:55

Retrotants õpetab 90ndate hittide saatel puusa jõnksutama

Margus Vaheri retrohõnguline esinemine Õllesummeri retrolaval on just lõppenud, kui vaikselt hiilivad lavaesisele tantsuplatsile mustades esinemiskostüümides ja sädelevate kuldsete tennistega Shaté Showgrupi tüdrukud. Korraga ongi tüdrukud tantsuplatsi hõivanud ning teatavad, et nüüd läheb tantsuks. Algab retrotantsude õpetus algajatele.

Tantsutüdrukud õpetavad huvilisi igal festivali päeval lausa kaks korda. Tõusen arglikult püsti, aga ujedale eestlasele omaselt ei kipu ma tantsupõranda keskele tormama. Pigem käib pilk üle teise tagasihoidlike inimeste, kes samuti kõhkleval ilmel tantsuplatsi ääres seisavad. Korraga sammub minu poole suur valge karumaskott ja ulatab mulle oma karvased käpad. Loomulikult ei suuda ma sellisele personaalsele kutsele vastu panna ning lasen end otse tantsupõranda keskele tirida. Karu asub ka teisi tagasihoidlikke julgustama.

Samal ajal hakkab pihta retrotantsude õppimine, mis on tegelikult imelihtne. Kõigepealt tehakse kolme särava juhendaja eeskujul nii salmi kui refrääni sammud mitu korda ilma muusikata läbi. Seejärel hakkab mängima mõni retrohõnguline ja asi pannakse muusikasse. Hakkama saavad kõik, eks korralikuks vilumuseks ongi rohkem harjutada tarvis.

Asja lihtsuse kiuste on esimese loo ajal tantsuliigutusi tegemas vaid umbes kümme inimest. Oh neid argu eestlasi küll. “Naeratus” Up ‘n Down’i  esituses on esimene 90ndatest pärinev laul, mille saatel kõik soovijad retrohõngulisi tantsuliigutusi teha saavad. Kogu laul pole tantsuliigutustega täidetud, vahepeal saab ka omas rütmis puusa jõnksutada. Ette näidatud tantsuliigutused näevad peale puusa jõnksutamise ette ka lihtsamaid sammukombinatsioone, aeg-ajalt plaksu löömist, mõnda keerutust ja muud lihtsamat.

Kolmanda loo lõppedes on tantsuplatsile lisaks naistele ka mehi siginenud ning julgete proovijate arv on vähemalt kahekordistunud. Näiteks üks isa ei häbene oma väikese tütrega tantsuliigutusi kaasa teha. Lähedalasuvast toidutelgist tantsuplatsini kanduvad lõhnad on küll isuäratavad, ent retrotantsud saavad siiski lõpuni tantsitud. Veidi hoogsam liigutamine kulubki ära, sest ilmataat pole neljapäevas Õllesummerit just soojuse ja päikesepaistega õnnistanud. Tantsides saab sooja aga kiiresti naha vahele.

Tantse juhendanud Eliis (23) räägib, et tegelikult tuli rahvas väga hästi kaasa. “Eestlasele omaselt ollakse alguses natuke häbelikud, aga kui nähakse, kui lihtne ja lõbus see tegelikult on tullakse ja tehakse kaasa,” seletab ta.

Eliis kinnitab, et mõni päev on neil ka ohtralt meesosavõtjaid olnud, näiteks esimesel päeval tuli grupp välismaalastest mehi tantsu proovima. “Tantsud on kokku pandud nii, et kõik saaksid kaasa teha, nii noored ja vanad kui poisid ja tüdrukud.”