Foto: Reuters / Scanpix
Blogid
8. juuli 2016, 04:00

Kuidas Hillary esimest korda Tallinna tuli (1)

Toonase esileedi Hillary Clintoni lennuk maandus Tallinnas punkt kell 15.25 täna 20 aastat tagasi. Esimesena surus Hillary kätt välisministeeriumi kantsler Indrek Tarand, siis istuti eraldi selleks siia toodud soomustatud autosse ja kihutati Kadriorgu president Lennart Meri juurde.

Paar päeva varem, laupäeval 6. juulil, oli üle linna käinud hiigeltorm, mis lõhkus puid ja raudaedu, mängis Raekoja platsil külmkappidega golfi ja Kuku raadio hoiatas – Endla viadukti all ja Pärnu maanteel Kalevi juures on nii palju vett, et autod ei pääse läbi.

Clintoni saabudes tormi ei olnud. Aga mõni minut enne teda jõudis Kadriorgu vanamemm, kes marssis julgelt politseinike ringist läbi ja jäi trepi juurde alandlikult seisma, ümbrik käes. "Mul ei ole õiget kodu ega üldse raha, käin kepiga. Viimane lootus on, et president mind aitab," ütles ta.

Hillary pidas kõne demokraatiast, vihtus Vabaõhumuuseumis Madis Jürgeniga tantsu ja lasi Meril end vanalinna juhatada. President nimetas seda ninanipsuks protokollile, mis ei näinud ette kõndimist ilma soomusmasinata. Ta tuletas meelde, et esimene ameeriklane hukkus II maailmasõjas Eestis, kui nõukogude sõjardid tulistasid alla reisilennuki, mille pardal oli USA kuller Henry Antheil.

Nüüdseks on Hillary Clinton Tallinnas käinud juba kolm korda.