ARMASTAJAD FILMIS: Raamatu ainetel 2010. aastal valminud filmis kehastasid Elizabethi ja Joséd Julia Roberts ja Javier Bardem.Foto: Vida Press
Inimesed
5. juuli 2016, 04:00

Üks asi on elu, millest kirjutan. Teine see, mida elan

Kultusraamatu "Söö, palveta, armasta" autor läks oma suurest armastusest lahku.

Kümme aastat tagasi ilmunud menukit "Söö, palveta, armasta" peetakse õnnetute naiste eneseabiõpikuks. Lihtne: kui tunned, et suhe on umbe jooksnud, lahuta mehest, loobu tööst, müü korter maha, mine reisima ja kusagil maailmanurgas ootabki sind imeline uus armastus. Paraku pidi autobiograafilise teose autor tõdema, et õnnegarantiid pole – reisilt leitud kallimaga, keda ta raamatus ülistab, on tema tee lahku läinud.

Möödunud reedel purustas armastatud kirjanik Elizabeth Gilbert (46) paljude naiste südamed, kes olid tema teosest lootust ammutanud – ta andis oma Facebooki lehel teada, et muinasjutt abikaasa José Nunesega on lõppenud. "Lahutan mehest, keda paljud teist tunnevad kui Felipet – seda sama meest, kellesse armusin oma "Söö, palveta, armasta" rännaku lõpus," kirjutab autor.

"Olime koos üle 12 aasta ning see oli imeline aeg. Meie lahutus on väga sõbralik ning selle põhjused äärmiselt isiklikud."

Autor ei heida lahkumineku tagamaadele valgust. Tema sõnul ei kohusta avameelsed raamatud inimestele oma eraelust aru andma: "Loodan, et austate mu privaatsust ning mõistate, et üks asi on elu, millest kirjutan, teine aga see, mida elan."

Eesti keeleski ilmunud raamat jutustab romantilise loo, mis pakkus samastumisvõimalust paljudele samas seisus naistele: sul on pealtnäha kõik olemas, aga sa pole ikkagi rahul ja õnnelik. Gilbert kirjutas selle loo enda kogemusest. Temalgi oli 32aastaselt kõik see, millest paljud ainult unistavad – kena kodu, edukas (aja)kirjanikukarjäär ja abikaasa.

Abielu oli vastukarva

Gilberti esimene, kaheksa aastat kestnud abielu lagunes 2002. aastal. Lahutus kujunes raskeks. Mehest viimaks lahti saanud, otsustas kirjanik elus puhta vuugi teha ja veeta terve aasta reisides. Ta rändas esmalt Itaaliasse, kus lasi kohalikel roogadel hea maitsta ("Söö"). Seejärel siirdus ta spirituaalsele retkele Indiasse ("Palveta") ja lõpetas teekonna Balil ("Armasta"), kus tutvus uue armastusega (raamatus kannab see mees nime Felipe).

MUINASJUTT LÄBI: Eneseabiõpiku mõõtu menuraamatu «Söö, palveta, armasta» autori Elizabeth Gilberti abieluõnn «reisitrofee» Jose Nunesega lõppes pärast 12 aastat lahutusega. Foto: Kuvatõmmis (Daily mail))

Gilbert nimetas ajakirja People intervjuus Brasiilia päritolu ärimeest José Nunest oma vingeimaks reisisuveniiriks. Nende abieluõnne saladus olevat, et mõlemad jõudsid enne kohtumist sarved maha joosta ja lollused ära teha. "Olen rõõmus, et saan oma elupäevi veeta inimesega, kes tahab olla minu vastu hea," avaldas Gilbert, kelle sõnul olevat õnn lugematute argiste pisiasjade ja väikeste žestide summa.

Kümme miljonit eksemplari müünud memuaariraamatu "Söö, palveta, armasta" sõnum sai hoogu juurde 2010. aastal linastunud Hollywoodi filmist, kus Gilbertit kehastas romantikafilmide kuninganna Julia Roberts ja Felipet südametemurdja Javier Bardem. Kriitikud ei võtnud teost vastu sama soojalt kui lugejad. Seda on nimetatud nartsissistlikuks ja rumalapoolseks, pealegi ei saavat Gilbertist kehvemal elujärjel naised endale sellist ekstravagantsust nagunii lubada – võimalust kõik sinnapaika jätta ja terve aasta, käed taskus, mööda ilma kolada on vaid vähestel privilegeeritutel.

"Söö, palveta, armasta" sai ka järje – romaanis "Abielutõotus" jätkas Gilbert sealt, kus esimene teos pooleli jäi, ning kirjeldas oma abiellumist. Seal märgib ta, et kummalgi, ei temal ega "Felipel", olnud tegelikult soovigi pärast nurjunud suhteid jälle ametlikku liitu sõlmida, aga võõramaa mees ei pääsenud muidu Ühendriikidesse elama.