HIILGAVAS VORMIS: Jason Donovan, kes jõudis enne lavaletulekut Pühajärves suplusegi teha, näitas tippvormi. Keksles laval nagu poisike ning pani hüplema ka publiku. Foto: Aldo Luud
Inimesed
4. juuli 2016, 04:00

Jason Donovan: arvan, et pean Eestisse tagasi tulema! Kui vaid kutsutakse, olen kohal (4)

RetroBestil astusid üles "ENSV" baarmen Hillar, Jason Donovan ja Thomas Anders.

"Naabrimehel on täna sünnipäev ja võtsin talle Jason Donovani autogrammi," ütles näitleja Raivo E. Tamm, kes Otepää festivalil RetroBest kaks päeva jutti telesarja "ENSV" Hillarina ringi pürstis. Autogramm sai võetud Donovani LP ümbrisele. "See plaat on ilmselt täna hommikul ostetud," oletas Tamm.

"Aga plaadikattel on ilus ja noor mees nagu mina. Ta oli noorena sama ilus kui mina!"

Ehkki kikilipsustatud Hillar, kes lavataguste puude alla autogrammi järele vantsis, võis oma eksterjööriga kuulsat Donovani üllatada, ei teinud Londonist saabunud superstaar teist nägugi. Küsis vaid viisakalt, kellele see pühendada tuleb.

Näitleja Tamm, õnnelik autogrammiomanik, sai kaks RetroBesti päeva vett ja vilet. Kuumus tappis, aga leevendust polnud võtta. "Ei saanud ju parukat ära võtta, sest kogu aeg taheti minuga pilti teha,isegi lava peal," lausus ta.

AUTOGRAMMIHETK: Raivo E. Tamm, kes kehastas kaks festivalipäeva järjest teleseriaali «ENSV» baarmeni Hillarit, sai kõva vatti, kuid auhind tuli ära – Jason Donovani autogramm käes! Foto: Aldo Luud

"Täitsa hullumaja! See oli lihtsalt pöörane, kui ma lavale astusin – reedel, kui Boney M oli laval, sai TV3 veel rahvast küsitleda, aga Hillari ajal teatasid inimesed, et ära sega praegu, ma kuulan Hillarit!"

Tõsi, eks säärases populaarsuses ole omajagu süüd festivali RetroBest kahe päeva juhil Mart Juurel, kes andis Hillari etteaste ajal publikule teada, et kümme esimest saavad Hillariga tasuta pilti teha. "See ongi põhiline, et valada kogu aeg õli tulle. Tuleb kustutada bensiini bensiiniga!"

Ühispildi Hillariga sai ka Juur ise.

Jason Donovan: kas ujuma tohib minna?

"Uskumatu, lendasin Londonist Riiga, sõitsin kolm tundi mööda imeilusat maastikku ja jõudsin siia järve äärde," ei suutnud austraallasest täht Jason Donovan ära imestada, kuhu ta sattunud on.

Vaatas Pühajärvega tükk aega tõtt, et siis poetada: "Ma tahaksin ujuma minna, tea, kas tohib?"

KORRAKS KOHALE JA ÄRA: Nagu Jason Donovan, tuli ka kunagine Modern Talkingu liige Otepääle vaid kontserdiajaks. Pärast seda ootas tee lennujaama. Foto: Aldo Luud

Veel enne esinemist tegi Jason kirgastava supluse, millest andis teada ka kontserdipublikule. "Ma sain järves ujudes märjaks, aga kohtumine teiega teeb mind veel märjemaks," teatas ta muretult ning publik kiljus suurest rõõmust.

Eriti pärast seda, kui Donovan eestikeelseid lauseid veeris. Teiste sõnade seas suutis ta peaaegu õige hääldusega tuua kuuldavale sõna "Pühajärv".

Donovan ei arva, et retrostaaride festivali peaesinejaks olemine peaks mõjuma ligi kaks aastakümmet laval püsinud artistile äraspidise komplimendina. Vastupidi. "Mulle ei lähe nimetused korda, kuid jah, see on retro, aga see on ka retroparemik, mis iganes see ka ei tähendaks."

Ka ei tundu talle, et peaks pärast pikka lavakarjääri vakka jääma ja lavalt lahkuma. "Mul ei ole kunagi olnud tunnet, et aitab küll," muigas ta.

" Mul on pere, mul on töö ja mul on mu fännid. Miks ma peaksin lavast loobuma? Ja vaadakem või tänast päeva siin – suurepärane päev, lihtsalt jumalik!"

Juba tund enne etteastet oli Donovan, kes esines Eestis esimest korda elus, end ümbritsevast pärisloodusest, mida ta suuril silmil takseeris, suures vaimustuses. "Ma tulen hea meelega uuesti Eestisse esinema. Arvan, et pean Eestisse tagasi tulema! Kui vaid kutsutakse, olen kohal!"

Sedapuhku artist pikemalt Eestisse peesitama ei jäänud, vaid lahkus kohe pärast esinemist joonelt tagasi Londonisse, sest töö ootas.

Lauri Liiv: enam me neid tantsuliigutusi ei tee!

"Reedel olnud rohkem rahvast kui Pühajärve jaanitulel!" teab Lauri Liiv.

"Laupäeval ootavad nad veel rohkem."

Vastu Black Velveti ülesastumist on Liiv kui ehtne suvitaja. Hall saunalina volditud ümber niuete, kulgeb ta enne lavaleminekut publikuplatsil muretult ringi. Esinemiseni aega on.

"Kui ausalt tunnistada, siis ega me proove nüüd väga palju teinud," muigab ta.

"Oleme viimasel ajal nii palju esinenud, et bänd on ennast soojaks mänginud. Eelmisel suvel sai tagasitulek lavale pauguga tehtud."

Lauri ei salga, et iga Black Velveti ülesastumise ajal on tal lapsepõlvemaitse suus. "Tahes tahtmata viib Black Velvet mind tagasi lapsepõlve," naeris ta.

"Nii palju oleme ikka täiskasvanuks saanud, et me enam neid tantsuliigutusi ei tee! Lood võivad jääda, aga mingid rõõmud jäägu ikka lapsepõlve! Jätame koreograafia nendele, kes seda kunsti paremini valdavad."

VAIMUSTUNUD PUBLIK: RetroBest tõi Pühajärve äärde täismaja. Kummalgi päeval polnud sel platsil isegi nõelal kohta, kuhu kukkuda. Foto: Aldo Luud

Lauri, kes laupäeval nautis pikalt Nancy etteastet rannalaval, tunnistab, et 1990. aastatel oli ta lauljatari suur austaja. "Olin padufänn, mul oli kassett "Suvest suveni", kus laulsid 2 Quick Start ja Nancy ning selle ma ketrasin ribadeks," lausus ta. Hea meelega kuulasin ka "Modern Talkingu lugusid, kuid andunud fänn ma ei olnud. Jason Donovanist meenub mul alati vaid üks lugu – "Any Dream Will Do", muud mul temaga väga ei seostu."

Seoseid ei saanud tekkima ka laupäeva õhtul, sest Liiv kihutas kohe pärast Black Velveti ja enne Jason Donovani etteastet kohvri kõrinal esinema Tõrva galakontserdile. Nii jäi tal nägemata ka Modern Talkingu liikme Thomas Andersi etteaste.

Thomas Anders: ma ei ole jõuluvana, kes kord aastas Eestit külastab

"Mäletan, et oleme Black Velvetiga kunagi 1990. aastatel Modern Talkingut lauluväljakul soendanud," pajatab Lauri.

"Kuna publik oli valdavalt vene rahvusest, siis nemad meie bändist midagi ei teadnud, vaatamata sellele, et olime Eestis sel ajal väga kuum punt. Nad ootasid lavale oma lemmikuid ja pool meie esinemisest skandeerisid andunud venekeelsed fännid vaid üht nime: Die-ter Boh-len!"

Tunde pärast Lauri lahkumist on Otepääl kohal ka Thomas Anders, omaaegse Modern Talkingu brünett liige. Sakslaste meeli hoidis sel õhtul vastu esinemist Otepää laval ärevil jalgpall. Saksamaa jalgpallikoondis polnud enne laupäeva õhtut mitte kunagi varem ühelgi suurturniiril Itaaliast jagu saanud. Tol õhtul see õnnestus ja Eesti neidude kunagine unelmatemees säras.

"Ma ei ole nagu jõuluvana, kes Eestisse igal aastal korra tuleb," naeris äsja Riia lennujaamast Otepääle saabunud Anders.

"Olen sellepärast siin, et mind on kutsutud, sest eestlased armastavad mind. Teil on väga hea maitse," muigas ta.

Sedagi, et tegelikult on tänaseni jagunenud kunagised Modern Talkingu fännid blondi Bohleni ja brüneti Andersi vahel pooleks, ei pidanud laulja probleemiks. Maitsed on tema sõnul lihtsalt erinevad. Et aga duo ühel päeval 1989. aastal lõplikult lagunes on Andersi arvates loomulik: "Kui sa oled midagi liiga kaua teinud, siis tuleb ära minna. Olime mõlemad väga tugevad karakterid, mõlemad tahtsime ajada oma asja ning nii see juhtuski. Praegu olen ma siiralt õnnelik, ka Modern Talkingu lugudele on tekkinud uued fännid. Möödunud aastal oli mul kaks kontserti Los Angeleses. Ma tõesti mõtlesin, millised inimesed neile tulevad. Seal oli uskumatult palju noori. Olin üllatunud!"

Samasugune üllatus tabas Andersit ka Otepääl.

"Parim publik üle aegade," kiitis Anders pärast kontserti oma Facebooki seinal, kuhu oli lisanud video, kus tema etteaste ajal platsitäis rahvast ekstaatiliselt möllas.

"15 000 suurepärast Eesti fänni Otepääl. Ma armastan oma tööd!"

Retroautod tõsteti festivalil superstaarideks

Külastajad, kes otsustasid festivali autoga väisata, pidid parkimise eest maksma viis eurot. Tasuta parkimine võimaldati retropillidele, millel vanust üle 20 aasta. Uhkeid Sierrasid, Ladasid ja Kadette oli parklates kokku umbes paarikümne ringis.

Foto: Mari Luud

Need, millelt tolm hoolikalt pühitud, karburaatorid puhastatud, küünlad vahetatud ja Pühajärvele kohale toodud, olid tõelised retropillid. Mõne auto armatuuripealset kaunistasid 80ndatele iseloomulikud defitsiitkaubad, näiteks Pepsi pudelid ja värvilised väljamaa kilekotid. Stiilsete sõidukite ümber vesistas suud mitu autosõpra, kes retropillide taustal endast fotosid tegi. (Helen Pentsa)