SEKSAPIILNE STAAR: Sel neljapäeval astus ­Mentalistina ­tuntud Simon ­Baker sammukese lähemale 50 aasta juubelile, tal täitus 47 eluaastat. Foto: Vida Press
Inimesed
2. juuli 2016, 04:00

Kes on see lummava naeratusega Mentalist? (7)

Eelmise aasta mais, pärast seitsmendat hooaega, teatas telekompanii CBS, et lõpetab ühe USA populaarseima krimisarja "Mentalist" tootmise. Mentalist ehk sarja peaosaline Patrick Jane ehk näitleja Simon Baker võis minna väljateenitud puhkusele. Sellest hoolimata näitavad Kanal 2 ja eriti Kanal 12 usinalt vanu osi. Vastupandamatust võrgutajanaeratusega austraallasest, kes on nii siin- kui ka sealpool ookeani vaatajaid telerite ette naelutanud, teame aga siiani õige vähe.

Simon Baker sündis 30. juulil 1969 nõnda eksootilisel saarel, nagu Tasmaania. Tema ema oli inglise keele õpetaja, isa tavaline töömees, mehhaanik. Kaua see abielu ei kestnud, pärast lahutust kolis ema koos tütre ja pojaga mandrile ning abiellus uuesti. Keskkooli lõpetas poeg Simon juba Austraalia suurimas linnas Sydneys. Alguses kandis näitleja nime Simon Denny, aga sai siis teada, et Tom Denny on siiski tema kasuisa, mõtles tükk aega järele ja võttis endale bioloogilise isa Barry Bakeri perekonnanime. Näitlejakarjääri algusaegade tiitrites võib teda kohata nii Simon Denny kui ka Denny-Bakeri nime all, aga tuntuks sai ta siiski Bakerina.

STAAŽIKAS ABIELUMEES: Simon Baker on näitlejanna Rebecca Riggiga abielus juba peaaegu 20 aastat. Foto: Vida Press

Pärast keskkooli läks Simon kõigepealt õppima haigehooldajaks, aga jättis selle eksperimendi kolm kuud hiljem katki. Siis töötas lühiajaliselt pubis ja ehitusmehena. Jumal oli talle andnud kena välimuse ja vastassool jalgu nõrgaks võtva naeratuse, mistõttu saadab teda hüüdnimi Smiley. Ta sai mõne pisirolli kohalikes sarjades ning jäi produtsentidele üsna ruttu positiivselt silma. Ühe hooaja tegi ta kaasa ka ehk tuntuimas, aga kindlasti kõige pikaealisemas Austraalia sarjas "Kodus ja võõrsil".

1993. aastal sai Simon esimest korda isaks, tema elukaaslasel Rebecca Riggil sündis tütar Stella Breeze. Rebecca on samuti näitleja, kes oli selleks ajaks Austraalia sarjades mõnevõrra kuulsust kogunud. 1996. aastal tundis Simon ennast juba nii ägeda tegijana, et kolis perega Austraaliast filmimaailma mekasse Los Angelesse.

Tegelikult pärineb maailma kuklapoolelt hulganisti Hollywoodi staare: Cate Blanchett, Nicole Kidman, Russell Crowe, Hugh Jackman, Geoffrey Rush ja Mel Gibson, kui nimetada vaid mõnda tuntumat. Simon Baker ei pea filmilinal ja Oscarite galadel rohkem säranud kaasmaalaste ees silmi maha lööma, sest ka temanimeline täht pandi 2013. aastal Hollywoodi kuulsuste alleele "Walk of Fame".

Järjekindlalt monogaamne pereisa

2009. aastal valiti Simon Baker USA telemaastiku kõige seksikamaks meheks. Tal on terve elu naiste hulgas lööki olnud ja ta poleks kindlasti pidanud eriti vaeva nägema, et tõelise donžuanina läbi elu purjetada. Kuid läks hoopis teisiti. Noore mehena kohtus Simon Rebecca Riggiga, kiiresti tekkisid tunded ja pärast seda, kui nad olid juba viis aastat koos elanud, paar ka abiellus 1998. aastal. Lisaks tütrele sündisid veel pojad Claude Blue (1998) ja Harry Friday (2001) ning abielus on Rebecca ja Simon tänaseni. Mõlemal nende pojal on väga tuntud ristiema. Nicole Kidmani tunnevad Simon ja Rebecca juba kaugetest Austraalia aegadest nii hästi, et Kidman sai abielupaari noorima lapse Harry ristiemaks. Vanema poja Claude’i ristiema on teine hea perekonnasõber Naomi Watts – briti päritolu, aga samuti Hollywoodis läbi löönud näitlejanna. Rebecca Rigg tegi oma viimase filmirolli just 2010. aasta põnevikus "Aus mäng", kus peaosa mängis Naomi Watts.

SARJA PARTNERIGA: Simon Bakeri ­kehastatud Patrick Jane’i ja tema ülemuse Teresa Lisboni (Robin Tunney) suhted kisuvad «Mentalistis» õige segaseks. Kord on nad armunud, kord nagu õde-venda, kord hoolitsevad teineteise eest vanemlikult. Foto: Vida Press

Simon Baker on hoolimata dändilikust välimusest suur ­ragbifänn ja paparatsod käivad teda aeg-ajalt matšide ajal pildi peale noolimas, kui ta koos kahe pojaga tribüünil istub. Baker on suutnud hoida nii oma perekonda kui ka enda kui soliidse pereisa mainet. Kuigi kõmuajakirjandus hoiab tal pidevalt silma peal, pole seni midagi skandaalset leitud. Paistab, et perekond on talle tõesti tähtis ja ta ei pea mingite seiklustega ei endale ega teistele midagi tõestama. Ehk mängib rolli ka näitleja katoliiklik taust.

Tuttav nägu ka kinolinalt

Los Angelesse ei kolinud Simon Baker ehku peale. Hollywoodi debüüdi, küll kõrvalosas, tegi ta suurepärase näitlejaansambliga põnevikus "L.A. Confidencial" (1997). Baker sai jala ukse vahele ja nimekiri filmidest, kus ta on kaasa löönud, on igati soliidne: teiste seas "Kuradiga sadulas" (1999), "Punane planeet" (2000), "Surnute maa" (2005), "Saatan kannab Pradat" (2006), "Tapja minu sees" (2010), "Riskipiir" (2011). Need ei ole küll olnud peaosad, aga ka mitte taustarollid. Viimati proovis Simon vahelduseks filmitööd 2013. aasta komöödias "Nende esimene aasta". Tema kuldseks ratsuks sai sari "Mentalist".

Seriaali nimitegelane Patrick Jane on heade vaimsete võimete ja hiilgava tähelepanuvõimega aferist, kes esineb küll selgeltnägijana, küll muude psühholoogiliste trikkidega, ja võtab rumalailt peene pettusega raha ära. Kuni ta heidab telesaates nalja tabamatu psühhopaadi ja sarimõrtsuka Red Johni üle. Viimane tapab võikalt Jane’i naise ja tütre. Kättemaksuiha, aga ka sügav kahetsus oma tegude pärast viib põhjalikult muutunud Patricku tööle politseirühma, mida juhib uurija Teresa Lisbon (Robin Tunney). Nüüd rakendab ta oma oskusi ja võimeid kurjategijate tabamiseks, aga tema ja maniakaalselt geniaalse Red Johni vastasseis kestab läbi sarja.

"Meediumil või selgeltnägijal on üleloomulikku jõudu – ­küsimuse, kas midagi sellist üldse eksisteerib, jätaksin ma küll lahtiseks. Mentalist kasutab rafineeritud oskusi ja tehnikaid, et saavutada soovitud illusioon," on Simon Baker selgitanud Briti väljaandele Daily Mail.

Läbi sarja on palju tähelepanu pööratud Patrick Jane’i ja Teresa Lisboni suhetele. "Me mängime teadlikult nende suhtega. Mõnikord mõjuvad nad nagu õde-venda, mõnikord kui potentsiaalne armastajapaar, siis jälle võtab Teresa Patricku suhtes omamoodi emarolli, ja mõnikord jälle vastupidi suhtub Patrick oma partnerisse isalikult," rääkis Baker intervjuus.

2010. aastal käis Ameerika ajakirjandusest läbi uudis, et Simon Baker saab ühe "Mentalisti" osa eest 350 000 dollarit. Kuna ta on lisaks peaosa täitmisele produtsent ja on ka kolm osa lavastanud, siis ilmselt ei pea ta muretsema, et tema pere vireleks. Küllap sellepärast ongi ta eelmise aasta praktiliselt lulli löönud ja rääkinud ajakirjandusele, et valmistab ette Austraalia kirjaniku Tim Wintoni romaanil "Breath" põhinevat mängufilmi, aga pole filmiga veel eriti kaugele jõudnud. Hiliskevadel andis ta siiski teada, et võtted algavad ning osalevad sellised Austraalia näitlejad nagu Elizabeth Debicki, Richard Roxburgh and Rachael Blake. Esilinastust on oodata järgmisel aastal.