JAGAB TEADMISI TEISTEGA: Villu Talsi pürib Viljandi kultuuriakadeemias põhikohaga õppejõuks: «Seni olen formaalselt olnud nii-öelda tunniandja, aga kandideerin kindlasti põhikohaga tööle, kuigi sisuliselt palju ei muutu ja õpetan samamoodi edasi.» Foto: Erakogu
Inimesed
2. juuli 2016, 04:00

Kes teeb, see jõuab! Taavi Immato ja Villu Talsi lõpetasid ülikooli kiitusega (6)

"Õnneks oli kool päeval ja kontserdid öösel," muigab Shanoni solist Taavi Immato küsimuse peale, kuidas tal õnnestus aega bändi ja õpingute vahel nii edukalt jaotada, et ta ärijuhtimises cum laude diplomi pihku sai. Tublimate lõpetanute hulka kuulub ka Curly Stringsi mandoliinimängija Villu Talsi, kel seljataga pärimusmuusika magistriõpe.

Mõlemad muusikud olid palutud neljapäeval Kadrioru Roosiaeda president Toomas Hendrik Ilvese vastuvõtule, kus ta parimate tulemustega ülikooli lõpetanuid võõrustas. Taavi käis vastuvõtul, Villu pidi kahjuks viibima välismaal.

Kuidas kiirest artistielust hoolimata suurepäraste tulemustega ülikoolifinišisse jõuda? Taavi meelest on mitut asja korraga tehes väga tähtis prioriteedid paigas hoida. "Kiirel ajal tuleb lihtsalt pingutada, jätta kõrvale asjad, mida saab edasi lükata ja mille tegemata jätmist hiljem ei kahetse," soovitab noormees, kel on taskus Estonian Business Schooli magistridiplom rahvusvahelises ärijuhtimises.

Villugi leiab, et oluline on leida õige vahekord töötamise, magamise ja muude toimetuste vahel, ehkki enda sõnul pole ta selles kuigi hea "Mul ei tule tegelikult režiimist kinnipidamine väga hästi välja, sest ma ei allu endale antud korraldustele. Vist olen selleks liiga vaba hing," tunnistab Villu, kes omandas magistrikraadi Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ühisõppekaval pärimusmuusika interpretatsiooni erialal mandoliini õppides.

Muide, ka abikaasa Eeva Talsi lõpetas kahe aasta eest sama eriala kiitusega, erinevuseks vaid pillivalik – viiul.

Curly Stringsis kaasa lööv Villu tõdeb, et õnneks oli tal vahepeal võimalus bändiga aeg maha võtta ja rohkem kooliasjadele pühenduda: "Jaanuarist maini juhtus kuidagi nii, et ei teinud väga palju esinemisi."

Enim aega ja vaeva nõudis mõlema vastse lõpetanu sõnul lõputöö. "Aega jäi lõpuks väga väheks ja tundsin, et paar nädalat on puudu, aga tundub, et tulemus oli siiski piisavalt hea," räägib Taavi, kes kirjutas magistritöö kinnisvaraturgu mõjutavatest teguritest.

Villu magistritöö suurema osa moodustas hoopis soolokontsert. "See oli sootuks teistmoodi, algul ei osanud kuidagi olla, sest üksi laval olles on kogu vastutus sinu peal," seletab mees, kes muidu harjunud ansamblikaaslastega lava jagama.

Samas lisab ta, et tahaks kindlasti omapäi veel mõne kontserdi teha, et üksi esinemise tunne päriselt kätte saada ja sellega rohkem harjuda. "Andsin eksami raames vaid kaks kontserti ja need läksid niimoodi siuh! mööda, et ei jõudnudki väga aru saada, mis just juhtus. Praegu oli veel väga palju avastamist," sõnab Villu.

KAHEKORDNE MAGISTER: ­Shanoni laulja Taavi Immato loodab muusikuna kasu lõigata nii videote tegemise oskusest kui ka äriteadmistest, mis ta on kahes ülikoolis omandanud. Foto: Kalle Veesaar

Taavile on see juba teine magistriharidus – enne EBSi astumist õppis ta Balti Filmi- ja Meediakoolis audiovisuaalset meediat, keskendudes dokfilmile ja telerežiile. BFMis õpitut on ta saanud artistina edukalt ära kasutada. Taavi on teinud muusikavideo mitmele Shanoni hitile, näiteks "Varbad liivas" ja "Jäätunud jäljed". Küsimusele, kuidas leiab rakendust EBSis õpitu, vastab Taavi, et kogu elu on mingis mõttes äritegevus ja turundus. "Loomeinimesena tuleb ju osata ennast müüa. Kui teadmised finantsidest on olemas, saab igas eluvaldkonnas hakkama," usub ta.

Ehkki Villu töötab juba praegu Viljandi kultuuriakadeemias kitarri ja mandoliini õpetajana, annab magistrikraad talle võimaluse saada põhikohaga õppejõuks.