LÕPLIK LÕPP: Kui artistidel on kombeks hüvastijätutuuridega narritada – seda on teinud näiteks Tina Turner ja Kiss –, siis Black Sabbathi solist Ozzy Osbourne on tõotanud, et nende jaoks on see tõesti viimane. Väiksel pildil (vasakult) nooruke trummar Tommy Clufetos ning asutajaliikmed, bassimees Geezer Butler, Ozzy ja kitarrist Tony Iommi. Foto: Vida Press
Inimesed
2. juuli 2016, 04:00

Ozzy: püksikummi venitama ja ainult nutsu nimel mängima ma ei hakka (3)

Pimeduse Vürsti ja tema bändiga sõidab Riiga jumalaga jätma üle 2000 eestlase.

"Uskuge, see on Sabbathi lõpp," lubab OsbourneOzzy, et nemad bändiga nii-öelda Tättet ei tee, vaid ­hüvastijätutuur "End" ("Lõpp") jääb päriselt ka viimaseks. Arvestades, kui palju on Black Sabbathi mehed alkoholi kõrist alla kallanud ja omavahel purelnud, tundub tõelise imena, et nad praegu elus ja üheskoos kontserdilaval on.

"Ma ei väida, et edaspidi Geezeri või Tonyga lavale ei astu, aga ametlikult on meiega kõik," vahendab muusikaajakiri Uncut bändi solisti Osbourne’Ozzyi (67) sõnu.

"Ma ei taha hakata püksikummi venitama ja mängida ainult piraka nutsu nimel."

Tõsi, muusikalegendide hüvastijätutuurid on muutunud omamoodi naljanumbriks, kus sõnaga "viimne" publikult piletiraha välja pressitakse, et peagi uue "viimsega" lagedale tulla. Black Sabbathi tuuri saatvad arvustused on seni olnud pigem soosivad. Agentuuri BDG andmetel on teisipäevasele Riia kontserdile sõitmas üle 2000 eestlase, mis olevat välismaal peetava siseruumikontserdi kohta rekord.

Tuur algas 20. jaanuaril USAs Omahas ning lõpeb tuleva aasta veebruaris Inglismaal Ozzy sünnilinnas Birminghamis. "On suurepärane lõpetada seal, kust me alustasime," on öelnud kitarrist Tony Iommi (68).

Paraku ei osale tuuril kõik algkoosseisu liikmed. Kui oma kunagise verivaenlase Tony Iommiga on Ozzy leppinud, siis trummar Bill Ward (68) kannab tema peale ikka veel kauna. Wardi sõnul on Ozzy tema pihta liiga palju keelt teritanud ning ta ootavat vabandust ­(Ozzy põrutas avalikult, et Ward on tuuri jaoks liiga paks ja lodev.) Algkoosseisust osaleb tuuril veel bassimängija Geezer Butler (66).

Ojadena voolanud alkohol ajas tülli

Pimeduse Vürstiks ristitud Osbourne’i peetakse heavy metal’i alusepanijaks. Oli kohe selge, et lasterikkasse töölisperre sündinud Ozzyst ontlikku valgekraed ei saa. Ta oli koolis hädas düsleksiaga ning lõi 15aastaselt haridusteele käega. Pärast kooli hüppas ta mõnda aega ühelt juhutöölt teisele. Legend räägib, et kord läinud rahahädas Ozzy vargile ning pannud pihta televiisori ja hunniku beebiriideid – toas olnud nii pime, et ta lihtsalt ei näinud, millele küüned taha ajas.

Õnneks oli Ozzy suur biitlite fänn. Ta on öelnud, et just neile võlgneb ta oma karjääri: "Niipea kui olin raadiost kuulnud pala "She Loves You", teadsin, et tahan minagi surmani rokkmuusik olla."

Aastal 1968 lõid Osbourne, Iommi, Butler ja Ward Black Sabbathi. Oma imago saatanlikuks tuuninud bändi saatis algusest peale kommertsedu, aga neid muserdasid omavahelised tülid. Ozzy oli langenud viinakuradi kätte (ta olnud nii tihti tsüklis, et ei mäletavatki, millal tema esimesed lapsed sündisid). Tony Iommil sai mõõt täis ja tema ärgitusel visati Ozzy 1979 bändist välja. Iommi sõnul polnud teist valikut: "Meil oli vaja proovi teha, aga päevade kaupa midagi ei toimunud."

Bill Wardi sõnul oli alkohol Black Sabbathi needus: "Viin tegi meile kõige suuremat kahju. Mõjusime üksteisele hävitavalt, bändis valitses mürgine aura."

Ozzy ei jäänud nurka põdema. Temast sai edukas sooloartist. Tema asemel järgemööda solistiks värvatud meestel polnud samasugust karismat ja Black Sabbath ei suutnud oma hiilgeaegadega võistelda. Ozzy on üksi välja andnud 11 stuudioalbumit, millest seitse tõusid plaatinaplaadiks. Bändi pressiesindajana töötanud muusikaajakirjanik Mick Wall märkis hiljuti: "Ozzy tegi võimsat karjääri ja sai lisaks veel telešõu (ülimenukas tõsielusari "Osbourne’id"). Teised mehed ei saanud millegagi hakkama. Bändi taasühinemiseks oli nende huvi kindlasti suurem kui Ozzyl."

Eelmist tuuri varjutasid tervisemured

Pärast Ozzy lahkumist heitlike koosseisudega mänginud Black Sabbath ühines algkoosseisus 2011. aastal (kuigi Bill Ward lõi teistest lahku – talle polevat pakutud vastuvõetavat lepingut, sestpeale ongi ta Ozzyga kana kitkunud). Et plaat valmis sai ja ka tuuril käidi, näitab, kui visa hingega on Black Sabbathi mehed – vahetult enne eelmist turneed diagnoositi Tony Iommil lümfoom ja ta pidi läbima kurnava vähiravi. Tuur tuli ümber sättida, et Iommi saaks vahepeal vereproove andmas käia. Iommi sõnul saab ta haigust kontrolli all hoida, aga päris terveks ei saa enam kunagi. Tookord olevat bändimehed arvanud, et see tuur jääb viimaseks, aga leidsid endas energiat veel üheks korraks.

Mehed on oma eluviise muutnud ja tuuril oldavat kained ja korralikud. Geezer Butlerist on saanud vegan. Ozzy olevat juba aastaid kaine ning vihtuvat iga päev trenni (vahepeal liikus kõlakaid, et ta on uuesti napsitama hakanud). "Mitte ei saa aru, kuidas vanasti nii elada sain, et ajasin end voodist välja ainult Jack Danielsi ja valge pubri nimel ning ajasin hommikuni lolli möga. Me ei tapa ennast enam. Mitte ei saa aru, kuidas Rolling Stones vanaviisi edasi paneb," muheleb Ozzy ajakirja Rolling Stone’i veergudel.

Butler lisab: "Nüüd on meil eralennukid ja parimad hotellisviidid. Aga pole enam narkotsi ega naisi."

Kriitika tegi esimesed plaadid täiesti maha

Tundub uskumatu, aga kriitikud tegid bändi esimese albumi "Black Sabbath" (1970) maatasa. Rolling Stone kirjutas, et plaat on kohutav – bass, kitarr ja vokaal moodustavat kõrvukriipiva kakofoonia. "Noh, nad ei ole ju nii halvad, aga sellega ka head sõnad, mida nende kohta öelda saab, piirduvad," lajatas arvustus.

Ka teine album "Paranoid" (1971) pälvis kriitikuilt suuremalt jaolt kurje sõnu, ehkki mõni moodsama kõrvaga arvustaja hoopis ülistas seda.

Rahvas armastas bändi aga algusest peale ja plaate müüdi mühinal. Edu on sestpeale olnud meeletu. Kui bändi albumid liita kokku Ozzy sooloüllitistega, on läbimüük üle 100 miljoni. On spekuleeritud selle ümber, kas fännid saavad veel ka ühe viimase plaadi, kuid Ozzy Osbourne’i kinnitusel ei saa plaanist siiski asja. "Tegemine võtaks kolm-neli aastat, oleksime selle aja peale juba kuradima 72 või 73 aastat vanad. Sabbathina oleme oma laulud laulnud ja pärast tuuri lähen tagasi oma tegemiste juurde."