Suveetenduses «Salamander» kehastab Lauri Pedaja noort keeva­verelist meditsiinitöötajat. Tallinna 32. keskkooli teatriklassi lõpetanud noormehe sõnul pole selles midagi keerulist. Foto: Siim Lukka
Inimesed
1. juuli 2016, 04:00

Lauri Pedaja teeb teatridebüüdi: "Ma ei mõelnud poolt sekundit ka!" (3)

Näitlev juuksur Lauri Pedaja, kes on mänginud mitmetes filmides ja sarjades, võttis vastu uue väljakutse ja astub esimest korda üles teatrilaval. "Kui Marika Korolev mulle jaanuaris helistas ja tegi pakkumise, ei mõelnud ma poolt sekunditki – olin kohe nõus!"

Keskkoolis teatriklassi lõpetanud Pedaja tunnistab, et täide läks tema salasoov: "Olen kümme aastat filmi -ja seriaalirolle teinud, aga sisimas siiski unistanud, et võiks ju ka laval näitlejatööd teha," tunnistab ta.

Prooviperiood on Lauri sõnul möödunud lõbusalt. "Maksimalistina tahan igale poole täiega peale lennata, nii et tuld lendab," räägib ta entusiastlikult.

"Näiteks üleeilsel kontrolletendusel oli mul selline hoog sees, et ühel hetkel, kui pidin liugukse lahti tõmbama, tegin seda nii suure jõuga, et uks lendas hingedelt maha ja me pidime etenduse katkestama."

Enda sõnul tuleb ta alati proovidesse väga hea meelega. "Golfikeskus, kus etendus toimub, on ka väga ilus," rõõmustab Lauri.

Ta mängib lavastuses noort keevaverelist meditsiinitöötajat. "Ta on heasüdamlik tegelane, kes ei suuda oma emotsioone kontrollida," ütleb Lauri. Osa tuli talle enda sõnul suhteliselt lihtsalt kätte.

"Pigem on probleem selles, et olen aastaid kaamera ees mänginud ja pidin ümber harjuma," märgib ta.

Lauri hinnangul on filmi- ja teatritöö võrreldamatult erinevad. "Lavastust ei saa teha jupi kaupa, nagu näiteks telet. Teiseks peab laval olles jälgima, kuidas istud ja astud, et publiku suhtes alati õigesti seista, samas kui filmi puhul on operaatori mure, et sind pildile saada," selgitab ta.

Lauril oli algul raskusi etendusepaigaga kohanemisega. "Meil on mikrofonidega vabaõhuetendus, kus ülesehitus on natukene teine kui lihtsalt lava ja kardinad. Nii tekitaski platsiga kohanemine mingil hetkel segadust," tunnistab ta.

Siiski pole tema jaoks teatritöös midagi päris üllatavat või keerulist. "Käisin 32. keskkooli teatriklassis ja seal pidime iga kuu ühe etenduse tegema. Selles mõttes pole midagi šokeerivat olnud," sõnab Lauri.

Päev enne esietendust kinnitab ta aga, et närv on kahtlemata sees. "Esmaspäeva öösel vastu teisipäeva ei saanud ma magadagi. Siis rahunesin vahepeal juba peaproovide ja kontrolletendustega maha, kuid tänanegi öö tuleb ilmselt piiripealse unega," muigab Lauri.

Juuksurina leiba teeniv Lauri sai näitlejana tuntuks filmis "Klass" ning on pärast seda löönud kaasa paljudes filmides ja seriaalides (näiteks "Ühikarotid" ja "Köök").

Suveetendus "Salamander" esietendub täna Jõelähtme golfikeskuses. Peale Lauri Pedaja on laval Raivo Rüütel, Marika Korolev ja Veikko Täär.