Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
1. juuli 2016, 12:10

Seitse veidrat põhjust, miks sa öösel õudukaid unes näed (5)

Unenägudega on nii, et mõnesid mäletad sa vaevalt, teised on aga nii jubedad, et hoiavad sind mitu päeva enda kammitsais.

Mis teeb mõned unenäod teistest imelikumaks? Men´s Health toob välja seitse võimaliku süüdlast.

1.            Vürtsika toidu söömine enne voodisseminekut on võimalik õudusunenägude põhjustaja, sest need kiirendavad ainevahetust ja kehatemperatuuri, mis omakorda suurendab aju aktiivsust eriti REM-une ajal ehk faasis, kus inimene näeb unenägusid.

2.            Sa võtad melatoniinipreparaate. Need võivad aidata uinuda, kuid kui lähed sissevõetava kogusega liiale, põhjustab see ärevust ja ärrituvust ning see toob kaasa rahutuid unenägusid.

3.            Sa vaatad enne voodisseminekut telekat. Telesaated sisaldavad endas reeglina tugevat emotsionaalset osa ning mõjutab meeli. See omakorda ergutab aju enne uinumist tööle.

4.            Sa oled hiljaaegu lõpetanud teatud ravimite võtmise. Näiteks mõned antidepressandid ning psühhostimulaatorid toovad kaasa selle, et aju on väga ergas ning inimene näeb väga elavaid, samuti õudusunenägusid. Need võivad kaasneda ka marihuaana tarvitamisega.

5.            Sa põed uneapnoed. Hapniku taseme langus ajus võib põhjustada häirivaid ja äärmiselt elavad unenägusid.

6.            Sul on uinumisraskused. Kui sa ei saa õhtuti magama jääda, võib juhtuda, et REM-unefaasi ajal töötab aju aktiivsemalt ning toob kaasa ka õudusunenägusid.

7.            Sul on stress. Stress ja ärevus on seisundid, mis ajavad aju töö sassi ja põhjustavad sageli õudukate nägemist.