VAPPER JULIA: Neli aastat tagasi äpardunud kilpnäärmevähi operatsiooni järel hääle kaotanud Vene lauljatar Julia Volkova on laval tagasi. Lõuna-Korea tohtrite käe all taastatud hääl kõlab küll pisut teisiti kui ilmakuulsa t.A.T.u. päevil – on pehmem ja kergelt kähisev. Foto: Vida Press
Inimesed
30. juuni 2016, 06:00

t.A.T.u. Julia Volkova: "Püüdsin rääkida, aga ei saanud. Suutsin vaid sosistada." (1)

"Kui operatsioon oli läbi, saabus kriitiline hetk – avasin silmad ja püüdsin rääkida, aga ma ei saanud. Suutsin vaid sosistada," kõneleb kunagise Vene tüdrukuteduo t.A.T.u. liige Julia Volkova (31), keda kiusas mõni aasta tagasi kutsumata külaline – kilpnäärmevähk. "Ma ei saanud telefonis isegi sõpradele tere öelda, sest keegi ei kuulnud mu sosinat."

Kilpnäärmevähk diagnoositi lauljataril aastal 2012. Seitse aastat enne seda olid t.A.T.u. neidude – Julia Volkova ja Lena Katina teed lahku läinud. Kumbki alustas oma soolokarjääri.

Julia pingutustesse laval üksi läbi lüüa lõikas sisse halastamatu tõbi. Operatsioon tõi aga uue draama.

Esimese operatsiooniga Moskvas eemaldati kasvaja, kuid kahjustada sai lauljatari häälenärv, mistõttu ei olnud temast enam rääkijatki. Kõnelemata siis laulmisest.

"Kaotasin hääle arstide vea tõttu," räägib Julia Õhtulehele kergel kähinal. Lisaks sellele hajusid üksteise järel pildilt ka sõbrad.

"Operatsiooni eel kinnitasid mulle kõik, et pidagu ma vastu ning nad on alati minuga," lisab Julia.

"Aga kui nad pärast operatsiooni mu häält kuulsid, taipasid nad, et ei vaja mind enam. "Keegi ei helistanud mulle enam, isegi mitte Lena Katina!"

Hääle sai tagasi Lõuna-Koreas

"Mul oli kolm aastat täielik paus, ma ei teinud praktiliselt midagi ega andnud välja ühtegi uut lugu," seletab Julia, kuidas äpardunud operatsioonist tingitud häälekaotus tema soolokarjäärile mõjus.

Ebaõnnestunud lõikusele järgnes võitlus. Kaks operatsiooni hääle taastamiseks Saksamaal ei täitnud Julia ootusi, kuid lauljatar ei jätnud jonni.

Aastal 2014 usaldas ta end Lõuna-Korea kirurgide hoolde, et need teeksid uue operatsiooni tema hääle taastamiseks. Seouli tohtrite töö õnnestus. Sest ajast saadik on Julial pehme ja kerge kähinaga hääl.

Ajal, kui Julia vähi ja hääleprobleemidega võitles, ei pajatanud ta oma raskustest üheski meediakanalis. Vastupidi, samal aastal, mil lõunakorealased ta hääle taastasid, astus ta koos

Lena Katinaga üles Sotši olümpiamängude avašõul. Taasühinemine, mille käigus esineti lisaks olümpiamängudele mujalgi, kestis napilt. Tüli tuli majja ning duo teed läksid uuesti lahku.

"Me ei ole Lenaga kunagi südamesõbrad olnud," tunnistab Julia, et endine bändikaaslane, kellega ta t.A.T.u. hiilgeaegadel laval kirglikult suudles, pole kunagi talle kuigivõrd lähedane olnud.

"Juhtus lihtsalt nii, et me praegu enam tõesti omavahel praktiliselt ei suhtle. Meie teed on lahku läinud. See ei tähenda, et oleksime vaenlased – kui kokku saame, siis tervitame, kuid sõbrannad me ei ole."

Võtab t.A.T.u. aega kui lapsepõlve

Vaatamata sellele, et t.A.T.u on ammu oma otsa leidnud, kuuluvad tolle duo hitid mõlema eksliikme repertuaari tänini. Säärane on soolokarjäärile pühendunud Julia ja Lena omavaheline kokkulepe.

"Jätkasin oma soolokarjääri nimel täie jõuga töötamist möödunud aastal," räägib Julia, kes esimese hooga ei oska kuidagiviisi võrrelda t.A.T.u. aega ja nüüdset sooloartisti elu.

"Kui t.A.T.u.d tegime, oli hoopis teine aeg, olime Lenaga teismelised ja see oli nagu lustlik ja pisut pöörane lapsepõlv. Veetsime kogu oma nooruse Lenaga ninapidi koos. Lõpuks saabus aga hetk, kui tuli lahku minna." Julia lisab, et tänaseks on ta 31aastase naise ja kahe lapse – tütar Viktoria ja poeg Samiri – emana täiskasvanud artist.

PEETI LESBIPAARIKS: t.A.T.u. ehk Julia Volkova (vasakul) ja Lena Katina 2003. aastal. Kuna lauljad olid pidevalt kaelakuti ja suudlesid laval, pidasid paljud duot lesbiliseks. Foto: Vida Press

"Sooloartistina lavaletulek on märksa tõsisem ja vastutusrikkam ettevõtmine kui bändiga töötamine. Ilmselt seetõttu, et teen seda üksi ja ka vastutan kõige eest. Ma olen muutunud ja kõik muu minu ümber on hoopis teisiti, kui t.A.T.u. ajal."

Reedel esineb Julia Tallinna lauluväljakul Vene popmuusika festivalil "Tantsevalnaja Volna". Laulja ei saabu Eestisse kaugeltki esimest korda. "t.A.T.u.-ga andsime kontserte nii Tallinnas kui ka Riias," meenutab Julia, kes t.A.T.u.-ga aastal 2003 Riias toimunud Eurovisioni lauluvõistlusel kolmanda koha saavutas.

Lisaks Juliale astuvad "Tantsevalnaja Volnal" lavale Vene suurim räpistaar Timati, kuulsaim tüdrukutetrio Serebro ja r’n’b-täht Dominic Jocker. Julia endale Tallinnas pikemat puhkehetke ega sulnist vanalinnajalutuskäiku ei luba: "Tuleme kohale, esineme ja sõidame kohe Moskvasse tagasi."