NAGU KASS JA KOER: «Top Geari» uued saatejuhid Chris Evans (paremal) ja Matt LeBlanc ei saa läbi, viimane ähvardab lahkuda. Foto: Vida Press
Inimesed
30. juuni 2016, 06:00

"Top Geari" räsivad sisepinged, reiting kukub nagu kivi (2)

Kas meeste lemmiksaade peab pillid kotti pakkima?

Kui Briti rahvusringhääling BBC arvas, et "Top Geari" fännid unustavad mullu kevadel vallandatud legendaarse Jeremy Clarksoni kiiresti, eksisid nad rängalt – kunagine rahamasinast suursaade on kolinal langenud allakäigutrepi madalaimale astmele. Clarksoni asemele palgatud Chris Evansit vihkavad nii televaatajad kui ka kolleegid, hiilgeaegade reitingust võib ainult und näha.

Pärast Jeremy Clarksoni (56) ning talle solidaarsust avaldanud kaassaatejuhtide Richard Hammondi ja James May lahkumist "Top Geari" pardalt on mai lõpus uuendatud kujul eetrisse jõudnud saade iga osaga aina vaatajaid kaotanud.

Clarksoni asemele palgatud raadiotäht Chris Evans (50) pole fännide armastust võitnud: üle-eelmisel nädalal räntsatas saate reiting kõigi aegade madalaimaks, telerite ette kogunes kõigest 2,3 miljonit vaatajat.

Allakäik on masendavalt kiire, sest uut hooaega alustas "Top Gear" üle kuue miljoni küündiva vaatajaarvuga. Iroonilised tabloidid on saatele hüüdnimeks andnud "Flop Gear" (flop tähendab inglise keeles põrumist).

Miks on nii läinud? Jutuveskid jahvatavad, et mullu kevadel skandaaliga lahkunud Clarksoni asemele tehti kõige ebaõnnestunum valik, mis üldse võimalik. Vaatajaid häirib Chris Evansi liiga vali hääl ja eidelik kõnepruuk, mida sotsiaalmeedias vaibumatult arvustatakse.

ASENDAMATU: Skandaalne Jeremy Clarkson püsib ikka veel vaatajate südames. Foto: Vida Press

Eriti põlastusväärseks pidasid paadunud fännid seda, et Evans jäi üht autot testides merehaigeks ja kukkus öökima. Tema kaassaatejuht, kultussarjast "Sõbrad" tuntud Ameerika näitleja Matt LeBlanc (48), on fännidelt pigem tunnustust pälvinud.

Uus saatejuht terroriseerib ja diivatseb

Kurjad keeled kõnelevad, et Evans on inimesena just sama ebasümpaatne, kui teleekraanilt tundub – ta käituvat võtteplatsil tiimiga nii jämedalt, et LeBlancil olevat juba mõõt täis.

Briti meedial on andmeid, et LeBlanc ei soovi enam tuleval hooajal osaleda – ta soostuvat jääma vaid juhul, kui Evans sunnitakse lahkuma. "Tiim ei haaku omavahel absoluutselt ja saatejuhtide suhted on jääkülmad," kirjutab Mirror.

Evans pidavat end nii suureks staariks, et ei suhtle isegi meeskonnaga ja kõmbib võtete vaheajal omaette ringi. Mõned tiimi võtmeisikud on tema diivatsemise tõttu juba töölt lahkunud.

Briti meedia spekuleerib juba, kes võiks olla Evansi või LeBlanci lahkumise korral kõige sobivam asemik. Parima kandidaadina pakutakse praegust kaassaatejuhti Chris Harrist, kes olevat tõeline asjatundja ning mõjuvat ekraanil hästi.

Erinevalt Evansist armastavad autofännidest televaatajad Harrist palavalt, kuid kahjuks pole ta võrreldes eelkäijatega kuigi suur nimi peavoolumeedias.

Järgmine hooaeg kahtluse all

Möödunud pühapäeval eetris olnud episood tõi lootusekiirekese – reiting tõusis õige pisut, ulatudes 2,7 miljoni vaatajani. See pole aga kaugeltki piisav. Telegraphi andmetel on BBC juhtkond saate tuleviku suhtes väga murelik – omakeskis hinnatavat vaatajanumbreid lausa katastroofiliseks.

Paanikaks on alust küll, sest esialgse plaani järgi peaksid juba septembrikuus algama järgmise hooaja võtted. Võttemeeskonna väidetavaid sisepingeid keeldub BBC kommenteerimast.

Kuuldavasti olevat asi aga nii hull, et kuni Evans ja LeBlanc suhteid klaaritud ei saa, tuleb uue hooaja ettevalmistustega pidurit tõmmata.

Tõsi, leidub telekriitikuid, kes üritavad parastavaid fänne ja ajakirjanikke maa peale tõmmata: lineaarse televisiooni (mida vaadatakse reaalajas televiisorist) kõrgaeg olevatki läbi ja vaatajanumbrid kukuvad igal pool.

Paraku polevat meedia uuenenud telemaastikuga veel kohanenud ja elavat möödunud aegades.

Autosaate eduloo lõpetas vägivald

Kultusliku aura omandanud autofännide saade "Top Gear" alustas BBCs aastal 2002. Vaatajaid lummasid nii efektne režissööritöö kui ka saatejuhtide Jeremy Clarksoni, Richard Hammondi ja James May krõbe ja tihtilugu poliitiliselt ebakorrektne kõnepruuk.

Pööraselt edukale saatele sai saatuslikuks Clarksoni staarikompleks: ta läks käsipidi kallale saate toimetajale, kes olevat olnud lohakas ega suutnud pärast pikka võttepäeva meeskonnale sooja õhtusööki organiseerida.

Clarksoni sõnul polnud asi aga üldse konkreetses konfliktis, vaid ta oli BBC juhtkonnal pinnuks silmas ning need vajasid ammu temast vabanemiseks ettekäänet.

Clarksoni meelest ei osanud BBC kunagi saadet ja selle juhte vääriliselt kohelda, kuigi see tõi oma kõrgajal kontsernile sisse 50 miljonit naela aastas.