Wieger Wamelink uurib oma katsealuseid taimiFoto: JOEP FRISSEL
Maailm
29. juuni 2016, 12:17

Marslase katse: punase planeedi pinnal kasvatatud tomatid kõlbaksid süüa küll

Ülimenukas ulmefilmis "Marslane" kasvatas Matt Damoni kehastatud astronaut Mark Watney näljasurma vältimiseks kartuleid. Hollandi teadlased korraldasid sarnase katse ning leidsid, et sel kombel kasvatatud aedviljad oleksid inimesele tervisele ohutud, vahendas PhysOrg.

NASA plaanib esimesed inimesed Marsile lennutada 2030. aastal. Eriti optimistlikud teadlased loodavad, et juba mõne kümnendi pärast suudab inimkond asutada Marsile oma koloonia. Lend sinna on pikk ja kallis ning kohapeal toidu kasvatamine hoiaks kõvasti raha kokku ning lubaks Marsile asustada rohkem inimesi.

Wageningeni ülikooli teadlased katsetasid NASA laboris kokku segatud mulda, mille keemiline koostis jäljendas Marsi pinna omadusi ning kasvatasid selles rediseid, herneid, rukist ja tomatit. Kui viljad-juurikad olid valmis, uuriti neid põhjalikult. Keemikute hinnangul ei sisaldanud need liigselt raskmetalle ega midagi muud ohtlikku ning taimi võiks muretult toiduks kasutada.

Uurimuse autori Wieger Wamelinki sõnul on see tulemus paljulubav. Tema labor on NASAs loodud Marsi-mulla segu kasutanud juba kolm aastat ning seni on õnnestunud kasvatada kümmet liiki toidutaimi. Uurija kinnitusel soovivad nad katsetada paljude erinevate taimeliikidega, et tuleviku-marslaste toidulaud saaks olema võimalikult mitmekesine.

Wageningenis kasvavad ka kosmilised kartulid, kuid nende raskmetallisisaldust pole jõutud veel piisavalt põhjalikult uurida.

Wieger Wamelink uurib oma katsealuseid taimi Foto: JOEP FRISSEL

Wamelink teeb koostööd Hollandi firmaga Mars One, mis plaanib 2026. aasta paiku Marsile lennata ja sinna kolooniad rajada. Kolonistid peaksid hakkama ise endale hapnikku, toitu ja muud vajalikku tootma.

Samuti jäljendavad teadlased laboris Kuu pinda ja kasvatavad ka sellel erinevaid toidutaimi. Wamelinki säutsutud fotolt on näha, et kuuherned on paraku tunduvalt kiduramad kui Marsi-laadsel pinnasel kasvanud kaunad.