SUVI ON EES! Noored malevlased on üksmeelselt arvamusel, et lähevad töö- ja puhkelaagrisse mitte raha, vaid ikka lõbu ja seltskonna pärast. Foto: Laura Oks
Inimesed
29. juuni 2016, 06:00

Malevasse! "Läheme uusi sõpru ja kogemusi koguma!"

"Ma tahaks teada, mis kogemus see on, sest kõik räägivad sellest!" Nii võiks kokku võtta malevasse siirdunud koolinoorte põhjenduse, miks nad selle asemel, et kolm kuud puhata, oma suve töölaagris veedavad.

Tänavu suvel asub tööle 4500 malevlast. Tallinnast läheb malevarühmadesse ligi 1000 koolinoort – umbes pooled neist Tallinnas tegutsevatesse rühmadesse, teine pool veedab suve väljaspool Tallinna.

Tänavu koguneti kõigepealt esmaspäeval Vabaduse väljakule, kus elevil noored said end teha töösuveks juba soojaks – prooviti jõudu köietõmbamises ja löödi üheskoos tantsu.

Pärast seda algas Vabaduse väljakult traditsiooniline rongkäik puhkpillimuusika saatel Raekoja platsile, kus oli pidulik malevasuve avatseremoonia.

Mõned alles hakkavad malevasuve vilju maitsma, kuid on neidki, kellel käsil juba viies aasta. Elevil on rohkem ikka need, kellel seisab ees esimene pikalt kodust eemal olemise ja töötamise kogemus.

Peamiselt võetakse malevatee ette kas juba malevas käinud sõprade või vanemate soovitusel. Noored arvavad, et julgemad lähevad küll üksi, kuid esimest korda minnes on kindlam olla sõbraga ühes rühmas.

"Läheme uusi sõpru ja kogemusi koguma," ütlevad maasikaid korjama minevad Brandon ja Raul kui ühest suust. Noored malevlased ongi üksmeelselt arvamusel, et lähevad töö- ja puhkelaagrisse mitte raha, vaid ikka lõbu ja seltskonna pärast.

"Sa tunned, et saad aidata."

"Ma lähen ikka fun’i pärast," ütleb üks noormees veendunult, teine lisab: "Lähen ikka lõbu pärast, raha väga ei saa. Töö saab tehtud, aga seltskond on väga oluline."

Kuid ega töötegemisest pääse. Levinud tööd, mida noored malevas teevad, on näiteks marjakorjamine, põllutööd, abi- ja koristustööd taludes ja objektidel, praeguseks on rohkem ka teenindus- ja kaubandustööd.

Õpilasmaleva sihtasutus katsetab esimest korda koostöös kaitseministeeriumiga ja MTÜga Riigikaitse Rügement, kuidas sobitub riigikaitseõpetus õpilasmaleva formaadiga: neljal linnasisesel rühmal on võimalus saada teadmisi riigikaitsest ja proovida välilaagris metsaelu.

Peagi rantšosse ehtsat maatööd tegema suunduvad poisid kinnitavad, et nad ei karda tööd. "Öeldi, et randmed lähevad katki ja murrad kaela ära, aga muidu on OK," hindab üks teeleasujatest.

"Pärast saab ju end puhtaks pesta!" Sõber lisab: "Pigem on maasikate korjamine tuim töö." Nende meelest on see vaheldus kiirele linnaelule. Töötasu peavad noored pigem boonuseks. "Sa tunned, et saad aidata," ütleb juba kolmandat aastat malevasse minev poiss.

Kindlasti ei puudu malevalaagritest ristimisedki. Esimese aasta malevlased ei tea veel, mis õudus neid ees ootab. "Ma ootan ristimist väga," sõnab elevil esimese aasta malevlane.

"Mis tuleb, see tuleb." Teist aastat malevasse minev poiss rääkis aga eredast mälestusest, kuidas ta pidi pimesi teise kehalt maasikaid sööma ja ootamatult vette hüppama.

Malevasuvi lõpeb 9.–11. augustil Toosikannul üleriigilise kokkutulekuga.