SUURim KULUALLIKAS: Lahjema alkoholi hinnad algavad festivalidel kolmest eurost, kangem alkohol kuuest eurost. Foto: Mari Luud
Inimesed
27. juuni 2016, 06:00

Suvefestivali kulud: kõige rohkem läheb raha alkoholile (1)

Kui palju ühel suuremal suvefestivalil käik õieti raha võtab? "Tegelikult saab festivalil hakkama ka minimaalsega, kulutades piletile ja kohapealsetele ostudele 40–50 eurot. Kui tahad esinejat näha, siis tulegi lihtsalt vaatama, sest maani täis võib end juua ka järgmisel päeval," leiab 20ndates eluaastates Annika.

Pühajärve jaanitulele, mis on üks esimesi suuremaid suveüritusi, Saaremaalt ja Tallinnast saabunud Mari-Liis ja Heliis nendivad samuti, et heade esinejate kuulamisele on nad rõõmuga valmis raha kulutama. "Aga ööbimine on küll kallis, sellele me raisata ei taha. Sõidame pärast pidu Saaremaale tagasi," tunnistab üks naistest.

Mari ja tema sõbranna plaanisid esialgu jaanitulele jääda kaheks päevaks, kuid siiski maeti see mõte peagi maha. "Arvutasime kokku, kui palju raha läheb: pilet, sõit, kahe päeva söök ja jook, majutus… See summa tuli päris suur, nii et loobusime," tunnistab ta.

Keskealine Urmo on tulnud festivali nautima koos naisega ja nemad võtsid majutuse – külalistemajas maksab ööbimine kahele 65 eurot. "Peamine on, et see asuks lähedal ega peaks autoga sõitma. Käin sellistel üritustel nii harva, et võime selle summa kulutada," mõtiskleb Urmo.

Kahe väikelapse vanemad Liisi ja Geven on ühisel nõul, et peredele on festivalid taskukohased. "Perepiletid ei ole väga kallid, nii et kannatab vahepeal käia küll," arvab Liisi.

Nende õhtune eelarve – kui jätta välja piletid – on 100 eurot.

Maria ja tema Venezuelast pärit kaasa satuvad Eestis festivalidele harva ja on valmis rohkem kulutama. Kuna elatakse välismaal, pole nende jaoks festivalide hinnad kuigi kallid ja ühe õhtuga võib kulutada lausa 150 eurot. "Minul läheb pigem joogi peale, aga kaaslasel söögile," muigab Maria.

Keskmisest rohkem vindine Margus teatab aga hoopis: "See on kallis lõbu, sest ma tahan pidu saada! Panin 10 000 eurot välismaal pidutsemise peale magama, nüüd vaatan, kuidas Eestis läheb."

Kõik peolised on aga arvamusel, et festivalidel ja kontsertidel on kõige suurem kuluallikas ikkagi jook – õlle hinnad algavad umbes kolmest eurost ja kangem alkohol kuuest eurost. Korralik praad maksab umbes kaheksa eurot.