USA TALENDISAATES: Vello Vaher on andnud väljendile «jalgu selga võtma» uue täpse sisu. Foto: Kuvatõmmised YouTube’ist
Inimesed
27. juuni 2016, 06:00

Vello Vaher viis oma kondiväänamise maailmaareenile (9)

Eesti publik on Vaherite tsirkusepere hinge Vello Vaheri kondiväänamisega ammu harjunud. Kuulsat jalad õlgadele tõstetult kätel käimist demonstreeris ta juba veerand sajandit tagasi Vahur Kersna toonases telesaates "Jah! Show". Nüüd viis Vaher oma vormi ja ande maailmaareenile, jahmatades publikut USA talendisaates "America’s Got Talent".

Saate kohtunikud – koomik Howie Mandel, kunagine Spice Girlsi laulja Melanie Brown ehk Mel B, endine supermodell Heidi Klum ja koguni kurikuulus teravkeel Simon Cowell – vaatasid ehmatusega, kuidas Vello Vaher tõstis jalad õlgadele ning hüpitas end vaid kätele toetudes peenikesi postamente pidi poodiumilt alla. Siis väänas 52aastane ja 70 kilo kaaluv Vaher jalad kaela taha, tiris end käte jõul mööda köit üles ning jäi lõpuks hammastega trossi otsast kinni hoides lae alla keerlema.

USA TALENDISAATES: Vello Vaher on andnud väljendile «jalgu selga võtma» uue täpse sisu. Foto: Kuvatõmmised YouTube’ist

Mis trenne ja teid pidi Eesti mees end USA suurimasse talendisaatesse murdis ja kas Simon Cowell on kaamerate vaateväljast kaugemal tegelikult muhe vestluspartner – neile küsimustele ei saanud Vaher veel vastata. Nimelt on mees kirjutanud alla pikale ja laiale lepingule, mille järgi tohib ta talendisaate eetrisoleku ajal anda intervjuusid ainult "America’s Got Talenti" ("AGT") pressimeeskonna teadmisel ja nõusolekul. Pühapäeva õhtuks polnud veel Ameerikamaalt tulnud vastust Õhtulehe palvele lubada intervjuud Vaheriga.

Seniks pöidlad pihku ja kui keegi arvab, et on jõusaalis äge trennimees, võib ta huvi korral piiluda Vaheri Facebooki kontole.

USA TALENDISAATES: Vello Vaher on andnud väljendile «jalgu selga võtma» uue täpse sisu. Foto: Kuvatõmmised YouTube’ist

Triumf võib tuua röögatu rikkuse

Praegu 11. hooaega jooksev talendisaade "America’s Got Talent" jõudis NBC telekanalil eetrisse 2006. aastal. Formaadi looja on Briti meelelahutusmogul Simon Cowell, kes sel hooajal tegutseb ka kohtunikuna. Võitja saab auhinnaks miljon dollarit ja võimaluse olla Las Vegase šõu peaesineja, kuid see ei pruugi tähendada veel igavest au ja kuulsust.

AUSTUSE JA HIRMUGA: Sellist pilku ei teeni Simon Cowellilt just igaüks. Foto: Kuvatõmmised YouTube’ist

Üks võimsaid "AGT" edulugusid on teise hooaja võitnud koomik ja kõhurääkija Terry Fator, kes oli enne võistlusel osalemist kaalunud ameti mahapanekut, kuid kellega Las Vegase kuulus Mirage’i kasiinohotell sõlmis pärast triumfi röögatu lepingu – sajale miljonile dollarile.

Paraku on šõuga seotud häbiväärseid skandaalegi. Neli aastat tagasi sulatas prooviesinemisel hulgaliselt südameid kogelev sõdurlaulik Timothy Poe, kes rääkis, et hakkas kokutama 2009. aastal Afganistanis granaadiplahvatusel saadud ajutrauma tagajärjel. Laulmist olevat ta katsetanud kõneterapeudi soovitusel.

Poe’ liigutav lugu osutus pettuseks. Ühendriikide kaitsevägi kinnitas, et ta pole Afganistanis viga saanud. Samuti selgus, et Poe oli tegutsenud aastaid kodukandis bändi solistina. Tagatipuks ilmnes, et fotol mundris mehest sõjaväljal, mida Poe näitas prooviesinemisel, polnudki üldse tema ise.