Aivar Sõerd elukaaslase Meeli KallasegaFoto: LAURA OKS
Inimesed
26. juuni 2016, 10:02

Riigikogulane Aivar Sõerd lõpetas bakalaureuseõppe oreli erialal (29)

Riigikogu liige Aivar Sõerd lõpetas tänavu Eesti Muusika ja Teatriakadeemia oreli eriala. Poliitik tõdeb, et tema õpingud polnud just tavapärased. „Eriti arvestades seda, et minu põhiharidus on majandus ja rahandus.”

Kuigi Sõerd pole 30 aastat muusikaga tegelenud, on mehel siiski varasem muusikapõhi all. Nimelt lõpetas ta koolipõlves Võru muusikakooli, kus õppis klaverit. Samas kinnitab mees, et pianistiks pole ta kunagi ihanud saada, kuigi omal ajal sai käidud mõnel konkursilgi.

Muusikakooli viimastes klassides sattus Sõerdile kätte Bachi muusika. „Tekkis ohhoo-efekt, et siin on midagi erilist,” kirjeldab poliitik. Sõerd räägib, et suurest orelihuvist ostis ta ära defitsiitse plaadisarja „Eesti orelid”. Ta mainis huvi barokkajastu orelimuusika vastu ka ühele oma toonastest õpetajatest, Võru Katariina kiriku organistile Paul Elkenile. Tema juures saigi Sõerd mõned aastasd eraviisiliselt orelitunde võtta, kuigi Nõukogude ajal polnud orelimäng soositud tegevus.

Pärast keskkooli tuli Sõerdil otsustada, mida minna edasi õppima ning valik langes Tartu ülikooli majandusteaduse kasuks. Seejärel tuli juba Vene sõjavägi ning muusika jäi aastateks tagaplaanile. Nüüd otsustas Sõerd aga kunagise muusikahuvi taaselustada.

„2011. aastal tegin sisseastumiseksameid ja sain napilt üle läve, konkurss oli päris tihe,” seletab Sõerd, kes võttis enne koolikatseid Andres Uibo ja Toomas Trassi juures eratunde.

Töö kõrvalt bakalaureusekraadi omandada polnud poliitiku sõnul lihtne. Sõerd tõdeb, et on Riigikogu 13. koosseisus käinud ainult ühes väliskomandeeringus ning on püüdnud oma aega igati planeerida, et õppetöö ja riigikogulase töö ei kattuks. Seetõttu venisid ka õpingud veidi pikemaks, kuid nüüd on õpingud läbi. Tõsi, Sõerd kaalub magistrantuuris jätkamist. „Mingis vormis kavatsen ma sellega edasi tegeleda, kuigi ma usun, et ma annan suuremat väärtust Riigikogu ja poliitikuna.”