Kas teadus suudab selgitada teadvuse olemust?Foto: Vida Press
Inimesed
22. juuni 2016, 06:00

Kas teadus suudab selgitada teadvuse olemust? (1)

Teadvuse olemust üritavad selgitada nii neuroteadlased kui ka psühholoogid, kuid siiani pole nad head teaduslikku seletust nähtusele suutnud pakkuda.

Pennsylvania ülikooli teadlase Lisa Miracchi sõnul on võimalik, et me ei hakkagi aru saama, mis teadvus on, vahendas Quartz.

Miracchi sõnul ei suuda me teadvuse olemust lahti muukida seni, kuni me ei saa aru, kuidas kõik meie kogetu ja välismaailmas kohta tajutu muutub kogemuseks.

Üks põhjus on selles, et eri teadusharude esindajad võtavad aju üksipulgi närvirakkudeks lahti ja üritavad kõike meie peas toimuvat sel tasandil selgitada.

Miracchi on kindel, et senikaua, kui keskendutakse peamiselt sellele, et närvirakud ja nendes liikuvad signaalid kannavad ning suunavad infot maailma kohta, jääme teadvuse olemuse selgitamisega hätta.

Miracchi arvates peaksime pöörduma näiteks kunsti poole. Kunstist saadud elamus aitab meil mõista, kuidas inimene kogemusi saab.

Näiteks meenutab ta San Francisco kunstimuuseumist saadud elamust. Mark Rothko maalid tuletavad talle meelde, kui imepärane on kogeda midagi ebatavalist.