SÄRASILMNE CHEKOV: Anton Yelchin võitis «Star Treki» Chekovina miljoneid südameid. Ulmesaaga kolmandas osas jõuab ta tänavu ekraanile juba postuumselt.Foto: Vida Press
Inimesed
21. juuni 2016, 06:00

Džiip lömastas noore "Star Treki" näitleja (3)

Kui "Star Treki" tähe Anton Yelchini sõber hakkas pühapäeva öösel muretsema, miks polnud Anton saabunud kokkulepitud kohtumisele, läks ta näitleja koju asja uurima. Maja ees avanes kohutav vaatepilt – 27aastane Anton oli kiilutud väravaposti ja oma 2,5tonnise džiibi vahele. Oma põlvkonna üheks põnevamaks ja karismaatilisemaks näitlejaks nimetatud Yelchin oli surnud.

Politsei uurib Anton Yelchini ootamatut surma, kuid TMZ.comi allikate sõnul ei peeta selle asjaolusid kahtlaseks. Andeka ja armastatud näitleja eluküünla oli kustutanud tema enda Jeep Grand Cherokee.

"Paistab, et Anton tuli hetkeks autost välja ning see hakkas tahapoole veerema ja põhjustas trauma, mis viis näitleja surmani," ütles Los Angelese politseijaoskonna pressiesindaja väljaandele Hollywood Reporter.

Kurba uudist kinnitas ka Yelchini pressiesindaja: "Anton Yelchin sai täna öösel autoõnnetuses surma. Tema pere palub, et austaksite praegu nende privaatsust."

Süüdi oli džiibi disainiviga?

Gizmodo.comi teatel levivad kahtlused, et noor andekas filmitäht võis hukkuda Jeepi teatud mudelite disainivea tõttu.

USAs kutsuti tänavu aprillis tagasi tuhandeid 2012.–2015. aastatel valminud Jeep Grand Cherokee automaatkäigukastiga sõidukeid, sest need ei anna juhile hoiatust, kui autost väljumisel vabakäik sisse jääb.

TRAGÖÖDIAPAIK: Ootamatult veerema hakanud džiip rammis Anton Yelchinit ja surus ta vastu kodumaja väravaposti. Sealtsamast sõber tema surnukeha leidiski. Foto: Vida Press

Leningradis sündinud Anton oli vaid pooleaastane, kui tema olümpiauisutajatest vanemad Irina Korina ja Viktor Jeltšin Nõukogude Liidust poliitilistel põhjustel Ühendriikidesse emigreerusid.

Poiss sai esimesed rollid üheksa-aastaselt. Järgnesid Stephen Kingi ekraniseering "Südamed Atlantises" (2001) ning Jacob Clarke’i roll Steven Spielbergi minisarjas "Röövitud" (2002). Antoni läbimurdefilmiks kujunes kultussarja "Star Trek" uus versioon, kus ta kehastas 17aastast vene navigaatorit Chekovit.

Venemaal filmi reklaamides rääkis Anton mõnuga vene keelt, kuid ta pole varjanud, et tema juutidest vanavanemaid kiusati Stalini ajal kirjeldamatu jõhkrusega taga.

Emal ja isal olnuks õigus võistelda 1972. aasta taliolümpiamängudel, kuid Nõukogude võimud ei andnud selleks luba. "Ma ei tea täpselt, mispärast – kas nende juudi päritolu tõttu või seetõttu, et KGB ei tahtnud, et nad reisiksid," on Anton öelnud.

Beebipalgelisest noorukist põnevaks näitlejaks

Briti leht The Guardian kahetseb, et armsa, peaaegu lapseliku näoga Yelchin oli alles hakanud küpsema suure tundlikkuse ja muljetavaldava ampluaaga artistiks.

"Mõnes mõttes oli Yelchini suurim saavutus näitlejana – film, mis südantlõhestavalt näitab, milleks ta oleks võimeline olnud – Drake Doremuse kaugarmastuslugu "Hullupööra" (2011)," märgib The Guardian. Anton kehastas seal Ameerika noormeest, kes armub Briti tudengineidu, kuid kellele kaugsuhe osutub liiga valuliseks.

See oli ehe rollisooritus täis hämmeldust eluvalikute hirmuäratava lõplikkuse üle.

Viimastel aastatel oli Yelchin ampluaad laiendanud, mängides näiteks Michael Almereyda versioonis Shakespeare’i "Cymbeline’ist" ning sama režissööri "Eksperimenteerijas", mis rääkis Stanfordi ülikooli kurikuulsatest psühholoogiakatsetest.

"Yelchin oli küpsemas – ja tal võinuks tulla selline karjäär nagu Ryan Goslingil või Jon Hammil või isegi Colin Farrellil, tema ekraanipartneril filmist "Õuduste öö"," märgib leht.

"Me ei saa seda iialgi teada. Tohutult populaarne ja sümpaatne ning määratu ande ja potentsiaaliga näitleja leidis lõpu. Meeletult kahju."