IMELINE JÄÄDVUSTUS: Martin Välliku komposiitpilt 2014. aasta 11. juuli kuuloojangust, mida võis näha kell 3.35 hommikul. «Vasakpoolse ja parempoolse kuu vahel on viis minutit. Kuu liigub üsnagi kiiresti ja see kiirus on eriti hästi näha just madalal,» kirjeldab Vällik. Foto: Martin Vällik
Inimesed
21. juuni 2016, 06:00

Hiidpilv viskas kuupidulistele vingerpussi

Eile varahommikul pidi ootuste kohaselt nägema taevas loojuvat täiskuud, mis maadligi olles rõõmustab vaatlejaid unustamatu vaatepildiga. Ilmataat aga otsustas selleks puhuks Tallinna kuupeole kogunenutele viimasel hetkel ninanipsu teha – tume pilv varjutas superkuu kõige magusamal momendil.

Kuigi loojuvat täiskuud sai vaadata kõikjal Eestis, kogunes astronoomiahuvilise Martin Välliku eestvedamisel sadakond inimest kell neli hommikul Tallinnas Meriväljale.

Välliku sõnul oli see parim koht nägemaks, kuidas täiskuu Tallinna vanalinna taha loojub, ja see pildile püüda.

"Kui täiskuu loojub, siis päike tõuseb – nende kahe valgusallika mäng on see, mis kuu-

pidu iseloomustab," seletas Vällik. Ehkki täiskuu langeb ­horisondi taha iga kuutsükli korral, oleneb vaatepilt päikesevalgusest.

"Sellest sõltub, kui pime on taevataust ja Tallinn seal kuu ees – kas päike valgustab linna, kui kuu sinna taha loojub, ja kui tugevalt või nõrgalt."

Kaamerad, pleedid ja termosed

Olukordi, kus päikesevalgus on piisavalt nõrk, et imeilusat vaatepilti näha, tuleb aastas ette vaid kord või paar. Vaatlemisobjektiks ei pea aga olema sugugi kuu vanalinna taustal.

ETTEVALMISTUSED: Kuuhuvilised kogunesid Meriväljale aegsasti, et enne kella nelja kaamera üles sättida, ja jäid siis kuu loojumist ootama. Foto: Markus Mikk

"Tähtis on see, kus kohas kuu meie silmapiiril loojub ning kus oleme meie. Ehk mis jääb minu kui vaatleja ja taevase objekti vahele. Antud hetkel valime sellise koha, et loojuva kuu ette jäävad Tallinna vanalinn ja Toompea," rääkis Vällik enne varahommikust vaatlust.

"Tegelikult on võimalik leida teisigi loodus- ja inimtekkelisi kohti, kus kuu loojumise sihis midagi huvitavat ette jääb. Selleks võib olla mõni tuulik või linnatorn, aga see eeldab uurimist, katsetamist, mõõtmist ja arvutamist, planeerimist ning eelkõige kannatlikkust," andis Vällik mõista, et kaunis pilt ei pruugi kõigil kohe esimesel korral välja tulla.

Pühapäeva õhtul hoidsid kuuhuvilised pilku pidevalt ilmateatel, et näha, kas tasub öösel ärgata ning sammud Pirita ranna poole seada.

Prognoosi kohaselt oli ilm piltide jäädvustamiseks suurepärane ning ka kohale jõudes paistiski see kõigi rõõmuks esiti nii.

Kaamerad, pleedid ja soojad joogid termostega kaasas, varusid vaatlejad piisavalt aega, et leida pildistamiseks parim koht ja kaamera üles sättida, sest klõpsutamiseks jäi aega napp pooltund.

SUUR KUURATAS: Selle aasta loojuv superkuu vahetult enne tumesinise pilvekihi taha kadumist eile hommikul kell 4.23. Foto: Markus Mikk

"Mida lähemal kuu horisondile on, seda kiiremini näib ta liikuvat. Lõpuks on silmanähtavalt näha, kuidas ta kirikutornide taustal silmapiiri taha kukub," kirjeldas Vällik superkuu iseärasusi.

Merivälja muulilt võis näha, et kuuhuvilisi on täis terve rannaserv. Kuu liikudes jalutasid nii mõnedki piltnikud pidevalt linna poole, et kuu pildil Kalamaja taha ei loojuks, vaid esiplaanile jääks ikka vanalinn.

"Kui kuu on üleval, siis toimub protsess üsna aeglaselt ning jõuab teist kohta otsima minna," arvas Vällik.

Pilv segas vahele juba teist aastat

Kui saabus parim hetk, mil loojuv kuu paiknenuks silmapiiril täpselt Oleviste kiriku torni taga, ilmus vaatevälja aga hiiglaslik pilv. See rikkus kõigi piltnike lootuse jäädvustada sama maaliline pilt, nagu õnnestus Tallinna kuupeo algatajal Martin Vällikul 2014. aastal.

Mõned pakkisid seejärel pettunult asjad ja läksid koju puhkama, teised aga jäid pisut kauemaks ning püüdsid kaamerasse linnapildi tõusva päikese valguses.

"Eelmisel aastal oli samamoodi – kuu muudkui paistis öö läbi ja Tallinn ei olnud ka udus, aga siis, kui kuu hakkas vanalinnale lähenema, varjutas pilvepiir kuu ära ning lõppfaasi ei olnudki näha," meenutas Vällik.

"Mullu oli varuks järgmine öö. Kuu kontrastsus jäi küll kahvatumaks, sest ta loojus hiljem ja päike oli kõrgemal, aga kes vähegi tahtis, nägi momendi ära," märkis Vällik ning lisas, et sel aastal pilvisuse tõttu teist võimalust ei tule.

Kuupidutseda saab taas järgmise aasta 8. juunil. "Sellest saab rändav püha. Igal aastal nihkub see ajaliselt veidi, on üsna muutlik ning ilma ei tea ka kunagi ette, see lisab asjale põnevust," leiab Vällik.