VÄIKE OSA: Birgit Sarrap lõpetas Tallinna ülikooli bakalaureusena kunstiteraapiate erialal. Kindlasti tahaks ta selle erialaga kunagi edasi tegelda, minna magistrisse ja taotleda terapeudipabereid. Bakalaureus on sel teel väike samm.Foto: Erakogu
Inimesed
20. juuni 2016, 06:00

Birgit lõpetas ülikooli: on tõeline pingelangus (3)

"Väga mõnus tunne on. Tõeline pingelangus, sest ma tegin seda eriala kuus aastat," ütleb laulja Birgit Sarrap, kes lõpetas reedel Tallinna ülikooli bakalaureusena kunstiteraapiate erialal.

Birgitil (27) on hea meel, et ta läks omal ajal just seda eriala õppima. "Esimesel aastal sain aru, et selline psühholoogiline eriala on minu jaoks, ma õppisin ka ennast paremini tundma."

Miks aga läks Birgitil bakalaureuse omandamiseks nii kaua aega? "Kõigepealt tulid vahele karjääriasjad ja Eurovision, siis sündis esimene ja ka teine laps, seega pidin vahepeal koolist pausi võtma."

Kunstiteraapiateni, mille alla käivad muusika-, visuaalkunsti-, tantsu-, liikumis- ja draama­teraapia, jõudis Birgit juhuse tahtel. "Olin pärast keskkooli kaks aastat lauljana töötanud ja tundsin, et on aeg ülikooli minna ja edasi õppida."

Laulu erialale ei soovinud aga Birgit kandideerida. "Tundus, et saan seda ka teisiti õppida – eraõpetajate ja hääleseadjate juures käies. Siis leidsingi eriala, kus on koos psühholoogia ja muusika."

Birgit ei pühendu kohe magistriõpingutele. "Võtan natuke puhkust, aga loodan väga, et jõuan selle eriala juurde tagasi. Plaanin kunagi minna magistrisse ja taotleda ka terapeudipaberit. Selleni on päris pikk maa – bakalaureus on sellest kõigest vaid väike osa."

Birgit tunnistab, et ta kahtles endas õpingute ajal palju. "Oli hetki, kui mul polnud eneseusku ja mõtlesin, et ei saa sellega hakkama. Mul oligi tunne, et kust ma peaks leidma aja ja kas see haridus on üldse oluline. Teadsin ju, et ma ei hakka sellel erialal kohe töötama."

Samas meeldib Birgitile alati alustatud asjad lõpule viia. "Seda enam, et eriala mulle tegelikult ju meeldis. Ma saan aru inimestest, kes jätavad pooleli, sest neile ei meeldi see, mida nad õpivad. Lihtsalt kraadi pärast ei tasu lõpetada."

Lõputöös uuris lauljate hääle tervist

Lõputöös uuris Birgit seda, kuidas Eesti lauljad hoolitsevad oma hääle tervise eest. Ta intervjueeris selleks tuntud lauljaid, kelle nimesid ta ei saa avaldada, sest küsitlus oli anonüümne. "Öeldakse, et lõputööd on kõige lihtsam kirjutada teemast, mis puudutab ja huvitab sind ennastki. Minu teema on seotud hääle tervisega ja justkui ei seostuks muusikateraapiaga," märgib ta.

Birgit korraldas küll õpingute ajal laste turvakodus ja koolis praktikaid, kus ta tegeles erivajadustega lastega, kuid kuna praktika ja praeguse aja vahele oli jäänud kaks aastat, tundus, et ta ei saa sel teemal kirjutada. "Tegelikult on muusikateraapia ju samuti seotud meie häälega. See, mida ma oma häälega teen, võib aidata paljusid inimesi," ütleb Birgit, et muusikateraapias ei kasutata ainult instrumentaalmuusikat.

"Oletame, et ma teen seanssi näiteks väikese poisiga, kes on suur Tanel Padari fänn ja me kasutame Taneli muusikat. Kui Taneli hääl aga pole korras või ta ei laula mingil põhjusel enam, võib see väikese poisi südame murda või teda halvasti mõjutada," selgitab ta.

Nii otsustaski Birgit uurida, kui oluline on lauljatele nende hääle tervis ja kuidas kantakse selle eest hoolt. "Mul on ka endal olnud hääleprobleeme ja olen sellest viimasel ajal ka palju kuulnud. Nii oligi huvitav teada saada, mida teevad teised selleks, et häält hoida."