JUBA VALUDEST VAEVATUD: Eric Clapton 2013. aastal Riias.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
17. juuni 2016, 06:00

Eric Clapton: ma ei saa piinavate valude tõttu enam kitarri mängida (4)

Kitarrilegendi sõnul tabas teda närvikahjustus.

Kitarrilegend Eric Clapton tunnistas hiljutises intervjuus, et närvisüsteemi kahjustus on muutnud kitarrimängu talle äärmiselt vaevaliseks. "Olen viimasel aastal päris suurtes valudes piinelnud," avameelitses vanameister, kes andis maikuus välja oma 23. sooloalbumi "I Still Do".

71aastane Briti muusik tunnistas seda hirmsat hoopi usutluses ajakirjale Classic Rock.

"See algas alaseljavalust ja muutus kehatüvest kaugemate närvide kahjustuseks, mille puhul tunnen, nagu jookseksid mööda jalga elektrilöögid," rääkis muusik, kes on ajakirja Rolling Stones edetabelis "100 kõigi aegade parimat kitarristi" Jimi Hendrixi järel teine.

"Ja ma olen pidanud leidma lahenduse ka mingitele teistele vananemisega seotud muredele."

2013. aastal jättis Clapton ägeda seljavalu tõttu ära mitu kontserti ja aasta hiljem rääkis ajakirjanduses, et kaalub osalt tervislikel põhjustel kontserditurneedest loobumist.

Praegu tunnistab muusik, et kitarrimäng on talle praegu raske töö. "Olen pidanud leppima, et asi ei lähe enam paremaks."

Iga päev kolm pudelit brändit ja peoga kodeiini

Kuid Eric on ikkagi eluga rahul. "Kuna olen jagu saanud alkoholismist ja uimastisõltuvusest, pean juba ainuüksi seda, et elus olen, suureks saavutuseks," lausus 18 Grammy auhinna laureaat, kes on oma särava karjääri ajal olnud kokaiini, heroiini ja retseptiravimite küüsis.

"Ükskord sõidutati mind helikopteriga Saint Pauli haiglasse (Minnesota osariigis – T. T.) ja väidetavalt olin ma suremas. Mul oli kolm maohaavandit ja üks neist veritses. Jõin iga päev kolm pudelit brändit ja võtsin peotäiekaupa kodeiini, nii et ma olin minekul," meenutab mees.

Oma põhjaskäigust on ta pajatanud ka 2007. aastal ilmunud elulooraamatus.

Tulevase kitarriguru elu algus oli keeruline. Tema ema Patricia oli poja sündides vaid 16aastane. Kanada sõdurist isa naasis juba enne lapse sündi kodumaale. Kuna vallaslapse ilmaletoomist peeti tolle aja Inglismaal suureks häbiks, hakkasid poissi kasvatama vanavanemad. Eric sirgus teadmisega, et tema ema on tegelikult tema õde.

Tõe teadasaamine koolieas oli poisile raske hoop. Ta vajus norgu ja jättis koolitöö unarusse. Kuid pere oli musikaalne ning Eric kasvas üles keset muusikat. Ka sõdurist isa oli andekas muusik, kes mängis mitmes tantsuorkestris.

Noore Ericu kitarrimäng pakkus küll lohutust, kuid ei lasknud õppimisele pühenduda ning 16aastaselt visati ta koolist välja.

Kaotas südame George Harrisoni naisele

1960. aastate algul hakkas Clapton bändi tegema. 1963 aastal ühines ta bluusimõjuse rock’n’roll-bändiga Yardbirds. Isemoodi mängustiiliga Ericust sai Briti muusikaareeni kuumim noor kitarrist.

Kui aga ansambel otsustas suuna popile võtta, marssis bluusifännist Eric minema. Laulja ja laululoojana hakkas ta särama 1966. aastal loodud ansamblis Cream, mida saatis tohutu edu nii Euroopas kui ka USAs. Järgnes ehtne superstaarielu ja menu nii bändides kui ka sooloartistina.

Vastukaaluks sellele oli Ericu armuelu heitlik ja tulvil igatsust. Ta armus biitlite kitarristi, oma lähedase sõbra George Harrisoni abikaasasse Pattie Boydi ja oli heroiinisõltuvuse tõttu pikalt rajalt maas.

Kuigi 1974 kolisid Eric ja Pattie kokku ja mees suutis heroiinist vabaneda, sai temast järk-järgult padujoodik. Ravile läks ta alles 1982. aastal, juues end lennukis täis teadmises, et ei tohi enam eales alkoholi pruukida.

"Elu kõige hullematel hetkedel oli ainus põhjus, miks ma end ei tapnud, teadmine, et surnuna ei saaks ma enam juua," kirjutas Clapton oma mälestustes.

"See oli ainus asi, mis minu meelest oli elamist väärt. Mõte, et inimesed hakkavad mind kohe-kohe alkoholist eemale kiskuma, tundus nii kohutav, et ma aina jõin ja jõin ja jõin ning nad pidid mu sõna otseses mõttes kliinikusse tassima."

Tragöödiate kiuste ikka veel elus

Saatus on alkoholipõrgust vabanenud Ericut mitu korda proovile pannud. 1990. aasta augustis hukkus keset ühist turneed helikopteriõnnetuses tema kolleeg ja semu, bluuskitarrist Stevie Ray Vaughan.

1991. aasta märtsis kukkus New Yorgi pilvelõhkuja 53. korruse aknast surnuks Ericu nelja-aastane poeg Conor. Oma südamevalu väljendas isa laulus "Tears in Heaven", millest sai ülemaailmne hitt.

"Kasutasin muusikat peaaegu alateadlikult enese tervendamiseks ja oh imet, see töötas," on Clapton öelnud. "Olen muusikast palju õnne ja hingekosutust saanud."

Aastakümneid hingedeemonite ja tragöödiatega võitlust pidanud Eric Clapton on leebunult rahul isegi praeguse eluga, kui ta oma armastatud kitarri mängida ei saa.

"Kui maailmas valitseks kord, oleksin pidanud juba ammu vedru välja viskama," tõdeb legendaarne muusik. "Miskipärast õngitseti mind põrgu lõugade vahelt välja ja mulle anti veel üks võimalus."